Hälsa på hos Sting i villa Il Palagio

Toscana. Sug på ordet. Det har i alla fall Sting gjort som redan i slutet på 90-talet köpte en historisk men ganska förfallen egendom från 1700 talet som ligger mellan de kullarna i natursköna Toscana, bara 37 kilometer från Florens.  Vin, säd, oliver, frukt har odlats här i århundraden på gårdens 350 hektar.

Vackraste läget i Italien

Sting, som egentligen heter Gordon Sumner och hans fru Trudie Styler tog över den medfarna men mycket magnifika villan och gården och började restaurera och återställa gården till den vackra egendom som den en gång var.

Il Palagio är idag en av de mest exklusiva villorna i Toscana, ja faktiskt hela Italien. Förutom en månad om året är den ett lyxigt residens för den köpstarke som vill hyra den vackert inredda villan. Nio sovrum och komplett med exempelvis stall, pizzaugn, piano, jacuzzi och engelsktalande personal i kök och pool. Sedan utsikten över de organiska och frodiga vingårdarna…

Produktionen

Här produceras biodynamiska viner och bland annat ekologisk olivolja.

Sting har anställt de bästa experterna, som exempelvis vinkonsulten Alan York med specialinriktning på organisk och biodynamisk odling, den erfarne oenologen Polo Caciorgna samt Paolo Rossi, som driver egendomen med sin gedigna på-platsen-kunskap.

Message In A Bottle

Il Palagio producerar 12 000 flaskor olivolja och 4 000 flaskor av tre sorters röda viner, 1 200 flaskor vitvin samt 4 400 flaskor rosé.  Här finns även en butik som säljer allt som produceras på gården, från vin till frukt, grönsaker och salami från bönderna i trakten.

Vinerna

Alla viner är uppkallade efter Stings kända hits och utan veckan är det hans viner Sister Moon och Message In A Bottle som rönt mest intresse i vinvärlden när man upptäckte att man faktiskt kunde dricka dessa viner och att de till råga på allt var mycket goda! Även hans 2012 årgång av Sister Moon rankades mycket högt hos internationella kritiker.

Message In A Bottle finns både som rött och vitt vin, trevliga och ytterst drickvänliga viner och mångsidiga allroundviner som passar till väldigt mycket god mat. Det röda vinet med aromer av vilda röda bär har gjorts på en blend av Sangiovese, Syrah och Merlot. Det vita är gjort på Vermentino, Sauvignon och Trebbiano och har lagrats i ståltankar vid låg temperatur. Alla druvor är handplockade, förstås.

Sting säger själv…

När ProWein 2017 i Düsseldorf förra året gästades av Sting så sa han så här om sitt vin:

Läs om vad vi skrivit om kändisviner tidigare:

Frågor och svar:

Vad produceras på Il Palagio?

Biodynamiska viner och ekologisk olivolja.

Vilka experter har Sting anställt för produktionen?

Vinkonsulten Alan York, oenologen Polo Caciorgna och Paolo Rossi.

Vilka viner är uppkallade efter Stings kända hits?

Alla viner är uppkallade efter Stings kända hits, men särskilt <em>Sister Moon</em> och <em>Message In A Bottle</em> har rönt mest intresse i vinvärlden.

Vilka druvor används för <em>Message In A Bottle</em>?

Det röda vinet är gjort på en blend av Sangiovese, Syrah och Merlot, medan det vita är gjort på Vermentino, Sauvignon och Trebbiano.

Vad sa Sting själv om sitt vin på ProWein 2017?

Han sa att hans vin är “fantastiskt gott” och att han är stolt över det.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.