Hem » Vin Tips » När Coppola drömmer om vin, drömmer han stort

När Coppola drömmer om vin, drömmer han stort

26_itemthemeimage_5128-jpg - Vinjournalen.se

Det historiska vinslottet Château Souverain i Samona, Kalifornien, behövde restaureras och vem var mer rätt man att bli ägare än entusiasten med stor vinpassion än Francis Ford Coppola?
Redan när Coppola köpte vingården anställde han duktiga vinmakare som exempelvis den franske stjärnvinmakaren Philipe Bascaules från Château Margaux, för att lägga grunden för det som skulle bli Francis Ford Coppola Winery. Bascaules övervakar hela produktionen tillsammans med duktiga tekniker. Bascaules team ses av många som ledande inom den kaliforniska vinindustrin och de är kända för sina innovativa sätt att tänka. Det är inte enbart de odlingar som han själv äger som är grunden till Coppolas viner, utan genom ett nätverk av 150 odlare runt omkring köper man även in druvor. På 24 tunnland har man dock odling av egna druvor och vingården ingår i Kaliforniens hållbarhetsprogram för vinodlare. Det är inte bara Oscarspriser som Coppolas kammar in. Idag inkluderar hans vinsortiment både utmärkelser och bästsäljare.

Men Coppola hade visioner med vingården och ville också expandera verksamheten till att bli ett riktigt litet vinimperium och omfatta restauranger, en scen för shower, filmgalleri, boccia med mera. Samtidigt var han medveten om att han ville höja kvaliteten vinframställningen och satsade en hel del pengar i vingårdens anläggning. Idag omfattar hans vinsortiment elva olika vinvarumärken som Francis Coppola Reserve, Directors Cut och The Diamond Collection, som omfattar 2012 Black Label Claret, tillverkat av en kombination av druvor bland annat Cabernet Sauvignon och Merlot. Detta är en kraftfull Claret som fått bra kritik internationellt. Viner är av medelhög intensitet med arom av mörka frukter som svarta vinbär, björnbär med inslag av plommon. Ännu bättre kritik har Silverado Vineyards 2010 Estate Grown Cabernet Sauvignon fått, ett vin som består till 100 % av egna druvor Cabernet, är mörkt lila, ganska balanserat men fortfarande ganska ungt vin. Ett spännande vin!

Vill du provsmaka Coppolas viner? Nu finns några av vinerna ur Francis Coppola Diamond Collection i Sverige och i Systemets beställningssortiment, framställda av druvorna Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon och Zinfandel. Samtliga har en alkoholhalt på 13,5 %

  • Vitt vin nr 72845 – Francis Coppola Diamond Collection Gold Label Chardonnay 2013 – 182 kr
  • Rött vin nr 75099 – Francis Coppola Diamond Collection Blue Label Merlot 2008 – 222 kr
  • Rött vin nr 72846 – Francis Coppola Diamond Collection Ivory Label Cabernet Sauvignon 2009 – 222 kr
  • Rött vin nr 75100 – Francis Coppola Diamond Collection Red Label Zinfandel 2012 – 197 kr

Frågor och svar:

Vilket historiskt vinslott köpte Francis Ford Coppola och var det ligger?

Francis Ford Coppola köpte Château Souverain i Samona, Kalifornien.

Vilken fransk vinmakare anställdes av Coppola för att lägga grunden för Francis Ford Coppola Winery?

Philippe Bascaules från Château Margaux anställdes av Coppola för att lägga grunden för Francis Ford Coppola Winery.

Hur många odlare ingår i Coppolas nätverk för att köpa in druvor?

Coppolas nätverk för att köpa in druvor inkluderar 150 odlare runt omkring.

Vilka visioner hade Coppola för vingården och vad har han gjort för att höja kvaliteten på vinframställningen?

Coppola ville expandera verksamheten till att bli ett riktigt litet vinimperium och omfatta restauranger, en scen för shower, filmgalleri, boccia med mera. Han har också satsat en hel del pengar i vingårdens anläggning för att höja kvaliteten på vinframställningen.

Vilka viner ur Francis Coppola Diamond Collection finns tillgängliga i Sverige och vad är deras alkoholhalt?

Francis Coppola Diamond Collection Gold Label Chardonnay 2013, Francis Coppola Diamond Collection Blue Label Merlot 2008, Francis Coppola Diamond Collection Ivory Label Cabernet Sauvignon 2009 och Francis Coppola Diamond Collection Red Label Zinfandel 2012 finns tillgängliga i Sverige. Samtliga har en alkoholhalt på 13,5%.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.