Leif GW Persson: ”Ett gott vin är en gåva till livet”

Han är polisprofessor, en av Sveriges bäst sålda författare, populär tv-profil och även numera – ny vinprofil!

Vinjournalen “I mitt kök” pratar förstås om och med Leif GW Persson som igår lanserade ett eget vin, GW :s Röda, på Systemet. Men allra först vill Leif tala om att hans ”GW:s röda” verkligen inte är ett vanligt rödtjut med kändisetikett.

– Det finns massor av kändisviner och en del är riktigt bra medan andra är rent av usla. GW:s röda är ett bra rött vin, bättre än så blir det faktiskt inte, säger Leif GW för att beskriva vinets smak och karaktär.

– Jag var mycket mån om att det skull uppfylla vissa kriterier. Det ska inte vara besprutat med en massa snusk, det ska smaka bra och priset skulle ligga kring en hundring. Så körde vi en blindtest. Det var jag och några duktiga vinvänner, bland andra Bengt-Göran Kronstam från Dagens Nyheter och min gamle kompis från skoltiden, Christer Tegnér på Tegnér Spirits & Wine som jag samarbetat med. Till slut blev valet ganska lätt.

Vinet smakar mer än vad det kostar

Han är storjägare. Han har en vinkällare som heter duga på gården i Sörmland. Han lagar mycket mat själv och han fullkomligt älskar Rhôneviner.

– När vi testade viner trodde jag att detta var ett Rhônevin. Det hade den karaktären som jag gillade. Jag vurmar för Rhôneviner, både röda och vita, men tycker generellt att de kan ha en för dyr prislapp.  Jag tog provsmakningen på största allvar, visserligen till priset av att jag fick provsmaka mig fram i en omfattning som säkert skrämt vettet ur varje folkhälsoexpert värd namnet.

Till sist föll ändå valet på ett trevligt och prisvärt portugisiskt vin från regionen Tejo. GW :s Röda är en blandning av druvorna Aragonez, Castelão och Cabernet Sauvignon.

– Kostar omkring en hundring och är ett vin som alla kan tycka om och ha råd med, så på det sättet var valet inte svårt. Portugal är ju en stor vinproducent och vi valde det här vinet för att det var gott, helt enkelt.

– Att bara hitta ett bra vin är ingen konst, ytterst handlar det om hur många hundralappar det får kosta, men att hitta något som är prisvärt är något annat. Ett vin som smakar mer än vad det kostar. Vad mitt eget röda anbelangar så har jag också en idé om detta. En flaska gott rött skall i vart fall inte kosta mer än en bra bok med mjuka pärmar. Givet att det som står i den senare är värt att läsa talar vi om en jämförbar upplevelse. Låt vara att läsandet tar längre tid.

– För mig är valet av ett vin starkt förknippat med den mat som du skall dricka det till. Hittar du bara den rätta kombinationen så är det som ett äktenskap som välsignats av Vår Herre. Mat och dryck i fulländad harmoni, mat och dryck som skänker varandra ett ytterligare värde och som höjer hela måltiden.

Mat och vin hör ihop

Leif GW Persson älskar god mat och gott vin.

– Öl kan vara gott skölja ner snapsen med, men annars dricker jag helst vin till maten.

Han tror att han har druckit drygt sex tusen flaskor vin i sitt liv, varav ungefär fyratusen har varit röda.

– Jag är svårt förtjust i kött, ost, mustiga soppor och den där gamla husmanskosten som naturligt kräver åtminstone ett gott glas rött för att det du äter skall fullkomnas och alldeles oavsett om det du äter har sin hemort i Sverige, Tyskland, Frankrike eller Italien.

Idag har Leif GW Persson lagat en fantastiskt läcker lacto-vegetarisk förrätt med opastöriserad fårost och färsk kålrabbi och på det en supergod Wallenbergare på and- och kalvfärs. Flotta rätter men egentligen bara god husmanskost. För det är så’n han är, arbetargrabben och livsnjutaren Leif GW Persson.

 

GW :s Röda 2016 | SB 72139 | 13 %  | Portugal, Tejo | 109 kr

Vinet finns i Beställningssortimentet på Systembolaget eller så kan du beställa det på Vinguiden, där det även finns en provningsnotering av Johan Franco Cereceda.

 

Så här lagar du Leif GW Perssons goda mat!

Fårost med färsk kålrabbi

  • 1 kålrabbi
  • 1 citron
  • 0,5 dl olivolja av bästa kvalité
  • 1 basilikakruka
  • 20 fina små cocktailtomater med mycket smak
  • 4 st Cabri Frais, färska opastöriserade små (portions) getostar (eller Burratina färsk mozzarella)

Skala kålrabbin och skär på mandolin, eller skär skivor av kålrabbin supertunna med kniv.

Arrangera omlott på ett vackert fat, dela alla tomater skär osten i mindre bitar.

Pressa citron över och ringla sist över olivoljan.

Garnera med basilika.

 

 

Leif GW Perssons Wallenbergare

  • 500 gram finmalen andfärs
  • 200 gram finmalen kalvfärs
  •  5 äggulor
  • 5 dl vispgrädde
  • lite salt
  • 2 små tryffel
  • 2 tsk tryffelsalt
  • smör till stekning
  • fint ströbröd
  • 1 kg färsk potatis
  • 2 påsar sockerärtor (suger snaps)
  • 6 st grönsparris
  • 3 st palsternacka
  • 6 st jordärtskocka
  • 300 gram smör

Koka de skalade palsternackorna i små bitar i saltat vatten. Häll av vattnet när de är klara, mixa med smör och lite av kokvattnet.

Skala och koka de skalade och delade jordärtskockorna i smält smör, de ska koka tills de blir klara och smöret är lite lätt karamelliserat.

Mal andbröst och kalvkött två gånger eller be din köttdisk om hjälp.

Mixa det malda köttet, äggulorna och salt och peppar i matberedare och häll sakta i grädden. Provstek en liten ”biff” och smaka att det är lagom kryddat och en bra konsistens.

Forma sen lite större biffar (ca 150 gram), lägg dom i det fina brödsmulorna och vänd dem så det blir ströbröd på båda sidorna.

Koka hastigt sockerärtorna i saltat vatten och dela dom i fina strimlor. Stek den färska gröna sparrisen i panna med lite av jordärtskockssmöret, salta lite. Stek dem mycket sakta i smör och lite olja, tar ca 10 minuter på var sida. Innertemperatur ska vara 58 grader. Servera med de smörkokta jordärtskockorna och palsternackspuré. Dekorera med sommartryffel och tryffelsalt, samt lite snabbstekt bladspenat.

 

Läs tidigare intervjuer med kända vinentusiaster:

Dogliani Superiore Fabrizio Fabiani Of Azienda Conzia

Druvan Dolcetto är berikad med speciella dofter och aromer med finare och med aptitretande fruktiga undertoner.

Artikelnummer: 6377

Typ: Rött Vin, Vin

Producent: Dogliani Superiore Fabrizio Fabiani Of Azienda Conzia

Land: Italien, Piemonte (Dogliani Superiore Fabrizio Fabiani Of Azienda Conzia)

Alkohol: 13,5 %

Pris: 159 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Leave a Reply

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Notify of
senaste artiklarna