Han är polisprofessor, en av Sveriges bäst sålda författare, populär tv-profil och även numera – ny vinprofil!

Vinjournalen “I mitt kök” pratar förstås om och med Leif GW Persson som igår lanserade ett eget vin, GW :s Röda, på Systemet. Men allra först vill Leif tala om att hans ”GW:s röda” verkligen inte är ett vanligt rödtjut med kändisetikett.

– Det finns massor av kändisviner och en del är riktigt bra medan andra är rent av usla. GW:s röda är ett bra rött vin, bättre än så blir det faktiskt inte, säger Leif GW för att beskriva vinets smak och karaktär.

– Jag var mycket mån om att det skull uppfylla vissa kriterier. Det ska inte vara besprutat med en massa snusk, det ska smaka bra och priset skulle ligga kring en hundring. Så körde vi en blindtest. Det var jag och några duktiga vinvänner, bland andra Bengt-Göran Kronstam från Dagens Nyheter och min gamle kompis från skoltiden, Christer Tegnér på Tegnér Spirits & Wine som jag samarbetat med. Till slut blev valet ganska lätt.

Vinet smakar mer än vad det kostar

Han är storjägare. Han har en vinkällare som heter duga på gården i Sörmland. Han lagar mycket mat själv och han fullkomligt älskar Rhôneviner.

– När vi testade viner trodde jag att detta var ett Rhônevin. Det hade den karaktären som jag gillade. Jag vurmar för Rhôneviner, både röda och vita, men tycker generellt att de kan ha en för dyr prislapp.  Jag tog provsmakningen på största allvar, visserligen till priset av att jag fick provsmaka mig fram i en omfattning som säkert skrämt vettet ur varje folkhälsoexpert värd namnet.

Till sist föll ändå valet på ett trevligt och prisvärt portugisiskt vin från regionen Tejo. GW :s Röda är en blandning av druvorna Aragonez, Castelão och Cabernet Sauvignon.

– Kostar omkring en hundring och är ett vin som alla kan tycka om och ha råd med, så på det sättet var valet inte svårt. Portugal är ju en stor vinproducent och vi valde det här vinet för att det var gott, helt enkelt.

– Att bara hitta ett bra vin är ingen konst, ytterst handlar det om hur många hundralappar det får kosta, men att hitta något som är prisvärt är något annat. Ett vin som smakar mer än vad det kostar. Vad mitt eget röda anbelangar så har jag också en idé om detta. En flaska gott rött skall i vart fall inte kosta mer än en bra bok med mjuka pärmar. Givet att det som står i den senare är värt att läsa talar vi om en jämförbar upplevelse. Låt vara att läsandet tar längre tid.

– För mig är valet av ett vin starkt förknippat med den mat som du skall dricka det till. Hittar du bara den rätta kombinationen så är det som ett äktenskap som välsignats av Vår Herre. Mat och dryck i fulländad harmoni, mat och dryck som skänker varandra ett ytterligare värde och som höjer hela måltiden.

Mat och vin hör ihop

Leif GW Persson älskar god mat och gott vin.

– Öl kan vara gott skölja ner snapsen med, men annars dricker jag helst vin till maten.

Han tror att han har druckit drygt sex tusen flaskor vin i sitt liv, varav ungefär fyratusen har varit röda.

– Jag är svårt förtjust i kött, ost, mustiga soppor och den där gamla husmanskosten som naturligt kräver åtminstone ett gott glas rött för att det du äter skall fullkomnas och alldeles oavsett om det du äter har sin hemort i Sverige, Tyskland, Frankrike eller Italien.

Idag har Leif GW Persson lagat en fantastiskt läcker lacto-vegetarisk förrätt med opastöriserad fårost och färsk kålrabbi och på det en supergod Wallenbergare på and- och kalvfärs. Flotta rätter men egentligen bara god husmanskost. För det är så’n han är, arbetargrabben och livsnjutaren Leif GW Persson.

GW :s Röda 2016 | SB 72139 | 13 %  | Portugal, Tejo | 109 kr

Vinet finns i Beställningssortimentet på Systembolaget eller så kan du beställa det på Vinguiden, där det även finns en provningsnotering av Johan Franco Cereceda.

Så här lagar du Leif GW Perssons goda mat!

Fårost med färsk kålrabbi

  • 1 kålrabbi
  • 1 citron
  • 0,5 dl olivolja av bästa kvalité
  • 1 basilikakruka
  • 20 fina små cocktailtomater med mycket smak
  • 4 st Cabri Frais, färska opastöriserade små (portions) getostar (eller Burratina färsk mozzarella)

Skala kålrabbin och skär på mandolin, eller skär skivor av kålrabbin supertunna med kniv.

Arrangera omlott på ett vackert fat, dela alla tomater skär osten i mindre bitar.

Pressa citron över och ringla sist över olivoljan.

Garnera med basilika.

Leif GW Perssons Wallenbergare

  • 500 gram finmalen andfärs
  • 200 gram finmalen kalvfärs
  •  5 äggulor
  • 5 dl vispgrädde
  • lite salt
  • 2 små tryffel
  • 2 tsk tryffelsalt
  • smör till stekning
  • fint ströbröd
  • 1 kg färsk potatis
  • 2 påsar sockerärtor (suger snaps)
  • 6 st grönsparris
  • 3 st palsternacka
  • 6 st jordärtskocka
  • 300 gram smör

Koka de skalade palsternackorna i små bitar i saltat vatten. Häll av vattnet när de är klara, mixa med smör och lite av kokvattnet.

Skala och koka de skalade och delade jordärtskockorna i smält smör, de ska koka tills de blir klara och smöret är lite lätt karamelliserat.

Mal andbröst och kalvkött två gånger eller be din köttdisk om hjälp.

Mixa det malda köttet, äggulorna och salt och peppar i matberedare och häll sakta i grädden. Provstek en liten ”biff” och smaka att det är lagom kryddat och en bra konsistens.

Forma sen lite större biffar (ca 150 gram), lägg dom i det fina brödsmulorna och vänd dem så det blir ströbröd på båda sidorna.

Koka hastigt sockerärtorna i saltat vatten och dela dom i fina strimlor. Stek den färska gröna sparrisen i panna med lite av jordärtskockssmöret, salta lite. Stek dem mycket sakta i smör och lite olja, tar ca 10 minuter på var sida. Innertemperatur ska vara 58 grader. Servera med de smörkokta jordärtskockorna och palsternackspuré. Dekorera med sommartryffel och tryffelsalt, samt lite snabbstekt bladspenat.

Läs tidigare intervjuer med kända vinentusiaster:

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris139 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy