Hem » Vin & Mat » Rätt vin till sushin

Rätt vin till sushin

Det finns alla möjliga varianter av sushi, och en del av dem är mycket smakrika medan andra är mildare. Men eftersom man ofta äter några olika bitar till varje sushimåltid kan det vara svårt att ta hänsyn till precis alla toppings. Man kan istället tänka på följande:

  • Att det är rå fisk du har att göra med
  • Att rätten har en ganska tydlig sötma
  • Hur mycket soja och wasabi du använder

Friska, torra vita viner är ett säkert val till sushi. Det finns ett särskilt japanskt vin som kallas koshu som passar alldeles utmärkt, men detta kan än så länge vara lite svårt att få tag på (något som dock förmodligen kommer att ändras snart). Andra varianter är muscadet, pinot grigio, chablis och gruner veltliner.

Mousserande viner är ett annat gott alternativ. Tänk då bara på att de ska vara torra och inte ha en alltför hög alkoholhalt. Smakar det för mycket av alkohol och är för sött blir det lätt för mycket smaker på en och samma gång. Håll dig till varianter som Prosecco och Crémant d’Alsace så kan du vara säker på att du får en perfekt balans.

Riesling är ett annat favorittillbehör bland sushiätare. Det du måste tänka på om du väljer denna druva är att det ska vara så torrt som möjligt. Riesling finns i alla möjliga varianter, både söta och torra, så det är viktigt att du letar upp den rätta. Tänk Alsace, södra Tyskland och Österrike framför Australien, Nya Zeeland och tyska Mosel.

När du tänker vitt vin kan du med fördel tänka ekfat. Särskilt rätter med sesamfrön passar utmärkt till ekfatslagrade viner. En del tycker också om att dricka rött vin till sushi, även om detta är lite mer kontroversiellt. Vill du prova så är en ung bourgogne det bästa alternativet.

Frågor och svar:

Vilka faktorer bör man tänka på när man väljer vin till sushi?

Man bör tänka på att det är rå fisk man har att göra med, att rätten har en ganska tydlig sötma och hur mycket soja och wasabi man använder.

Vilka typer av vita viner passar bra till sushi?

Friska, torra vita viner som muscadet, pinot grigio, chablis och gruner veltliner är ett säkert val. Riesling är också ett populärt val, men det är viktigt att välja en torr variant.

Vilka mousserande viner passar bra till sushi?

Torra mousserande viner som Prosecco och Crémant d’Alsace är ett gott alternativ, men man bör undvika viner med hög alkoholhalt och för mycket sötma.

Kan man dricka rött vin till sushi?

Ja, det går att dricka rött vin till sushi, men det är lite mer kontroversiellt. En ung bourgogne är det bästa alternativet om man vill prova.

Finns det ett särskilt japanskt vin som passar till sushi?

Ja, det finns ett japanskt vin som kallas koshu som passar utmärkt till sushi, men det kan vara svårt att få tag på utanför Japan.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Galodoro
Galodoro
Pris:209 :-
Artikel nr:270708
Smak äppelblommor, honungsmelon, lime, päron, Ungdomligfruktig
Arom äppelblommor, fruktig, honungsmelon, päron, persika, ungdomlig, vit
Färg färg, ljusgul
Mat som passar
fågel
fisk
grönsaker
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2021DruvorFernão Pires, Arinto, Moscatel, VerdelhoAlkohol12.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
2 /12
Smakintensitet
4 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.