Det finns alla möjliga varianter av sushi, och en del av dem är mycket smakrika medan andra är mildare. Men eftersom man ofta äter några olika bitar till varje sushimåltid kan det vara svårt att ta hänsyn till precis alla toppings. Man kan istället tänka på följande:

  • Att det är rå fisk du har att göra med
  • Att rätten har en ganska tydlig sötma
  • Hur mycket soja och wasabi du använder

Friska, torra vita viner är ett säkert val till sushi. Det finns ett särskilt japanskt vin som kallas koshu som passar alldeles utmärkt, men detta kan än så länge vara lite svårt att få tag på (något som dock förmodligen kommer att ändras snart). Andra varianter är muscadet, pinot grigio, chablis och gruner veltliner.

Mousserande viner är ett annat gott alternativ. Tänk då bara på att de ska vara torra och inte ha en alltför hög alkoholhalt. Smakar det för mycket av alkohol och är för sött blir det lätt för mycket smaker på en och samma gång. Håll dig till varianter som Prosecco och Crémant d’Alsace så kan du vara säker på att du får en perfekt balans.

Riesling är ett annat favorittillbehör bland sushiätare. Det du måste tänka på om du väljer denna druva är att det ska vara så torrt som möjligt. Riesling finns i alla möjliga varianter, både söta och torra, så det är viktigt att du letar upp den rätta. Tänk Alsace, södra Tyskland och Österrike framför Australien, Nya Zeeland och tyska Mosel.

När du tänker vitt vin kan du med fördel tänka ekfat. Särskilt rätter med sesamfrön passar utmärkt till ekfatslagrade viner. En del tycker också om att dricka rött vin till sushi, även om detta är lite mer kontroversiellt. Vill du prova så är en ung bourgogne det bästa alternativet.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy