Grüner veltliner

Hem » Ordlista » Ordlista druvor » Grüner veltliner
Allmän information om  Grüner Veltliner
Allmän information om Grüner Veltliner

Österrikes kända druva Grüner Veltliner

Grüner Veltliner är en druva som är infödd i Österrike och är deras mest kända druva, eftersom denna variant är den mest planterade i landet. Det är en druva med vitt skal, hög syra, medium kropp och få tanniner. Vi hittar aromer som grapefrukt eller citronzest. Viner med denna druva är lätta, kryddiga och har hög syra. Det finns ingen plats utanför Österrike där denna druva växer bättre.

Var växer Grüner Veltliner?

Druvan uppträdde först 1855 under namnet Grüner Veltliner. Även om det inte finns någon relation mellan denna druva och Italien, tror man att dess namn härstammar från Veltlin (Valtellina) i norra Italien, då en del av det antika Romarriket. Trots sitt namn har denna druva ingen relation med de andra Vetliner-sorterna.

Grüner Veltliner är Österrikes stolthet och upptar en tredjedel av den totala druvproduktionen i hela landet. Denna druva finns också i länder som Italien, Slovenien, Tyskland och Tjeckien. På andra sidan världen är den närvarande i länder som USA och Nya Zeeland.

Här trivs druvan

Det svala klimatet och jorden i Österrike är viktiga faktorer som hjälper till att odla denna vinstock. Grüner Veltliner är en långsamt växande druva och kan växa i en mängd olika jordar, men gynnas mest av siltjordar som är mycket bördiga jordar, ofta gulaktiga.

Olika typer av viner

Grüner Veltliners mest karaktäriserande drag är vitpeppar. Det är populärt i produktionen av Sekt (det berömda mousserande vinet från Tyskland och Australien). I denna druva kan vi slarvigt säga att vi hittar tre typer av druvor i en: den är lätt som Pinot Grigio, den är syrlig som Riesling och den har kryddigheten i Sauvignon Blanc.

Vad ska man äta med Grüner Veltliner?

Vitt vin med ost

Grüner Veltliner är både lätt och kryddig samtidigt. Den skapar en perfekt kombination med asiatisk mat. Njut av smaken av detta vin med kalkon, kyckling, sardiner, öring eller några goda grillade grönsaker. Detta vin passar också bra med några krämiga ostar som Camembert eller en bra färskost som Ricotta.

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Grüner veltliner, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om gruner-veltliner

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.