Sauvignon Blanc

Hem » Ordlista » Ordlista druvor » Sauvignon Blanc
Allmän information om Sauvignon Blanc
Allmän information om Sauvignon Blanc

Ett friskt vitt vin

Som namnet Sauvignon Blanc indikerar är det en druvsort för vitt vin. Det är en omåttligt populär sort med en unik, örtartad smak tack vare aromatiska ämnen som också finns i paprika. Det går inte att missta dess fruktiga syrlighet med smaker som påminner oss om passionsfrukt, grape och krusbär.

Ursprung och utbredning

Ursprungligen från Loiredalen i Bordeaux där den uppkom efter att ha korsats någon gång på 1700-talet med Cabernet Sauvignon. Även om Bordeaux är mest känt för sina röda viner är Frankrike den plats där mest Sauvignon Blanc odlas, följt av Nya Zeeland, Chile och Sydafrika. Framför allt områden på Nya Zeelands med sina långsmala öar, är på uppsving bland Sauvignon Blanc-älskare. Den ständiga närheten till havet ger ett svalare klimat som främjar mognadsprocessen.

Antagligen kommer namnet från det franska ordet “sauvage” som betyder vild, och “blanc” vit, på grund av dess ursprung som en vilt växande vinranka på det franska västkusten. Vissa har noterat en lukt av kattpiss som kan bero på koncentrationer av thioler i välmogna druvor av Sauvignon Blanc.

Så här växer Sauvignon Blanc

Druvan tenderar till att knoppa sent med mogna tidigt. Detta gör den ideal för soliga klimat som inte är alltför varma. Man föredra sandiga jordar för deras dräneringsförmåga som håller nere skördarnas storlek så att vinrankorna kan fokusera på att koncentrera smakerna. I tätare jordar där druvorna mognar senare får vi örtiga viner medan steniga jordar där druvorna mognar tidigt ger mer tropiska smaker som ananas och passionsfrukt.

Vinjournalens tips på Sauvignon Blanc

Château Menota

Château Menota har blivit en klassiker och ett av de mest långlivade söta vinerna i Sverige. Vinet görs på en blend av sémillon, sauvignon blanc och muscadelle, smaken är sötfruktig med inslag av torkad ananas, honung, vanilj, sultanrussin och apelsinskal.

Olika typer av viner

Druvan tenderar till att ge torra, friska och syrliga vita viner. Några välkända viner är appellationen Sancerre från Loire-regionen i Frankrike och Sauvignon Blanc från Nya Zeeland. Vissa vingårdar i Bordeaux lagrar Sauvignon Blanc på ekfat. Däremot är det vanligare att servera det ungt och friskt.

Denna druva ingår i det speciella dessertvinet Sauternes som är ett sött, mörkt gyllene vin. Med tanke på den kostsamma framställningsprocessen kan Sauternesviner vara väldigt dyra. Detta är för att framställningen sker genom att druvorna möglar på ett naturligt sätt på klasarna tills de nästan blir till russin, och därefter handplockar man varenda druva.

Mat som passar med Sauvignon Blanc

Osttallrik med vitt vin och röda druvor

Sauvignon Blanc kan kombineras med en mängd rätte då det är ett lättsamt vin. Om vi är ute efter ljust kött kan det passa till kyckling eller kalkon. Sauvignon Blanc passar även utmärkt till en uppsjö av skaldjur- och fiskrätter som hummer, bläckfisk och så vidare.

Det är ett perfekt ackompanjemang till mjuka ostar som feta, chevre eller buffelmozzarella. För dem som älskar vegetariska rätter är det här ert vin! Druvan passar även till grönsaksrätter som innehåller aubergine eller zucchini och kryddor som timjan eller lagerblad

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Sauvignon Blanc, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om sauvignon-blanc

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.