Fyllda auberginer som smälter i munnen och rödvin från Libanon

Det libanesiska köket är verkligen ett av de godaste i världen och dessutom mycket hälsosamt och spännande. Bulgur, färska grönsaker, härliga örter och mycket gott vin. En specialitet från Medelhavet är Sheikh al-mehshi be-laban som vi här kallar för ugnsbakade fyllda auberginer med lammfärs, en mustig tomatsås, ris och yoghurtsås med mynta och vitlök.

Ett rött vin från Bekaadalen i Libanon, där man fortfarande pockar druvorna för hand, är det eleganta mörkröda och mustiga Cave Kouroum Petit Noir som passar utmärkt med en libanesisk taffel som auberginer med lammfärs. Det här är ett prisvärt och balanserat vin med fruktig, bärig doft och smak av körsbär, björnbär, kryddor och lakrits. Vinmakare och ägare till Cave Kouroums vingårdar är Mr. Bassim Rahal som har en lång karriär inom vinbranschen bakom sig. 1998 köpte han vingårdarna och han har med sina härliga druvkombinationer lyckts att skapa en hel del fantastiska och eleganta viner genom åren precis som sitt Cave Kouroum Petit Noir, som har en fin komplexitet och är mycket välstrukturerat.

Cave Kouroum Petit Noir

  • Område: Libanon, Bekaa
  • Producent: Cave Kouroum
  • Druvor; Syrah, Carignan, Grenache, Caberbet Sauvignon, Cinsault
  • Art nr: 12501
  • Pris: 99 kr

Fyllda auberginer med lamm, tomat och myntasås

Lägg 3 auberginer åt sidan. Du får 6 halvor. Rosta 1 dl pinjenötter. Ställ undan allt.

Gör en färsfyllning som en köttfärssås med

  • 200 g lammfärs
  • 1 gul hackad lök
  • en nypa kanel, salt och peppar

Gör en tomatsås genom att

  •  koka upp 1 burk passerade tomater med
  • 1 msk tomatpasta
  • lite vatten
  • salt, peppar och lite hackad färsk oregano och koriander

Gör en yoghurtsås genom att

steka hackad vitlök och en 1 dl mynta på låg värme i en stekpanna med lite smör. Lägg 2,5 dl yoghurt i en skål och blanda väl med en ¼ kopp vatten. Lägg i myntan och vitlöken och ställ kallt.

Preparera

  • Dela auberginerna på hälften och gröp ur försiktigt med en sked men lämna lite runt skalet, så att det inte går sönder.
    Salta auberginerna och låt stå i 15 minuter.
  • Torka sedan av auberginerna.
  • Fyll varje aubergine med 2 skedar tomatsås och 2 skedar lammfärs.
  • Avsluta med lite tomatsås.
  • In i ugn 230° i c:a 1 timme.
  • Garnera med pinjenötter och strö över lite persilja.
  • Servera med yoghurtsås.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •