Italienarna själva tenderar att dricka öl när de äter pizza. Men om man lyckas matcha rätt vin till rätt pizza är denna kombination svårslagen. Rött, vitt eller rosé – vilken typ du än föredrar går de alla att dricka till pizza. Tänk på vad du har för pålägg på pizza när du väljer – och håll dig gärna inom Italien som ursprungsland.

Det första man kan tänka på när man väljer vin till pizzan är att det ska passa bra till osten. Ett lite syrligare och friskare vin med måttlig alkoholhalt brukar gå bra ihop med de flesta pizzor då denna karaktär fint kompletterar ostens fyllighet. Exempel på bra viner av denna typ hittar du i dessa områden:

  • Chianti
  • Barbera
  • Valpolicella
  • Montalcino
  • Sicilien

Du kan förstås också välja ett lite fylligare vin, men helst inte de allra djupaste. Det är viktigt att vinet fortfarande har en viss frisk känsla för att kontrastera den matiga, smakrika och fettrika pizzan. I vissa lägen kan till och med ett vitt vin passa bättre, då det är just denna kontrast man ofta är ute efter. Om man väljer ett vitt bör man dock vara lite försiktigare när det gäller pålägget. Getost, spenat, skaldjur, ansjovis och kapris är exempel på pålägg som passar bäst med ett torrt, syrligt vitt vin, till exempel av typen pinot grigio.

Till en pizza med kött och feta såser är det nästan bara rött vin som gäller. Består köttet av kryddig salami eller peperoni är dock ett fruktigt rosévin att rekommendera, medan mousserande viner med fördel kan paras ihop med parmaskinka och ruccolasallad. Söta tillbehör som ananas går bra ihop med de flesta viner som har en viss sötma.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy