Hem » Vin & Mat » Pastaperfektion! Cacio e Pepe och ett mustigt rött vin
Vin & Mat

Pastaperfektion! Cacio e Pepe och ett mustigt rött vin

cacioepepe - Vinjournalen.se

Lättaste trendpastan både i USA och på kontinenten måste vara Cacio e Pepe och nu kommer du att bli riktigt förvånad. Detta är säkert den superenklaste pastan du någonsin gjort! Cacio ett lokalt ord som man använder i Rom som namn på osten Pecorino Romano. Hoppas du tycker om grovmalen svartpeppar för det är också en huvudingrediens i den här rätten och dessutom riktigt mycket med peppar. Kruxet: det gäller att göra en krämig sås av nästan ingenting. Fint riven Pecorino Romano och mycket varmt vatten är avgörande för en smidig och krämig sås, medan grovmalen svartpeppar ger smak och konsistens och att rätten lagas fort annars klumpar sig såsen.

caccioi1 - Vinjournalen.se

Spagetti som ska kokas al dente är den mest traditionella pastasorten för att göra en Cacio e Pepe, men du kan självklart välja en annan pastaform. Till detta dricker vi ett italienskt vin från Langheregionen.

  • 1 paket spaghetti
  • flingsalt
  • 5 dl fint riven Pecorino Romano
  • 1 msk grovmalen svartpeppar (eventuellt mer om du pallar!)
  1. Koka vatten och salta ordentligt när vattnet bubblar.
  2. Lägg i pastan och koka den.
  3. Utan värme, blanda under tiden med en kraftig visp till 4 dl av all Pecorino Romano som du rivet samt peppar och lite av pastavattnet i exempelvis en traktörpanna så att det blir krämigt.
  4. När pastan är klar slevar du upp den lägger över den i pannan och såsen, men låt pastavattnet stå på.
  5. Blanda med kraftiga tag pasta och sås. Du kan nu spä med kokande pastavatten en slev åt gången och på låg värme. Vitsen är alltså här att osten ska smälta och man ska få en krämig sås som täcker pastan.
  6. När du är nöjd med konsistensen garnerar du med den resterande rivna osten c h eventuellt mer nymalen svartpeppar.

nebb1 - Vinjournalen.seVintipset!

Langhe Nebbiolo Pio Cesare | Italien, Piemonte | 7306 | 156 kr

Från regionen Piemonte och distriktet Langhe kommer detta utsökta vin på druvan Nebbiolo som för många av oss är den italienska favoritdruvan über alles.

När det gäller Nebbiolo ska man absolut välja en renommerad producent. Druvan är ”svår” och risken att vinet bara får toner av stark alkohol är ganska stor.

Detta vin kommer från den anrika vingården Pio Cesare som ägs av Pio Boffa som gjort ett och annat riktigt höjdarvin genom tiderna och han har den traditionella Langhe-stilen på sina viner. Barolo, Barbaresco och Nebbiolo är druvorna som växer på denna gård. Ekfaten är gamla. Ett härligt smakfullt och nyanserat vin som smakar tydligt av torkade tranbär och nypon och en släng av kryddnejlika. Hög fruktsyra alltså och som i alla Nebbiolo är alkoholhalten hög, här 14%, men ack, så lena tanniner trots att vinet är strävt och kraftfullt. Passar till kött och vilt men även som motpol till vår väldigt kryddiga Cacio e Pepe.

Här hittar du fler goda pastarätter:

Frågor och svar:

Vad är Cacio e Pepe?

Cacio e Pepe är en enkel pastarätt som är populär både i USA och på kontinenten. Den innehåller Pecorino Romano-ost och grovmalen svartpeppar.

Vilken pastasort är traditionell att använda till Cacio e Pepe?

Spaghetti som kokas al dente är den mest traditionella pastasorten att använda till Cacio e Pepe.

Vad är kruxet med att göra en krämig sås till Cacio e Pepe?

Kruxet är att göra en krämig sås av nästan ingenting. Fint riven Pecorino Romano och mycket varmt vatten är avgörande för en smidig och krämig sås, medan grovmalen svartpeppar ger smak och konsistens.

Vilket vin rekommenderas till Cacio e Pepe?

Ett italienskt vin från Langheregionen, som Langhe Nebbiolo Pio Cesare, rekommenderas till Cacio e Pepe.

Vilken smak har Langhe Nebbiolo Pio Cesare?

Langhe Nebbiolo Pio Cesare har en smak av torkade tranbär och nypon med en släng av kryddnejlika. Det är ett kraftfullt vin med hög fruktsyra och lena tanniner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.