Hem » Vin & Mat » Experten tipsar: Vin till ost

Experten tipsar: Vin till ost

Kan du tänka dig en Midsommar utan Västerbottenost? Eller en Julafton utan den röda julosten? Nähä. Tänkte väl det. Vi svenskar konsumerar nämligen omkring 20 kg goda ostar per person och år och det är framför allt våra svenska ostar som Herrgård, Prästost och Grevé som lockar. Visste du att Grevén kom ut på marknaden så sent som 1964? Det var mejeristerna Åke Berglöf och Yngve Johansson som ville ta fram en motsvarighet av den norska Jarlbergosten och Grevén blev omedelbart populär i hus och hem.

Trots att vi i Sverige konsumerar mest svenska ostar, så har importen av den importerade osten tredubblats under senaste tio åren. Detta får oss att anta ett stigande intresse för kombinationen vin till ost. Flertalet tycker att rött vin passar bäst, men detta är ingen tvingande linje.

  • Vita torra viner med en viss fruktighet passar till milda ostar som Brie eller Camembert.
  • Lätta och medelfylliga röda viner passar utmärkt till medelstarka ostar som Emmentaler och Provolone.
  • Starkvin, som röd port, eller sött vin, som sauternes, passar bäst till starka ostar som Västerbotten och grönmögelostar, t.ex. Roquefort.

Generellt vinner ost mer på vinets sällskap än vice versa. En förenklande rekommendation av vin till ost är att kombinera distriktets vin till distriktets egna ostar, som Gewürztraminer och Munster från Alsace.

  • Lagrade hårdostar kräver smakrikare viner. Ju smakrikare osten är desto kraftigare kan vinet vara. Vid sälta passar tanninrika viner. En given kombination är amarone till Parmesan och Pecorino.
  • Ett torrt vitt vin som sauvignon Blanc passar bättre till krämiga vitmögelostar som Brie och Camembert.
  • Ett sött vin som sauternes eller trockenbeerenauslese möter den kraftiga smaken i de umamirika och salta grönmögelostarna –som Roquefort– på ett utomordentligt sätt.

Vid val av vin till ost gäller alltså generellt att grunda valet på typen av ost och dess sälta, umami-innehåll, krämighet etc. Utgå således antingen från osten och välj ett passande vin eller från vinet du vill servera och välj passande ostar.


Frågor och svar

Passande rött vin till ost?

Ju mer smak i osten desto krafigare vin.

Passande vitt vin till ost?

Tänk att ju smakrikare osten är desto kraftigare kan vinet vara.

Vilket vin till parmesan?

Amarone går bra till den smakrika parmesanosten.

Vilket vin till brie? Vilket vin till getost?

Välj ett vitt lite torrt vin till den milda osten. Starkvin gör så utmärkt till en smakrik chevre.

Vill du läsa mer om ost- och vinmatchingar?

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.