Under slutet av 1980-talet uppmärksammades Alsace för dess söta viner som bestod av druvor som skördades sent under säsongen. Även de viner vars druvor skördades tidigare hade ofta kvar en viss sockernivå som under denna tid var mer accepterad än den är nu. Idag vill konsumenterna ha torra vita viner som är lättare att kombinera med mat, och de för denna konsumentgrupp dåliga konnotationerna till Alsace sitter fortfarande kvar. Vin från Alsace kännetecknas ofta som:

  • Sött
  • Blommigt
  • Kryddigt
  • Aromatiskt

Dessa egenskaper är inte helt enkla att kombinera med mat, och därför har restauranger med sina besökare helt enkelt tappat intresset. Man har under en tid jobbat på att erbjuda andra, mer konsumenttillfredsställande produkter, men detta har också skapat en viss förvirring bland kunderna. Dessutom har etiketterna på flaskorna inte kunnat upplysa tillräckligt väl om vilken stil och sötmanivå man kan vänta sig av vinet i fråga. Många vet med andra ord inte vad de kommer att få i glaset om de köper en flaska vitt vin från Alsace.

Idag är det många vinmakare som har insett att de viner som varit så populära på 1970-, 80- och 90-talen måste förändras för att passa nutidens smaklökar. Framför allt yngre producenter som tagit över efter sina föräldrar vill nu gå tillbaka till den torrhet och syrlighet som faktiskt funnits i vinerna som dominerade innan de söta vinernas era.

Man har också blivit mer intresserad av att tillverka viner som representerar områdets terroir. Och faktum är att det geografiska läget påkallar de torra, friska viner som idag är så eftertraktade.

Vinjournalen.se rekomenderar

Caveau des Jacobins Chardonnay

Caveau des Jacobins Chardonnay

Artikel:2292Volym:750 ml
Pris135 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJura och SavoieÅrgång2020ProducentCaveau des Jacobins/Chateau BéthanieDruvor100 % ChardonnayAlkohol13 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy