Möjligheterna med oliver är många. De är goda att äta som de är, och de är även en viktig ingrediens i medelhavsmat. Något av de mest populära tillbehören är olika ostar, och till det perfekta giftermålet mellan ost och oliv kan man avnjuta allt från pasta och bröd till grillade grönsaker. Det enklaste när man väljer vin är att främst utgå från oliverna och osten. I denna artikel får du lära dig vad som passar till följande kombinationer:

  • Olivblandning med parmesan
  • Ädelostfyllda oliver
  • Oliver fyllda med soltorkade tomater och getost
  • Kalamataoliver med fetaost

En olivblandning kan bestå av olika typer av oliver. Stora, små, gröna, svarta – det finns en smak för alla. Ett utsökt förslag är att riva stora flagor parmesanost över olivblandningen och avnjuta med ett glas frisk chardonnay. Vinet får gärna vara lite mineraliskt och spritsigt som kontrast mot det salta och oljiga.
Ädelostfyllda oliver passar utmärkt som snacks eller mingelmat. Ett valfritt alternativ är att bjuda på päronskivor vid sidan av eller att sticka en tandpetare genom samtliga element. De kraftiga smakerna kräver ett smakrikt vin och en sherry är ett bra alternativ.

Oliver och soltorkade tomater har en rustik smak som passar bra till den unga, lite syrliga smaken av getost. Här får du gärna vara traditionell och välja ett glas sauvignon blanc till – en beprövad kombination som verkligen funkar!

De svarta kalamataoliverna har en mycket tydlig smak som blir balanserad av lite fetaost. Tuggan blir salt och passar bra med en kryddig, fruktig pinot noir.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy