Hem » Vin & Mat » Underbara ostar och ett glas vin

Underbara ostar och ett glas vin

Men vilket vin passar till de olika ostarna? Det finns säkert lika många förslag som det finns ostar, men det finns några enkla knep. Man kan till exempel alltid titta på område eller region och matcha ost och vin från samma område. Vinet från ett område återspeglar stilen, smaken och aromerna och det gör ju även osten. En slags symbios när exempelvis getostarna i Rioja tvättas i vinet för att det ska bli riktigt gräddiga och fruktiga. Men många gånger kan det vara svårt att matcha ost och vin och ska man vara riktigt ärlig, så finns det heller ingen given regel om hur man ska göra. En liten tvärt-emot-guide kan vara:

Färskost som Mozzarella, Feta och getostar

Färskostar kan användas till mycket, bland annat till sallader med också som del av ostbríckan. Färskostar kan matchas utmärkt både med fruktiga röda viner som exempelvis Beaujolais eller varför inte med en Sancerre från Loire? Serverar du osten med nötter, honung eller annan frukt kan du kolla vilka druvor som kompletterar detta.

Mjuka ostar som Brie och Camembert

Prova gärna dessa ostarna tillsammans med lätta vita druvor som Sauvignon Blanc eller Pinot Gris, vilket går alldeles utmärkt. Det är ingen given regel, men traditionellt kanske man väljer en röd Merlot eller ett Bordeauxvin.

Lagrade hårda ostar som Manchego, Parmesan, Gouda eller Cheddar

Självklart så passar en lagrad Parmesan till ett gott Chiantivin. Både vinet och osten har flera hundra år på nacken, men en lagrad Gouda kan vara lika god till en Zinfandel eller ett portvin, en kombination som också fungerar med en smakrik Cheddar.

Mögelostar som Blue Cheese, Roquefort eller Gorgonzola

Här kan du prova att matcha Blue Cheese, Roquefort och Stilton med ett årgångsportvin. Roquefort och Blue Cheese passar även utmärkt med de röda druvorna Bordeaux och Cabernet Sauvignon och en Gorgonzola kommer till sin rätt med italienska röda och vita viner.

Det finns alltså inga strikta regler för att alltid matcha ost med rödvin. Fundera kring smak, land och region och våga ta ut svängarna och prova lite vad som fungerar bäst.

Frågor och svar:

Vilket är ett enkelt knep för att matcha ost och vin?

Ett enkelt knep är att matcha ost och vin från samma område eller region.

Vilket vin passar bra till färskostar som Mozzarella och Feta?

Färskostar kan matchas utmärkt med fruktiga röda viner som exempelvis Beaujolais eller varför inte med en Sancerre från Loire?

Vilket vin passar bra till mjuka ostar som Brie och Camembert?

Lätta vita druvor som Sauvignon Blanc eller Pinot Gris passar bra till mjuka ostar som Brie och Camembert.

Vilket vin passar bra till lagrade hårda ostar som Manchego och Cheddar?

En lagrad Parmesan passar till exempel bra till ett gott Chiantivin, medan en lagrad Gouda kan vara lika god till en Zinfandel eller ett portvin.

Vilket vin passar bra till mögelostar som Blue Cheese och Roquefort?

Årgångsportvin passar bra till Blue Cheese, Roquefort och Stilton, medan Bordeaux och Cabernet Sauvignon passar bra till Roquefort och Blue Cheese. En Gorgonzola kommer till sin rätt med italienska röda och vita viner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Segredos de São Miguel Organic
Segredos de São Miguel Organic
Pris:99 :-
Artikel nr:260301
Smak björnbär, blåbär, fat, fruktig, kryddnejlika, lakrits, vinbär
Arom björnbär, choklad, fat, fruktig, lavendel, plommon, svarta, vinbär
Färg blåröd, färg, mörk
Mat som passar
grönsaker
lamm
nöt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2022DruvorAragonez, Alicante Bouschet, SyrahAlkohol14 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
8 /12
Smakintensitet
8 /12
Strävhet
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.