Men vilket vin passar till de olika ostarna? Det finns säkert lika många förslag som det finns ostar, men det finns några enkla knep. Man kan till exempel alltid titta på område eller region och matcha ost och vin från samma område. Vinet från ett område återspeglar stilen, smaken och aromerna och det gör ju även osten. En slags symbios när exempelvis getostarna i Rioja tvättas i vinet för att det ska bli riktigt gräddiga och fruktiga. Men många gånger kan det vara svårt att matcha ost och vin och ska man vara riktigt ärlig, så finns det heller ingen given regel om hur man ska göra. En liten tvärt-emot-guide kan vara:

Färskost som Mozzarella, Feta och getostar

Färskostar kan användas till mycket, bland annat till sallader med också som del av ostbríckan. Färskostar kan matchas utmärkt både med fruktiga röda viner som exempelvis Beaujolais eller varför inte med en Sancerre från Loire? Serverar du osten med nötter, honung eller annan frukt kan du kolla vilka druvor som kompletterar detta.

Mjuka ostar som Brie och Camembert

Prova gärna dessa ostarna tillsammans med lätta vita druvor som Sauvignon Blanc eller Pinot Gris, vilket går alldeles utmärkt. Det är ingen given regel, men traditionellt kanske man väljer en röd Merlot eller ett Bordeauxvin.

Lagrade hårda ostar som Manchego, Parmesan, Gouda eller Cheddar

Självklart så passar en lagrad Parmesan till ett gott Chiantivin. Både vinet och osten har flera hundra år på nacken, men en lagrad Gouda kan vara lika god till en Zinfandel eller ett portvin, en kombination som också fungerar med en smakrik Cheddar.

Mögelostar som Blue Cheese, Roquefort eller Gorgonzola

Här kan du prova att matcha Blue Cheese, Roquefort och Stilton med ett årgångsportvin. Roquefort och Blue Cheese passar även utmärkt med de röda druvorna Bordeaux och Cabernet Sauvignon och en Gorgonzola kommer till sin rätt med italienska röda och vita viner.

Det finns alltså inga strikta regler för att alltid matcha ost med rödvin. Fundera kring smak, land och region och våga ta ut svängarna och prova lite vad som fungerar bäst.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy