Sangiovese – en Italiensk klassiker

Arten härstammar från den vilda druvan vitis silvestris. Sangiovesedruvans smak kan kännetecknas som rik, kryddig, fruktig, syrlig och rik på tanniner. Mer specifikt kan man i Sangioveseviner ana smaker som kaffe, körsbär, plommon, örter, choklad, nötter och tobak.

Sangiovese har många olika benämningar, bland annat brunello, sangiovese grosso eller prugnolo. Sangiovese blandas ofta med andra druvtyper, men kan även förekomma på egen hand. Man brukar säga att druvan ger två olika vintyper: en lite lättare som har en frisk smak och lite sträva toner, och en som är något mer koncentrerad och tyngre med smak av kaffe, nötter, choklad och fat. Den sistnämnda typen har ofta sitt ursprung i Brunello di Montalcino, Chianti Classico, Vino Nobile de Montepulciano och Carmignano. Sangiovese odlas förutom i Italien i följande länder:

  • Rumänien
  • USA
  • Australien
  • Argentina
  • Chile

Viner med sangiovese som råvara passar ofta till rätter som också kommer från ursprungslandet italien. Pasta och rätter med tomatsås och kött är bara några få exempel, men även skandinaviska rätter som vilt och andra smakrika kötträtter passar alldeles utmärkt som tillbehör.

Vad gäller lagringsmöjligheterna bör de lättare sangiovesevinerna drickas inom några år, medan de tyngre och mer koncentrerade mår bra av lagring och klarar sig runt 15-20 år. De finaste sangiovesevinerna kommer från Brunello di Montalcino och Chianti, och särskilt de förstnämnda kan lagras länge.
Framtiden för sangiovese ser ljus ut. Druvan odlas fortfarande i mycket liten omfattning utanför Italien, men intresset ökar stadigt framför allt i USA och Australien. Sangiovese är den vanligast förekommande blå druvan i centrala Italien, och den nya vinvärldens intresse kommer troligtvis att öka omfattningen av odlingen även utanför ursprungslandets gränser.

Frågor och svar:

Vilken smakprofil har Sangiovese-viner?

Sangiovese-viner kan kännetecknas som rika, kryddiga, fruktiga, syrliga och rika på tanniner. De kan ha smaker som kaffe, körsbär, plommon, örter, choklad, nötter och tobak.

Vilka benämningar kan Sangiovese ha?

Sangiovese kan också kallas brunello, sangiovese grosso eller prugnolo.

Vilka länder odlas Sangiovese i förutom Italien?

Sangiovese odlas också i länder som Rumänien, USA, Australien, Argentina och Chile.

Vilka rätter passar bra till Sangiovese-viner?

Viner med sangiovese som råvara passar ofta till rätter som också kommer från Italien, som pasta och rätter med tomatsås och kött. Även skandinaviska rätter som vilt och andra smakrika kötträtter passar bra.

Hur länge kan Sangiovese-viner lagras?

De lättare sangiovesevinerna bör drickas inom några år, medan de tyngre och mer koncentrerade mår bra av lagring och klarar sig runt 15-20 år. De finaste sangiovesevinerna kommer från Brunello di Montalcino och Chianti, och kan lagras länge.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Brunello di Montalcino Fattoi
Brunello di Montalcino Fattoi
Pris:291 :-
Artikel nr:309701
Smak kakao, kanel, korinter, pinjenötter, tobak, utvecklad, mörka körsbär, fatkaraktär, kryddig, skogsbär
Arom fatkaraktär, kakao, kanel, korinter, kryddig, mörka-körsbär, pinjenötter, skogsbär, tobak, utvecklad
Färg mörk, röd, tegelröd
Mat som passar
lamm
nöt
vilt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2017DruvorBrunelloAlkohol14 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
10 /12
Smakintensitet
10 /12
Strävhet
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.