Hem » Ekologiskt viner » Är eko-viner godare? Vad tycker du?

Är eko-viner godare? Vad tycker du?

eko-viner - omslagsbild med blå vinklase - Vinjournalen.se

Nu är det konstaterat. Eko-viner som produceras av biodynamiskt producerade druvor smakar allra bäst, enligt testresultatet i en studie som bland annat institutet för miljö och hållbarhet på UCLA. Där har man sett att oberoende kritiker poängsatt 74 000 gjorda på biodynamiska druvor från Kalifornien.

Man har lagt märke till att poängen för dessa viner som rankades av Robert Parker, samt vinmagasinen Wine Enthusiasts och Wine Spectators kritiker fått 4,1% högre än den poäng som man normalt gett traditionella viner och inte eko-viner, som inte är biodynamiskt certifierade. I Frankrike gjordes en liknande studie som också fann att 128 000 certifierade organiska eller biodynamiska fick 6,2% högre poäng.

ekoviner - vingården besprutas - Vinjournalen.se

Voffor gör di på dette viset?

Då kan man fråga sig varför investerar många vinproducenter så mycket pengar i hållbara vinframställningsmetoder, men undviker ofta att berätta om sina metoder eller organiska certifieringar.  Vi ser att allt fler vinproducenter väljer bort kemisk besprutning och syntetiska produkter i vingården till förmån för miljömedvetna val och naturliga medel som bland annat hemblandad kompost till eteriska oljor.

För många producenter över hela världen är det idag viktigt att uppnå en övergripande balans i vinodlingen snarare än ett marknadsknep och reklamjippo för att sälja fler viner. Med detta engagemang kan man undra varför en 1/3 del av vinproducenterna inte framhåller sin eko-viner, för att framtå som mer ”normala” mot vinkonsumenter. Var kommer denna inställning ifrån?

Kom ni ihåg när folk protesterade hej vilt 2014 i Bordeaux, när en skola var tvungen att evakueras och barnen fick behandlas på sjukhus efter att bekämpningsmedel sprutades i närheten? Detta ledde ju till ramaskri inom den franska vinindustrin. Så visst är folk/vinkonsumenter mer medvetna.

eko-viner - ett par som dricker rött vin

Eko-viner ökar ännu mer ….

En del av problemet är kanske uppfattningen som man hade tidigare att man till lite sulfit och använder man druvor som odlas biodynamiska och ersätter kemikalier med arbete, så blir det godare, det visar ju studierna och detta bör väl automatiskt leda till en högre kvalitet?

Ett annat problem för vinproducenter är att helt enkelt har varit svårt att kunna påvisa sambandet mellan eko-viner och bättre hälsa, precis som man gör med mat, till exempel. För visst tänker många vinkonsumenter på effekterna av bekämpningsmedel har på hälsan?

Men så handlar det slutligen om vår miljö. Tänker på Biodynavin-projektet 2016 där man under tre årgångar studerade effekterna av att använda biodynamiska medel i några ekologiskt odlade vingårdar. Man mätte tillväxten på stockarna, tog sterila prover från druvklasarna och analyserade sedan hela processen från druva till flaska. Man fann bland annat att vinets aromatiska profil i eko-viner i den biodynamiskt odlade vingården var av högre kvalitet, i alla fall i 4 viner av 6.

Så har vi inte fått tillräckligt för belägg för att biodynamiska viner är bättre för vår hälsa, för miljön och att det smakar bättre?

Den globala vinmarknaden när det gäller biodynamiska eko-viner beräknas växa 43% fram till 2024, enligt det internationella vinanalysföretaget IWSR. Ekologiska jordbruk kommer också att öka undan för undan, så det talar en del om att intresset för biodynamisk vinodling tilltar både hos vinkonsumenten och hos producenterna.  

ekoviner - fleertalet flaskor i olika färger

Och så var det smak och pris ….

I en nyligen gjord intervju konstaterar en oenolog i Nya Zeeland att ett ekologiskt jordbruk accentuerar smak i andra produkter som frukt och grönsaker, så man kan fråga varför det inte skulle vara samma för vin? Självklart påverkas vinets smak av det naturliga arbete som läggs ner i vingården, som vård av jord, vinstockar och druvor.  

Priset på biodynamiska viner kan också skrämma bort konsumenter. Naturviner betingar ett något högre pris om man jämför med de traditionellt odlade vinerna. Men är det verkligen så? Faktiskt inte. Det finns eko-viner som veganska och biodynamiska viner och som ligger i samma prisnivå som traditionella viner, om man bara tittar och jämför. Och det även om kostnaderna för odling och produktion i den biodynamiska vingården sägs ligga mellan 14-20% högre.

Denna kostnad kallas ofta internationellt för ”kostnaden för kemisk frihet”. Arbetet med att blanda kompost och införliva koldioxid i jorden snarare än att släppa ut det, vilket inträffar varje gång som man plöjer i den traditionella vingården, detta kostar både pengar och är ett tidskrävande jobb. Och glöm inte den arbetskrävande insatsen för gödseluppsamling och de höga kostnader man har för att ta hand om djur. Men med hårt arbete kommer också en stor vinst. Många producenter ser givetvis denna investering som en investering i framtiden och för framtida generationer.

Och vi konsumenter…

För de som verkligen endast vill dricka biodynamiska eko-viner och byta helt från konventionella viner till mer naturliga, kan det också bli tufft att veta vilket vin man ska välja om producenterna inte deklarerar sitt ekologiska arbete öppet.

eko-viner - en yngre vindrickare

Idag är definitivt den yngre generationen mer öppen för att dricka ekologiska alkoholprodukter och ser ett samband mellan ekologi, välbefinnande och miljömedvetenhet. Det som är bättre för mig är bättre för världen, är detta en framtida trend som beskrivs i IWSR:s marknadsanalyser för utvecklade vinmarknader som Australien och Nya Zeeland, Västeuropa och Nordamerika. Det hänger ihop med den explosionen man ser av drycker med lägre alkohol, omkring 4% och ofta lokalproducerat och ibland med mycket lågt socker.

– Konsumenterna blir mer uppmärksamma på vad de dricker och ägnar mer intresse och uppmärksamhet åt var det kommer ifrån, vad som finns i det och hur det tillverkas, säger Tommy Keeling, forskningsdirektör på IWSR.

Vilket vin väljer du själv? Och tycker du att eko-biodynamiska viner är godare?

Mer om ekologiska viner:

Frågor och svar:

Vilken studie visar att eko-viner smakar bättre?

En studie från institutet för miljö och hållbarhet på UCLA visar att eko-viner som produceras av biodynamiskt producerade druvor smakar allra bäst.

Hur mycket högre poäng fick eko-viner i studien jämfört med traditionella viner?

Eko-viner fick 4,1% högre poäng än traditionella viner i studien.

Varför väljer vissa vinproducenter att undvika att berätta om sina organiska certifieringar?

Det kan bero på uppfattningen att det kan göra vinerna mindre attraktiva för vissa konsumenter.

Varför kan priset på biodynamiska viner skrämma bort konsumenter?

Kostnaderna för odling och produktion i den biodynamiska vingården sägs ligga mellan 14-20% högre än i traditionella vingårdar.

Vilken trend ser man bland yngre konsumenter när det gäller alkoholprodukter?

Den yngre generationen är mer öppen för att dricka ekologiska alkoholprodukter och ser ett samband mellan ekologi, välbefinnande och miljömedvetenhet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.