Kan ekologiska viner innehålla kopparsulfat?

ekologiska - falska n och ett glas rött

Många kritiker till ekologiska viner menar att det absolut inte spelar någon som helst roll om du väljer ekologiskt vin för miljöns skull – eller inte. Ekologiska druvodlingar påstås vara precis lika miljöfarliga som oekologiska.

Med alla som säger för och emot ekologiska val är det inte konstigt att konsumenten blir minst sagt förvirrad. Nyligen publicerades en artikel i svenska media där man för det första frankt påstår att italienska producenter av industriviner skrattar ihjäl sig åt oss svenskar för att vi väljer ekologiskt och där någon konstaterar att ekologiskt är ”skit samma”, det finns ju till och med kopparsulfat i vin.

I veckan skrev vi i en artikel om ekologiska vintips och att allt fler svenskar väljer ekologiska livsmedel och att försäljningen av ekologiska viner ökar inte enbart i Sverige, utan faktiskt över hela världen. Den globala marknaden för ekologiska viner (organic wines) är ca 2,4 % enligt det engelska analysföretaget IWSR Drinks Market Analysis. I Sverige har ekologiska viner fått ett stort genomslag och ökar kontinuerligt. Systembolaget har som uttalad ambition att ha minst 20 % ekologiskt tillgängligt inom alla dryckessegment.

Och innan någon opponerar sig så är det engelska analysföretaget IWSR en av den mest pålitliga, exakta och allmänt använda källan för trender för dryckesalkohol i världen. Är du intresserad av den rapporten så kan du läsa den här!

Ekologiskt smäller alltså inte bara högt i Sverige – utan överallt. Det hade nog varit konstigt annars. Men i ekologisk odling får man inte använda systemiska bekämpningsmedel s.k. pesticider, men sedan kan det tydligen vara si och så vad det exakt är man menar med systemiska bekämpningsmedel. En expert gick ut för några år sedan och konstaterade att ekologiska producenterna använder sig tungmetaller istället för organiska bekämpningsmedel som bryts ner i marken.

ekologiska - traktor som besprutar vinodling
Besprutning med pesticider görs oftast var 10:e dag under växtsäsongen

Vad har vi för belägg för det? Man blir alltså ganska chockad när man börjar gräva i information om vad som är ekologiskt eller inte och alla experter som uttalar sig angående tillsatser i vin. Nyligen skrevs det i media att man besprutar vindruvor med kopparsulfat. Läser man i Wikipedia så står de att kopparsulfat är en fungicid som används därför som bekämpningsmedel mot svampparasiter. Till exempel ingår det i Bordeauxvätska vilket används för besprutning av bland annat vinrankor.

Vi frågar Rudolf Sillén på ExpertWine Naturvin AB. Rudolf är Munskänk, kemist och en av Sveriges ledande importörer av naturvin är renommerat kunnig på pesticider och sulfiter.

Rudolf har också skrivit boken ”Vad finns i vinet? Naturvin eller industrivin” som benar upp begreppen mellan ekologiska, natur- och biodynamiska viner när det gäller olika tillsatser och deras inverkan på smak, arom och vår hälsa.

Hur står det egentligen till med detta? Finns det kopparsulfat i vinet?

– I viner finns inga spår av kopparsulfat, säger Rudolf Sillén.

– För det första så sprutar man inte på vindruvorna utan på vinrankan och dess bladverk innan druvorna är fullt utvecklade! För det andra har man blandat ihop förekomst av koppar i jorden och i vinet. Det man får använda som bekämpningsmedel vid ekologisk odling kallas Bordeauxvätska. Det är kopparsulfat uppslammat med släkt kalk. Oftast används en 1-3 % lösning för besprutning av vinrankorna. Medlet har använts vid odling av vindruvor sedan 1880 talet då det utvecklades av botanikprofessor Millardet vid universitet i Bordeaux. Därav namnet Bordeauxvätska.

ekologiska - Rudolf Sillén, ExpertWine Naturvin AB
Rudolf Sillén, ExpertWine Naturvin AB

Rudolf fortsätter:

– Det råder ingen tvekan om att koppar är ett livsviktigt ämne för oss människor, djur och växter. Koppar gör fotosyntesen möjlig och behövs i alla levande celler. Otillräcklig koppartillförsel orsakar bristsjukdomar hos människan och leder till lägre skördar av växter. Användning av Bordeauxvätska vid odling av vindruvor är strikt reglerat inom EU. Med tillåtna halter kan man inte konstatera någon utarmning av jordar. Besprutning för att förhindra angrepp av bland annat mjöldagg och svamp görs oftast förebyggande på vinrankan i början av växtsäsongen innan blommorna hunnit utvecklats till druvor. Bordeauxvätskan är kontaktverkande. Den tränger inte in i växten och druvan vilket moderna men farligare bekämpningsmedel som systemiska pesticider gör. Systemiska pesticider ackumuleras därför i druvmusten eftersom man gör upprepade besprutningar under växtsäsongen.

– Besprutning med kopparsulfat sker tidigt i säsongen för att förhindra angrepp av exempelvis svamp, bakterier, mjöldagg och eftersom medlet enbart är kontaktverkande tränger det inte in i växten. Ingen besprutning sker på de färdigutvecklade mogna druvorna. Besprutning avbryts dessutom ca en månad innan beräknad skörd. Inga spår av kopparsulfat finns i det färdiga vinet. Det finns många undersökningar som bekräftar detta. Av SvD artikeln 9/7 kan man felaktigt få uppfattningen att vinerna innehåller kopparsulfat.

ekologiska - rött vin i flaska och druvor

– Vid industriell odling – men inte vid ekologisk odling – används systemiska pesticider som tränger in i druvmusten. De kommer därför med i vinet till en halt av i genomsnitt 230 mikrogram per liter, enligt en undersökning gjord av den Franska konsumentorganisationen Que Choisir.

Vid storskalig industriell odling vill man använda systemiska pesticider eftersom de är långtidsverkande och mer effektiva än Bordeauxvätska men tyvärr skadligare för hälsan. Pesticiderna gör att mikrofloran i jorden dör vilket gör att jordarna utarmas. Det finns inget gränsvärde för pesticider i vin men för dricksvatten är det 0.1 mikrogram per liter. Enligt EU är flera av de systemiska pesticiderna cancerframkallande, hormon- och reproduktionsstörande. Enligt EU är vindruvor det mest förorenade livsmedlet i Europa. Naturskyddsföreningen varnar för att ge barn druvor som inte är ekologiskt odlade! Vid ekologisk odling är det absolut förbjudet att använda systemiska pesticider. Certifierade producenter kontrolleras regelbundet och får sedan 2012 ha ett grönt löv på vinetiketten.

Kan man som konsument egentligen känna sig helt säker?

– Om man väljer ekologiska viner från certifierade producenter kan man vara säker på att slippa de hälsovådliga pesticiderna. Men för ekologiska viner tillåts ett 40-tal processer och kemikalier.

– Inom EU är innehållsförteckning i princip är förbjudet för viner. Konsumenten får inte veta vad han eller hon konsumerar! Vill man vara säker på att undvika viner som innehåller bekämpningsmedel och kemikalier, så är det enda sättet att välja naturviner som är producerade av ekologiskt certifierade druvor och helt utan kemikalier, säger Rudolf Sillén.

Vi har tidigare skrivit en intressant intervju med Rudolf Sillén och pratar om naturviner, tillsatser och hållbarhet. Den artikeln kan du läsa här!

.

.

Läs mer om ekologiska viner:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Driefontein Syrah Stellenbosch

Ekologisk Syrah från Stellenbosch. Ett nyanserat vin med inslag av fatkaraktär, mörka bär, kaffe och choklad.

Artikelnummer: 206801

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Stellenbosch, Sydafrika

Alkohol: 14 %

Pris: 199 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna