Hem » Vin Fakta » Kan ekologiska viner innehålla kopparsulfat?

Kan ekologiska viner innehålla kopparsulfat?

ekologiska - falska n och ett glas rött

Många kritiker till ekologiska viner menar att det absolut inte spelar någon som helst roll om du väljer ekologiskt vin för miljöns skull – eller inte. Ekologiska druvodlingar påstås vara precis lika miljöfarliga som oekologiska.

Med alla som säger för och emot ekologiska val är det inte konstigt att konsumenten blir minst sagt förvirrad. Nyligen publicerades en artikel i svenska media där man för det första frankt påstår att italienska producenter av industriviner skrattar ihjäl sig åt oss svenskar för att vi väljer ekologiskt och där någon konstaterar att ekologiskt är ”skit samma”, det finns ju till och med kopparsulfat i vin.

I veckan skrev vi i en artikel om ekologiska vintips och att allt fler svenskar väljer ekologiska livsmedel och att försäljningen av ekologiska viner ökar inte enbart i Sverige, utan faktiskt över hela världen. Den globala marknaden för ekologiska viner (organic wines) är ca 2,4 % enligt det engelska analysföretaget IWSR Drinks Market Analysis. I Sverige har ekologiska viner fått ett stort genomslag och ökar kontinuerligt. Systembolaget har som uttalad ambition att ha minst 20 % ekologiskt tillgängligt inom alla dryckessegment.

Och innan någon opponerar sig så är det engelska analysföretaget IWSR en av den mest pålitliga, exakta och allmänt använda källan för trender för dryckesalkohol i världen. Är du intresserad av den rapporten så kan du läsa den här!

Ekologiskt smäller alltså inte bara högt i Sverige – utan överallt. Det hade nog varit konstigt annars. Men i ekologisk odling får man inte använda systemiska bekämpningsmedel s.k. pesticider, men sedan kan det tydligen vara si och så vad det exakt är man menar med systemiska bekämpningsmedel. En expert gick ut för några år sedan och konstaterade att ekologiska producenterna använder sig tungmetaller istället för organiska bekämpningsmedel som bryts ner i marken.

ekologiska - traktor som besprutar vinodling
Besprutning med pesticider görs oftast var 10:e dag under växtsäsongen

Vad har vi för belägg för det? Man blir alltså ganska chockad när man börjar gräva i information om vad som är ekologiskt eller inte och alla experter som uttalar sig angående tillsatser i vin. Nyligen skrevs det i media att man besprutar vindruvor med kopparsulfat. Läser man i Wikipedia så står de att kopparsulfat är en fungicid som används därför som bekämpningsmedel mot svampparasiter. Till exempel ingår det i Bordeauxvätska vilket används för besprutning av bland annat vinrankor.

Vi frågar Rudolf Sillén på ExpertWine Naturvin AB. Rudolf är Munskänk, kemist och en av Sveriges ledande importörer av naturvin är renommerat kunnig på pesticider och sulfiter.

Rudolf har också skrivit boken ”Vad finns i vinet? Naturvin eller industrivin” som benar upp begreppen mellan ekologiska, natur- och biodynamiska viner när det gäller olika tillsatser och deras inverkan på smak, arom och vår hälsa.

Hur står det egentligen till med detta? Finns det kopparsulfat i vinet?

– I viner finns inga spår av kopparsulfat, säger Rudolf Sillén.

– För det första så sprutar man inte på vindruvorna utan på vinrankan och dess bladverk innan druvorna är fullt utvecklade! För det andra har man blandat ihop förekomst av koppar i jorden och i vinet. Det man får använda som bekämpningsmedel vid ekologisk odling kallas Bordeauxvätska. Det är kopparsulfat uppslammat med släkt kalk. Oftast används en 1-3 % lösning för besprutning av vinrankorna. Medlet har använts vid odling av vindruvor sedan 1880 talet då det utvecklades av botanikprofessor Millardet vid universitet i Bordeaux. Därav namnet Bordeauxvätska.

ekologiska - Rudolf Sillén, ExpertWine Naturvin AB
Rudolf Sillén, ExpertWine Naturvin AB

Rudolf fortsätter:

– Det råder ingen tvekan om att koppar är ett livsviktigt ämne för oss människor, djur och växter. Koppar gör fotosyntesen möjlig och behövs i alla levande celler. Otillräcklig koppartillförsel orsakar bristsjukdomar hos människan och leder till lägre skördar av växter. Användning av Bordeauxvätska vid odling av vindruvor är strikt reglerat inom EU. Med tillåtna halter kan man inte konstatera någon utarmning av jordar. Besprutning för att förhindra angrepp av bland annat mjöldagg och svamp görs oftast förebyggande på vinrankan i början av växtsäsongen innan blommorna hunnit utvecklats till druvor. Bordeauxvätskan är kontaktverkande. Den tränger inte in i växten och druvan vilket moderna men farligare bekämpningsmedel som systemiska pesticider gör. Systemiska pesticider ackumuleras därför i druvmusten eftersom man gör upprepade besprutningar under växtsäsongen.

– Besprutning med kopparsulfat sker tidigt i säsongen för att förhindra angrepp av exempelvis svamp, bakterier, mjöldagg och eftersom medlet enbart är kontaktverkande tränger det inte in i växten. Ingen besprutning sker på de färdigutvecklade mogna druvorna. Besprutning avbryts dessutom ca en månad innan beräknad skörd. Inga spår av kopparsulfat finns i det färdiga vinet. Det finns många undersökningar som bekräftar detta. Av SvD artikeln 9/7 kan man felaktigt få uppfattningen att vinerna innehåller kopparsulfat.

ekologiska - rött vin i flaska och druvor

– Vid industriell odling – men inte vid ekologisk odling – används systemiska pesticider som tränger in i druvmusten. De kommer därför med i vinet till en halt av i genomsnitt 230 mikrogram per liter, enligt en undersökning gjord av den Franska konsumentorganisationen Que Choisir.

Vid storskalig industriell odling vill man använda systemiska pesticider eftersom de är långtidsverkande och mer effektiva än Bordeauxvätska men tyvärr skadligare för hälsan. Pesticiderna gör att mikrofloran i jorden dör vilket gör att jordarna utarmas. Det finns inget gränsvärde för pesticider i vin men för dricksvatten är det 0.1 mikrogram per liter. Enligt EU är flera av de systemiska pesticiderna cancerframkallande, hormon- och reproduktionsstörande. Enligt EU är vindruvor det mest förorenade livsmedlet i Europa. Naturskyddsföreningen varnar för att ge barn druvor som inte är ekologiskt odlade! Vid ekologisk odling är det absolut förbjudet att använda systemiska pesticider. Certifierade producenter kontrolleras regelbundet och får sedan 2012 ha ett grönt löv på vinetiketten.

Kan man som konsument egentligen känna sig helt säker?

– Om man väljer ekologiska viner från certifierade producenter kan man vara säker på att slippa de hälsovådliga pesticiderna. Men för ekologiska viner tillåts ett 40-tal processer och kemikalier.

– Inom EU är innehållsförteckning i princip är förbjudet för viner. Konsumenten får inte veta vad han eller hon konsumerar! Vill man vara säker på att undvika viner som innehåller bekämpningsmedel och kemikalier, så är det enda sättet att välja naturviner som är producerade av ekologiskt certifierade druvor och helt utan kemikalier, säger Rudolf Sillén.

Vi har tidigare skrivit en intressant intervju med Rudolf Sillén och pratar om naturviner, tillsatser och hållbarhet. Den artikeln kan du läsa här!

.

.

Läs mer om ekologiska viner:

Frågor och svar:

Innehåller ekologiska viner kopparsulfat?

Nej, det finns inga spår av kopparsulfat i ekologiska viner. Kopparsulfat används som bekämpningsmedel på vinrankan och dess bladverk innan druvorna är fullt utvecklade, men det tränger inte in i druvorna och finns inte i det färdiga vinet.

Vilka bekämpningsmedel används i ekologisk odling?

Inom ekologisk odling får man inte använda systemiska bekämpningsmedel, utan istället används bland annat Bordeauxvätska, som är en lösning av kopparsulfat och släkt kalk. Detta används för att förebygga angrepp av svamp, bakterier och mjöldagg på vinrankorna.

Är kopparsulfat farligt för hälsan?

Kopparsulfat i de tillåtna halterna som används vid ekologisk odling utgör ingen fara för hälsan. Det finns inga spår av kopparsulfat i det färdiga vinet, och det finns många undersökningar som bekräftar detta.

Vilka bekämpningsmedel används vid industriell odling?

Vid industriell odling används systemiska bekämpningsmedel som tränger in i druvmusten och kan finnas kvar i det färdiga vinet. Dessa bekämpningsmedel är mer effektiva än Bordeauxvätska, men också skadligare för hälsan.

Hur kan man som konsument vara säker på att undvika bekämpningsmedel i vin?

För att undvika bekämpningsmedel i vin bör man välja ekologiska viner från certifierade producenter. Dessa viner kontrolleras regelbundet och får ha ett grönt löv på vinetiketten. För att vara helt säker på att undvika bekämpningsmedel och kemikalier kan man välja naturviner som är producerade av ekologiskt certifierade druvor och helt utan kemikalier.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.