Hem » Vin Tips » Vintips till grillen: 6 goda ekologiska viner!

Vintips till grillen: 6 goda ekologiska viner!

ekologiska viner - 2 glas och kött som ska grillas - Vinjournalen.se

Först en liten upptakt om ekoviner från en undersökning som gjordes nyligen och så tips på goda ekologiska viner som du måste prova!

Europeiska konsumenter har ett allt större intresse för ekologiska viner och Europa som står för 78% av den globala ekologiska vinmarknaden, enligt IWSR Drinks Market Analysis där man tittat på det ekologiska vinintresset i sju länder: Japan, USA, Kanada, Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Sverige.

ekologiska viner - bild på ett glas , lite mat och en flaska

Marknaden för ekologiska viner växer i snabbt tempo. Närmare bestämt med 9,2% per år av den totala vinmarknaden. Ingen tror på någon minskning, snarare tvärtom. De kommande åren kommer konsumenternas intresse för att välja hållbart och ekologiskt att tillta och det gäller inte bara inom dryckesindustrin.

Även om varje marknad uppvisar skillnader så, så tar Europa totalt en ledning och det har stipulerats att ”ekologiskt” betyder att ekologiska viner ska vara gjorda av ekologiska druvor och framställas med ekologiska metoder. Jämför man hur Sverige ligger till ländermässigt, så tycks vi till stor del vara ekologiskt medvetna.

Produktionsmässigt ligger Tyskland ganska stilla, medan Frankrikes eko-medvetenhet verkar växa och även förväntas öka något. Storbritannien är också på g. Vi skrev nyligen att en undersökning i Storbritannien visade att den brittiska konsumenten gärna betalar 38% mer för ekologiskt vin som också spås att öka ytterligare. I det stora landet i väster, USA, förväntas ekologiska viner få en tillväxt på 14,3%. Men det är i Japan som man ser den största tillväxten för ekologiska viner. Här har man en konstant genomsnittlig ökning med 8,2% bara under de senaste fem åren.  

Mer om rapporten kan du läsa här!

Och nu till våra 6 tips på ekologiska viner som antingen finns på Systemhyllan eller som beställningsvara. Gemensamma nämnare är att de ekologiska, prisvärda och riktigt goda matviner!  

Passicone Organic Il Rosso|SB 72169| Italien | 89 kr

Passicone Rosso Organico kommer i en 1-liters flaska. Detta läckra röda och mycket prisvärda vin är gjort främst av de italienska lokala favoritdruvorna: Primitivo, Montepulciano och Sangiovese. Vinet är mörkt granatrött i glaset och har en generös fruktpalett med aromer av mörka, mogna bär och sommarfrukter som björnbär, körsbär och slånbär. En mysig doft av fat samsas med färska örter och ett stänk av vanilj. Allt bra balanserat med frisk syra och lena tanniner. Fräscht och fruktigt vin som passar utmärkt till en kyckling piccata, en smakrikt lagrad Comté eller en grönsaksrätt som exempelvis caponata.  

Cycliste Côtes du Rhône Villages 2017| 76065 | Rhône| 89 kr

Det röda och charmiga Cycliste är ett fruktigt och trevligt allround-vin och en angenäm aromatisk och mysig bekantskap och druvan är förstås Syrah. Precis som det ska vara så är vinet fullt med smaker av mogna och saftiga bär som blåbär, hallon, björnbär. Allt toppas av med peppriga, örtiga inslag. Fin fatkaraktär som lyser igenom hela vägen till ett snyggt avslut. Vi tycker att vinet är stramt och smakrikt och det är ett perfekt grillvin som matchas fantastiskt bra tillsammans med lamm och nötkött. Ta till exempel lammkotletter med timjan eller en marockansk köttgryta som tangine.

ekologiska viner - alla 6 vinerna som provas

Cacadu Ridge Bin 14, 2017 | SB 2010 | Australien | 79 kr

Ett typiskt austalien-vin där druvorna Cabernet Sauvignon och Shiraz ger detta vin en mycket smakrik, pigg och fruktig utstrålning. Här smakar man på en mysig bärkombo av mörka bär som söta blåbär och de mer eleganta syrliga svarta vinbären om verkar trivas utmärkt ihop tillsammans med en släng av sötlakrits. Vi som tycker som andra vinkritiker att vinet har en utsökt fräsch och lätt profil som gör det till en mångsidig matkompis. Prova både till ett grillade kycklingspett, italiensk schnitzel milanese eller gå helt vegetariskt och bjud på en paj med spenat och feta.

Domaine des Pasquiers Plan de Dieu 2018 | SB 2298 | Frankrike, Rhône | 119 kr

Klassiskt men ändå modernt och spännande! Mörkt, fylligt och läckert smakrikt vin med mysiga fruktaromer av saftiga hallon och mogna björnbär. Stänk av blommiga dofter från viol och med smak av fransk peppar, lagerblad och mörk saltlakrits. Härligt nyanserat vin av franska klassikerdruvor som Grenache, Syrah och Mourvédre. Skön och lång eftersmak med snygga tanniner som sitter där de ska i detta specifika, stramt strukturerade och mycket eleganta Plan de Dieu vin. Servera gärna till kryddade kebabspett med pommes eller grillad halloumiburgare med rostad sötpotatis.

Caraguilhes Les Gourgoules 2016| SB 72525 |Languedoc-Roussillon | 149 kr

Härlig mjuk struktur på detta typiskt mörka, granatröda franska vin. Här finns alla goda mogna, mörka frukter som lila plommon och svarta vinbär. Förutom att det är kryddat med muskot och vitpeppar, så märker man också toner av olivtapenad. Man får redan nu en känsla av grillade medelhavsrätter med mycket klippta färska örter. Tänk biffrad med grillad färskpotatis med mängder av rub och kryddor. Vi tycker en fin balans mellan syra och lena tanniner i detta fruktiga och stiliga vin som är komponerat av de klassiska franska druvorna Syrah, Carignan och Grenache Noir.

Tapiz Organic Reserve Malbec 2017 | SB 6529 | Chile, Mendoza | 155 kr

En 100 % druvtypisk, modernt och elegant Malbec från Argentina bjuder på mycket läckra inslag av fruktiga violetta aromer av mörka saftiga plommon, söta blåbär och sträva, mogna björnbär. Allt toppas av med en dov blommig ton av violer samt en släng av svarta oliver och choklad. Härliga, distinkta fattoner och mysigt fruktigt och fräscht välbalanserat vin, så bra som det kan bli av ett klassiskt och smakrikt Malbecvin från bästa vinläge. Ett populärt vin som står sig bra till exempelvis grillade, vitlöksspäckade lamm chops sous vide med rostade grönsaker och aioli eller vildsvinsfilé med ingefärsrub.

.

.

Läs mer om ekologiska viner:

Frågor och svar:

Vilka länder står för den största delen av den globala ekologiska vinmarknaden?

Europa står för 78% av den globala ekologiska vinmarknaden.

Hur mycket växer marknaden för ekologiska viner per år?

Marknaden för ekologiska viner växer med 9,2% per år av den totala vinmarknaden.

Vilket land förväntas ha den största tillväxten för ekologiska viner?

Japan förväntas ha den största tillväxten för ekologiska viner med en genomsnittlig ökning på 8,2% under de senaste fem åren.

Vilka är några gemensamma nämnare för de ekologiska vinerna som rekommenderas?

De ekologiska vinerna är prisvärda, gjorda av ekologiska druvor och framställs med ekologiska metoder.

Vilka maträtter passar bra att kombinera med de rekommenderade ekologiska vinerna?

Exempel på maträtter som passar bra är kyckling piccata, lammkotletter med timjan, grillade kycklingspett, italiensk schnitzel milanese, paj med spenat och feta, kebabspett med pommes, grillad halloumiburgare med rostad sötpotatis, biffrad med grillad färskpotatis, vitlöksspäckade lamm chops sous vide med rostade grönsaker och aioli, samt vildsvinsfilé med ingefärsrub.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.