Hem » Vin Fakta » Japans vinindustri – vad händer idag?
Vin Fakta

Japans vinindustri – vad händer idag?

517 - Vinjournalen.se

Japans vinindustri har länge  i internationella kretsar ansetts som ett av världens unika och kommande vinländer. Hittills har man väl nästan endast pratat om saké när man nämnt Japan, men Japan verkar vara ett av de mest spännande utvecklingsländerna på den globala dryckesscenen i detta århundrade.

Och det här låter nästan som vin i Japan är ett nytt påfund, men det är faktiskt inte sant. Japans lokala vinproduktion har en tradition som daterar tillbaka till slutet av 180-talet och som inte enbart består av saké heller.

518 - Vinjournalen.se

Idag blomstrar vinproduktionen i Japan. Landets vinindustri och vinproducenterna blir bara fler och fler och de japanska vinerna får bra kritik på en internationell marknad.

Japanerna själva dricker gärna importerade franska och ofta mycket renommerat goda och fina viner Beaujolais-viner och viner från Bourgogne och Champagne som japanerna också gärna betalar en bra slant för.

Den franska vinmakarkompetensen vill man gärna utveckla i Japan, men då behöver industrin regleras något. Man behöver exempelvis få fram bra regler för vinmakarna att arbeta efter för att förbättra produktionen och regler som märkning av viner med mera.

Nya regler

Helt nyligen kom en regel att allt japanskt vin måste produceras av inhemska druvor, alltså druvor odlade i Japan.

Hittills har man kunnat lyxa till det genom att man importerat vitis vinifera druvor som man gjort bra viner på. Men nu blir det hela lite tuffare. Denna regel gäller även för bulkviner.

Men man kan undra varför vi krävande vinkonsumenter i Europa och USA skulle vilja dricka japanska viner.

519 - Vinjournalen.se

Japans vinindustri och viner erbjuder oss en chans att lära känna en ny terroir som är olika andra jordmåner som vi redan känner till, eftersom man tillämpar metoder för att finslipa sin vinproduktion och gör viner som matchar deras kök. Den japanska umami-maten känner vi ju till väl och den älskar vi ju. Så varför skulle vi inte även tycka om deras viner?

Allt låter mycket spännande eftersom det fortfarande är i sin linda. Viner som kan paras med japansk mat har en annorlunda karaktär. De har även en annan stil än de viner som vi känner till idag.

Utmaningar

Klimatet är däremot en utmaning. Japans vinindustri kan sammanfattas i de viktigaste vinodlingsregionerna är Yamanashi, Nagano och Hokkaido och i stort råder antingen en svår subtropisk miljö eller ett svårt kyligt klimat som man behöver brottas med. Exempelvis kan det betyda att minska ytvatten och skapa djupa dräneringsgränser. Det handlar också om att installera rör eller gräva i grus eller förbättra luftcirkulationen i vinstockarna.  Nödvändigt om man vill odla druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot eller Pinot Noir.

Majoriteten av planteringarna i Japan är dock hybriddruvor som är extra klimat- och sjukdomståliga. Japans hybridvita druva nummer ett och som odlas mest heter Koshu. Den följs av Muscat Bailey A, men man klonar även druvor som bland annat Syrah. Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Albariño och Gewürztraminer och får fram läckra viner som Hokkaido Wine, Kusunoki och Domaine Takahiko, japans första kultvin.

I alla fall kommer vi nästa gång då vi äger sushi eller annan japansk mat fundera kring vilka vinalternativ som skulle matcha deras fantastiska matlagning och framförallt vilken smak det skulle bli av denna unika terroir, det klimatet, odlingsplatsen och druvorna. Vilken spännande kulturkombination, eller hur?

Lite mer om japansk mat med vintips:

Frågor och svar:

Hur länge har Japan en tradition av vinproduktion?

Japan har en tradition av vinproduktion som daterar tillbaka till slutet av 1800-talet.

Vad händer med Japans vinindustri idag?

Japans vinindustri blomstrar och blir bara fler och fler. Japanska viner får bra kritik på en internationell marknad.

Vilka utmaningar står Japans vinindustri inför?

Klimatet är en utmaning för Japans vinindustri, då det råder antingen en svår subtropisk miljö eller ett svårt kyligt klimat som man behöver brottas med.

Vilka druvor odlas mest i Japan?

Japans hybridvita druva nummer ett och som odlas mest heter Koshu. Den följs av Muscat Bailey A, men man klonar även druvor som bland annat Syrah, Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Albariño och Gewürztraminer.

Varför skulle vi vilja dricka japanska viner?

Japans vinindustri och viner erbjuder oss en chans att lära känna en ny terroir som är annorlunda andra jordmåner som vi redan känner till, eftersom man tillämpar metoder för att finslipa sin vinproduktion och gör viner som matchar deras kök.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.