Hem » Vin Fakta » Vin i Japan handlar inte bara om Saké

Vin i Japan handlar inte bara om Saké

26_itemthemeimage_5134-jpg

Lite historia
Redan 718 f. K. ska man ha odlat druvor men det var egentligen med portugisiska missionärer under 1600-talet som japanerna fick smak för vin. 1875 började man i regionen Yamanashi i Japan med lokal vinodling och produktion, där den första kommersiella vingården etablerades. Idag är regionen den största vinregionen med vinmakare som ständigt utvecklar den japanska vintraditionen.

Klimat
Japan är egentligen inte ett lämpligt land för vinodling eftersom jorden ofta är för bördig och klimatet är växlande med mycket monsunregn, tyfoner och kyla. Dessutom har man inte nog med mark att plantera vinstockar på. Men just regionen Yamanshi råkar ha den minst bördiga jorden och även den minsta nederbörden i landet. En traditionell japansk vingård har spaljerade, upphöjda rader, så kallad Yamagatateknik, så att druvorna undviker all markkontakt och istället får ventilation underifrån. Stockarna har även tak som skydd mot det värsta regnet.

Japanska druvor
De flesta vinstockarna importeras från USA, men det finns några lokala druvsorter. Det är framför allt två olika druvor:

Koshu

Den rosa Koshudruvan, som främst odlas i Yamanashiregionen, kom via Sidenvägen från Kaukasus, men har utvecklats lokalt under många århundraden, så man anser att detta är en lokal druva. Den tillhör vitis vinifera och vinet är blekt halmfärgad med en mjuk, fruktig doft som har inslag av citrus och persika. Den rena, fräscha druvan är populär eftersom den passar det japanska köket.

Muscat Bailey

Detta är en röd klimattålig druva som utvecklats i Niigata regionen. Druvan är en hybrid av druvorna Bailey och Muskat. Druvan är fruktig och söt och har en mycket fyllig Bordeaux liknande smak. Dessutom har olika blandningar lett till smidigare vin som liknar Bourgogne.

På grund av klimatet blir druvorna väldigt syrliga, så man behöver inte lägga till syra men använder istället en större mängd socker i vinframställningen. Inget större problem kanske, eftersom japaner generellt inte är förtjusta i syrliga och sträva smaker.

Vinindustrin generellt

Även om japanska vinmakare är måna om att utveckla sin vintradition genom starka kontakter med vingårdar i främst Frankrike, så är fortfarande mycket av vinet är ganska ordinärt bordsvin. Men man försöker locka till sig duktiga, europeiska vinmakare för att höja kvaliteten, så det verkar gå framåt. För några år sedan gav den renommerade vinkritikern Robert Parker ett vin från Chateau Lumière, tillverkad på Koshudruvan ganska höga poäng.
I Japan finns 230 vingårdar och flera större distrikt. Förutom den främsta regionen Yamanashi, som till 100 % använder Koshudruvan i sin produktion, så finns det 12 vinregioner runt om i landet, bland annat i Kyoto, Nagano och Osaka. De bästa vingårdarna sägs vara Mercian, Suntory och Sapporo.

Visste du att endast de som har körkort som utfärdats av Japans finansministerium tillåts att göra vin i Japan?

Frågor och svar:

När började japanerna få smak för vin?

Det var under 1600-talet med portugisiska missionärer.

Vilken region är den största vinregionen i Japan?

Yamanashi.

Vilka är de två lokala druvsorterna i Japan?

Koshu och Muscat Bailey.

Vad är en traditionell japansk vingård?

En vingård med spaljerade, upphöjda rader och tak som skydd mot regn.

Vilka är några av de större vingårdarna i Japan?

Mercian, Suntory och Sapporo.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.