Peru är landet mellan Anderna och Stilla havskusten. Det finns 11000 hektar odlade vingårdar och fem vinregioner i Peru som främst ligger längst med mellersta och södra, där de mest kända vinerna, Tacama, Vista Alegre och Ocucaje framställs. Klimatet ger bra odlingsförhållanden och har en bra balans mellan fukt och kyligare nätter, högre temperaturer och sol på dagen.

Hittills har den peruanska vinexporten varit mycket begränsad eftersom vinproduktionen i Peru inte är lika kommersiellt utvecklad som andra länder i Sydamerika, exempelvis Chile och Argentina. Men den lilla vinindustrin som existerar har haft tid på sig att experimentera fram olika blandningar och moderna framställningstekniker och man har fått fram riktigt högkvalitativa viner.

Vinindustrin i Peru har faktiskt funnits mycket längre än de flesta inser. Vindruvor infördes redan då de spanska conquistadorerna kom dit under 1600-talet. På något sätt har den varma och torra Icadalen blivit centrumet för vinkulturen i Peru. Här ligger några av landets bästa vingårdar, bland annat Tacama, Ocucaje och Vista Alegre. Dessutom, inom kooperativet Artesanales samlar 85 mindre vingårdar.

I Peru odlas kända druvor som Albillo, Alicante Bouschet, Barbera, Cabernet Sauvignon, Grenacha, Malbec, Moscatel, Sauvignon Blanc och Torontel.

Utbudet på Systembolaget när det gäller peruanska viner är inte så digert, men två tips på peruanska viner i beställningssortimentet kan vi i alla fall ge. Det finns ett rött och ett vitt vin som kommer från producenten Santiago Queirolo Icadalen och druvorna skördade för hand.

Intipalka Tannat 2012 (nr 79593)

Detta goda, rubinröda och fruktiga rödvin är framställt till 100% av druvan Tannat och lagrat i rostfria ståltankar. Här finns en distrikt arom av bär som jordgubbar, svarta vinbär och plommon.

Intipalka Chardonnay 2012 (nr 76844)

Ett friskt och fruktigt vitt vin framställt av 100 % Chardonnay. Ett gott, mycket moget vin med häftig syra och dofter av tropiska frukter.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy