Att lämna det ödesdigra vinåret 2017 bakom sig med frost, hagel, torka och bränder är nog bara en lättnad för vinproducenterna och som överallt så tittar man gärna på förändringar och vintrender som är på G.

Det internationella nyhets- och informationsföretaget Bloomberg är känt för att titta genom sin spåkula och dessutom nästan alltid få rätt. Det är spännande att de har plockat fram några vintrender som går stack i stäv med de trender som vi skrev om tidigare i januari. Dessa vintrender  kommer att vara särskilt viktigt i år:

Stora flaskor blir enorma

Förpackningarna det vill säga flaskorna blir större än störst. Magnum har kommit stort och blir ännu större. Enbart i Storbritannien rapporterade vinhandlaren Majestic en ökning med 378 procent! Stora formatflaskor kommer att utvecklas ännu mer hos vinproducenterna i Frankrike, Italien och i alla andra vinländer. Man lanserar stora flaskor och sätter ett förmånligt pris. Succén är given!

Spanien hottast 2018

Som vinproducerande land kommer Spanien stort under detta år och de spanska vinregionerna klappar händerna. Andra hotta vinländer som slåss om kakan är östländer som Georgien, Kroatien, samt Madeira, England, Chile och Australien. Och nu pratar vi inte enbart att dricka deras viner utan vinturismen till dessa länder spås öka. Man vill besöka vingårdar, åka helikopter, plocka druvor och helt enkelt lära sig mer om deras vitikultur.

Vår vingeografi förändras

Om exempelvis Japans nordligaste ö Hokkaido omvandlas av den globala uppvärmningen, varför skulle det inte då bli en toppenregion för Pinot Noir? Nyligen började man nämligen att odla druvan, idag finns 33 nya vingårdar och flera är på gång! Klimatförändringen kommer att påverka oss i helt andra och spännande riktningar och regioner.

Mer vin köps online

Oavsett Kina, USA eller Europa, så spår även Bloomberg att näthandelns kommer att växa under detta år med leveranser direkt till dörren. Det har vi skrivit om tidigare, så det enda man kan konstatera är att länder som Sverige vinner på näthandeln när man kan skeppa viner från vingårdar på kontinenten.

Vinturismen bjuder på lyx

Att provsmaka vin ska vara en lyxig upplevelse. Dammiga vinkällare känns numera som trista inslag och man väljer hellre att kombinera vinprovning med en vinturistisk lyxsemester i ett härligt Bordeaux-chateau eller varför inte i kombination med flugfiske i Nya Zeeland? Kristall och glam, alltså,  men också mer ovanliga och sportiga inslag.

Fler robotar jobbar på vingårdarna

När Rothschild-familjen Château Mouton-Rothschild och Château Clerc Milon investerar i skräddarsydda robotar som programmeras för att avlägsna ogräs på vingården, så följer snart fler producenter efter. Robotarna gör definitivt intåg hos vinpoducenterna. Nu pratar vi om gulliga R2D2 robotar men även jättemonster som kan kontrollera allt från bladtemperaturer till vara en enorm besparing i reda pengar.

Vad händer mer 2018? Läs här:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy