10 trender om vin, öl och sprit 2018

I veckan skrev vi om 5 hotta mattrender inför 2018 i den internationella Waitrose rapporten. Här kommer deras 10 nya dryckestrender som kommer nästa år. Rapporten är fokuserad på nyheter om vad konsumenterna förväntar sig.

Detta är trenderna för 2018:

Trend 1 – hantverksöl blir ännu hippare!

Marknaden för hantverksöl har nästan fördubblats de senaste 5 åren. Inte minst i Sverige har vi märkt av den populära trenden med mikrobryggerier. Men nu är även de mörkare ölen på stark frammarsch. Tänk stout, porter och mustiga mörka ales med kex-, kakao- och chokladsmak. Djärva balanserade smaker gäller.

Trend 2 – hybridframställning mellan drycker

Allt mer öl, vin och sprit kommer att länkas ihop, typ att lagra whisky på sherryfat eller som Glenfiddich på IPA-fat eller varför inte öl i whiskyfat. Det kommer fler hybrider mellan öl, whisky, sherry exempelvis och varför inte ha en provning med flera olika produktgrupper?

Trend 3 – en apéritif kanske?

Apéritif på eftermiddagen blir lika populärt som på kontinenten och då är det aromatiskt starkvin som gäller. Vermouth, Madeira, Montilla, Portvin, Sherry kommer vi att få ser mer av.

Trend 4 – ännu fler bubblor!

De senaste åren har intresset för mousserande viner verkligen tagit fart och det verkar inte ha svalnat ännu. spumante, prosecco, cava och inte minst champagne är vad vi verkar vilja dricka mer av nästa år och gärna tillsammans med en isbit i glaset!

Trend 5 – Sicilien slår som vinland

Sicilianska viner verkar bli alltmer populära för sina fulla skarpa smaker och kanske beror det på att Sicilien har haft en suveränt bra skörd jämförelsevis med många vindistrikt i övriga Italien där vädret har orsakat en 30% lägre avkastning.

Trend 6 – vi överger inte vår Bag-in-Box

Sverige har alltid gillat boxvinerna och det syns på försäljningen här och på kontinenten att boxviner har ökat försäljningen med 26% överlag. Vilken förpackning vinet har är också en intressant fråga framöver Vi tänker väl på miljön?

Trend 7 – färdigmixat och klart!

Gin-marknaden haft en explosiv tillväxt de senaste åren och därmed kommer vi även att se en bredare variation och ett större utbud av färdigblandade drycker en produktgrupp som internationellt ökat med 77% i år. Dessa porlande friska, snabba, spritiga, färdigmixade cocktails, long drinks, starkare mixade spritdrinkar, ready-to-go drinkar i burk eller flaska är grejen fast medvetet utvalda med naturliga smaker utan tillsatser av färg och socker.

Trend 8 – allt som är bittert är kul!

Bittra smaker kommer att få en revival och slå stort i konkurrens med annat och då tänker vi på Campari, Vermouth och Gin eller goda bittra drinkar ur cocktailgruppen.

Trend 9 – även garneringen blir trendig!

Tro inte att garneringen i drinkar inte är en viktig trendfaktor, ni vet det där lilla röda cocktailbäret… Allt från Bloody Mary till G&T kommer att synas närmare när det gäller att piffa till det i otaliga och excentriskt flärdfulla varianter som visar på en enorm fantasi hos bartendern. Motto: ju snitsigare och raffigare, desto bättre!

Trend 10 – magnumflaskan vinner terräng!

Inte bara magnumflaskan men det ljuva livet och lyx överlag tar tag i oss och skänker söta stunder. I samband med att bubbliga viner blir alltmer populära så kommer vi inte heller att dra oss för att välja de stora flaskorna. Extravagant, flott och pampigt är orden som verkar få oss att glömma den kaotiska världen utanför en liten stund.

Läs mer om spännande drinkar och cocktails: 

Veuve Lafontan et Ses Enfants

Veuve Lafontan et Ses Enfants är från Bas-Armagnac i sydvästra Frankrike där vinrankorna växer i mager och sur lerjord med inslag av järn. Denna zon ger ljus, fruktig, delikat och välrenommerad eau-de-vie.

Artikelnummer: 321

Typ: Armagnac

Producent:Veuve Lafontan et Ses Enfants

Land: (Pepparmynta)

Alkohol:40 %

Pris:399 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna