Hem » Vin Fakta » Bästa vinboxarna 2017 korade!
Vin Fakta

Bästa vinboxarna 2017 korade!

bib_front - Vinjournalen.se

”Concours International Wine i Box” arrangeras av föreningen ”La Buissonnière du Vin” tillsammans med universitetet i Toulouse och oenologer. Syftet med tävlingen är att testa, smaka av och kora det bästa Bag-In-Box-vinet utan att ta hänsyn till pris eller utseende, då blindprovningar genomförs inom olika kategorier. Det handlar om enbart europeiska boxviner i 3- eller 5-liters förpackningar. Bara de bästa kommer att få ”Bästa vin i box” medalj.

I årets Concours International Wine in Box som arrangeras av föreningen ”La Buissonnière du Vin” tillsammans med universitetet i Toulouse, korade man de bästa boxvinerna av hundratals deltagande boxviner från både nya och gamla världen.

Boxarna finns både 3- eller 5-liters förpackningar och genom blindprovningar gav en oberoende jury i år utmärkelser och priser till fler än 100 viner. Alla viner på listan är vinnare, får guldmedalj och får kalla sig “Best Wine in Box” och sätta ett emblem på boxen.

Totalt finns det 158 boxar i Systembolagets sortiment, så på rak arm kan man ju även finna goda boxar som kanske inte ställt upp i tävlingen. Vi hittade i alla fall 9 viner på den franska listan som antingen finns att beställa eller finns i ordinarie sortimentet på Systembolaget i Sverige.

  • Barone Montalto Nero d’Avola Appassiamento (75416)
  • Big Zin Zinfandel (2360)
  • Il Barone Rosso (2353)
  • Inycon Chardonnay Pinot Grigio (2153)
  • JP Chenet Colombard-Sauvignon (78209)
  • Leva Chardonnay (2619)
  • Robertson Chardonnay (12094)
  • Tommolo (2348)
  • Zumbali Chenin Blanc (2058)

Bag in box förpackningen är både praktisk, miljövänlig och har en lång hållbarhet. Boxen producerades föst på 60-talet och i Sverige är denna förpackning blivit mycket populär. Även om det fanns en tid då många vinexperter vände ryggen till boxen, så tillverkar ändå flera topproducenter idag sina egna boxar. Boxvinerna finna i olika storlekar. 1, 2, 3 liters förpackningar säljs på Systembolaget. Så praktiskt när man inte har en korkskruv!

Här kan du läsa mer om vinförpackningar: 

Frågor och svar:

Vad är syftet med tävlingen “Concours International Wine in Box”?

Syftet är att testa, smaka av och kora det bästa Bag-In-Box-vinet utan att ta hänsyn till pris eller utseende, då blindprovningar genomförs inom olika kategorier.

Vilka viner får kalla sig “Best Wine in Box” och sätta ett emblem på boxen?

Alla viner på listan som är vinnare och får guldmedalj får kalla sig “Best Wine in Box” och sätta ett emblem på boxen.

Hur många boxviner finns det i Systembolagets sortiment?

Det finns 158 boxar i Systembolagets sortiment.

Vilka är några av de boxviner som korades som de bästa i tävlingen och som finns i Systembolagets sortiment?

Några av de boxviner som korades som de bästa i tävlingen och som finns i Systembolagets sortiment är Barone Montalto Nero d’Avola Appassiamento, Big Zin Zinfandel, Il Barone Rosso, Inycon Chardonnay Pinot Grigio, JP Chenet Colombard-Sauvignon, Leva Chardonnay, Robertson Chardonnay, Tommolo och Zumbali Chenin Blanc.

Vilka fördelar finns det med Bag-In-Box-förpackningen?

Bag-In-Box-förpackningen är både praktisk, miljövänlig och har en lång hållbarhet. Den finns i olika storlekar och är lätt att öppna utan korkskruv.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.