”Concours International Wine i Box” arrangeras av föreningen ”La Buissonnière du Vin” tillsammans med universitetet i Toulouse och oenologer. Syftet med tävlingen är att testa, smaka av och kora det bästa Bag-In-Box-vinet utan att ta hänsyn till pris eller utseende, då blindprovningar genomförs inom olika kategorier. Det handlar om enbart europeiska boxviner i 3- eller 5-liters förpackningar. Bara de bästa kommer att få ”Bästa vin i box” medalj.

I årets Concours International Wine in Box som arrangeras av föreningen ”La Buissonnière du Vin” tillsammans med universitetet i Toulouse, korade man de bästa boxvinerna av hundratals deltagande boxviner från både nya och gamla världen.

Boxarna finns både 3- eller 5-liters förpackningar och genom blindprovningar gav en oberoende jury i år utmärkelser och priser till fler än 100 viner. Alla viner på listan är vinnare, får guldmedalj och får kalla sig “Best Wine in Box” och sätta ett emblem på boxen.

Totalt finns det 158 boxar i Systembolagets sortiment, så på rak arm kan man ju även finna goda boxar som kanske inte ställt upp i tävlingen. Vi hittade i alla fall 9 viner på den franska listan som antingen finns att beställa eller finns i ordinarie sortimentet på Systembolaget i Sverige.

  • Barone Montalto Nero d’Avola Appassiamento (75416)
  • Big Zin Zinfandel (2360)
  • Il Barone Rosso (2353)
  • Inycon Chardonnay Pinot Grigio (2153)
  • JP Chenet Colombard-Sauvignon (78209)
  • Leva Chardonnay (2619)
  • Robertson Chardonnay (12094)
  • Tommolo (2348)
  • Zumbali Chenin Blanc (2058)

Bag in box förpackningen är både praktisk, miljövänlig och har en lång hållbarhet. Boxen producerades föst på 60-talet och i Sverige är denna förpackning blivit mycket populär. Även om det fanns en tid då många vinexperter vände ryggen till boxen, så tillverkar ändå flera topproducenter idag sina egna boxar. Boxvinerna finna i olika storlekar. 1, 2, 3 liters förpackningar säljs på Systembolaget. Så praktiskt när man inte har en korkskruv!

Här kan du läsa mer om vinförpackningar: 

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy