Hem » Vin Fakta » Klimatvinster med lättare glasflaskor
Vin Fakta

Klimatvinster med lättare glasflaskor

lattalaskor_front - Vinjournalen.se

Idag finns det burkar, glasflaskor, lättviktsflaskor och bag-in-box på systemhyllan, men de senaste åren har alltfler konsumenter fått upp ögonen för de lätta PET-flaskorna. Vi vill slå ett slag för dessa flaskor eftersom risken är stor att det med tiden blir en lika stor diskussion som med de syntetiska korkarna. Många tycker nämligen att det är finare med glasflaskor, men faktum är att alltfler vinproducenter byter till lättviktsflaskor. Ur miljösynpunkt så kommer den största miljöpåverkan från

  • Glas – 79 %
  • Metall – 10 %
  • Plast – 5 %
  • Papper – 4 %

Det verkar vara en trolig utveckling att producentledet vill minska sin miljöpåverkan genom att byta till lättviktsflaskor. Idag damp det ner ytterligare ett pressmeddelande på redaktionen från populära Casillero del Diablo, om att även de nu byter till lättviktsflaskor.  VCT Sweden AB, ett dotterbolag till chilenska Concha y Toro S.A. och som erbjuder ett brett sortiment av viner från Chile, Argentina och USA, har till och med satsat på information på deras hemsida om just lättviktsflaskorna. Företagets sortiment består redan idag av mer än 50 % lättviktsflaskor och fler är på väg. Så visst är det intressant läsning för konsumenten!

Bra förpackningar värnar om miljön

Systembolaget har i uppdrag att fram till 2020 minska sina årliga utsläpp med 14 000 ton koldioxid. Förpackningar är den största miljöboven i Systembolagets verksamhet och glas utgör 38 procent av bolagets förpackningar räknat i såld volym, men står för 85 procent av samtliga förpackningars totala vikt.

Och kanske väljer alltfler producenter att gå över till de lättare glasflaskorna eftersom klimatvinsten av en sådan flaska motsvarar 1 km med bensindriven bil.  Pet-flaskan väger bara en sjättedel av en normal glasbutelj och det finns ingen risk att flaskan går sönder. Dessutom kan den lämnas till glasåtervinningen. Alla led vinner alltså på dessa flaskor.

“Att gå över till lättviktsflaskor är ett effektivt sätt att minska klimatpåverkan. En minskad vikt på flaskan ger en nästan proportionell minskning av klimatpåverkan”, säger Therese Elmgren, pressansvarig på Systembolaget.

Frågor och svar:

Vilken typ av förpackning har blivit alltmer populär bland konsumenter de senaste åren?

Lättvikts PET-flaskor.

Vilken typ av förpackning har den största miljöpåverkan enligt statistik?

Glasflaskor.

Varför väljer alltfler vinproducenter att byta till lättviktsflaskor?

För att minska sin miljöpåverkan.

Vilken är den största miljöboven i Systembolagets verksamhet?

Förpackningar.

Vad är klimatvinsten av en lättare glasflaska jämfört med en vanlig glasflaska?

Klimatvinsten motsvarar 1 km med bensindriven bil.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.