Hem » Vin Fakta » Fem hotta mattrender på G!

Fem hotta mattrender på G!

Så här i slutet av året kommer alla rapporter som siar om nya trender och hur det kommer att bli nästa år. Det lustiga är att internationella rapporter säger en hel del om Sverige också. Nyligen kom en rapport från den brittiska stormatskedjan Waitrose som heter Fem Nya Mattrender inför 2018. Waitrose grundades 1908 och har 353 stormarknader i hela Storbritannien.

Alldeles säkert kommer även trenderna till Sverige, det kanske inte hinner hit till nästa år, men  garanterat till året därpå. Vilka är då dessa trender i Waitrose-rapporten?

Trend 1 – Solomiddagar

Stigmatiseringen om man äter ensam på restaurang verkar äntligen vara över! 78% av de tillfrågade tycker idag att en solomiddag är mer socialt accepterad än det var för bara 5 år sedan. Kanske beror det på att man äter ute mer och snabbt klämmer något att äta efter jobbet innan man går hem? Även svenskar äter ju ute flera gånger i veckan, så förhoppningsvis höjs även självkänslan för alla som äter middag med sig själva.

 

Trend 2 – Indisk mat flyttar ut

Indisk mat är också populärt hos oss svenskar, men trots detta har vi inga indiska restauranger som flyttat ut på gatan. En garanterad trend som kommer hit är den som kontinentalt kallas för ‘indisk gatukost‘. Skippa tunga currysåser till favör för rökta och grillade kött- och skaldjursrätter som kryddas med tali-kryddor och serveras med krispiga grönsaker och chutney. Inte helt fel väl, med indisk street food á la pop-up från små färgglada lastbilar?

 

Trend 3 – Mer japanmat på ingående

Nu kanske sushitrenden och den japanska matkulturen med hälsosamma ramenbarer utvecklas till något helt annat. Det verkar som om Izakaya-barerna á la Tokyo redan är på frammarsch på kontinenten. Här hittar du genuin japansk pubkänsla med smårätter som kycklingspett yakatori och mat med umamirika smaker kommer att kunna avnjutas till en bättre musikrepertoar i högtalarna. Inredningen går i japan-style!

 

Trend 4 – Grönt blir skönt

Det gäller ju redan i Sverige. Vi blir fler vegetarianer, veganer, flexitarianer, fruktarianer och gröna-måndags-ätare, för att inte tala om alla allergier när det gäller laktos, gluten med flera. Förutom att främja hälsan så hjälper vi miljön – vill du ligga i framkanten, så ändra kostbeteende och bli mer fokuserad på vegomat. Leta lokala odlare så långt bort ifrån GMO du kan komma. Alger, soja, broccoliskott och andra mikrogrönsaker är den heta och nyttiga maten.

 

Trend 5 – Fyra måltider om dagen

Frukost, lunch, middag bara. Glöm det! Nu ska vi äta ytterligare en fjärde måltid i alla fall under varje hektiskt jobbdag. Snabba ryck i vardagen gör oss mer flexibla även när det gäller vårt matbeteende och för att passa vår mage en stressig vardag. Tänk lite mer än ett simpelt mellanmål bestående av en sked yoghurt. Nu gäller allt från smarrig superfood sallad till en grillad grönsaksbiff eller en lyxig räkcocktail. Livet blir bara bättre!

Kommer snart! Håll utkik för dryckestrender 2018!

Mer internationell vin- och matinspiration?

Frågor och svar:

Vilken trend handlar om att äta middag ensam på restaurang?

Trend 1 Solomiddagar.

Vilken matkultur är på frammarsch på kontinenten?

Trend 3 Japansk matkultur med Izakaya-barer.

Vad handlar trend 4 om?

Trend 4 Att grönt blir skönt, med fokus på vegetarisk och vegansk mat samt lokala odlare.

Hur många måltider om dagen rekommenderas enligt trend 5?

Trend 5 Fyra måltider om dagen, inklusive en fjärde måltid under hektiska jobbdagar.

Vilken rapport har presenterat dessa fem mattrender inför 2018?

Waitrose-rapporten “Fem Nya Mattrender inför 2018”.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.