Sverige har länge varit ett starkt vinland, men nu tycker vi att det också är dags att ge vissa spritsorter en revival och då är det definitivt dags att plocka fram de grekiska, en gång så populära Metaxa, som idag exporteras till hela världen och är en bland de 100 starkaste globala varumärkena. Metaxa uppfanns av en herre vid samma namn, den grekiska entreprenören och köpmannen Spyros Metaxas, år 1888. Han grundade även House of Metaxa och var alltså den som även skapade denna grekiska konjak.

Och Metaxa blev en succé! Man expanderade med fabriker i Konstantinopel och Odessa och redan år 1900 exporterade man den första Metaxa till USA där den omedelbart blev populär. Efter Spyros Metaxas död fortsatte hans söner att producera Metaxa och destilleriet finns idag i Kifissia i Aten med Constantinos Raptis som Metaxa Master. 1989 köptes företaget av den brittiska dryckesgruppen Diageo men såldes senare till gruppen Rémy Cointreau.

Hur gör man Metaxa?

Metaxan ligger generellt strax under 40 vol % och drycken har verkligen en speciell ’love it’ or ’leave it’ karaktär. De som tycker om Metaxa är hängivna fans och de finns över hela världen. Sedan finns det de som verkar mer tveksamma till Metaxa. Men Metaxan har utvecklats och att den idag är en len och trevlig dryck råder det ingen tvekan om. På hemsidan hos House of Metaxa erbjuder man alla typer av Metaxa, flerårslagrade och reserve och allt från tre-, fem-,sju-, tolvstjärnig, till Grande Fine och privata reserver.

Metaxa är en blandning av brandy och vin, lite i stil med Brandy från Frankrike, exempelvis Armagnac eller konjak. Hur man tillverkar Metaxa är synnerligen speciellt. Man använder inte de sedvanliga grekiska vindruvorna.  Metaxa görs på andra soltorkade druvor, främst

  • Savatiano – en vit grekisk druva
  • Sultana – en ljusgrön nästan vit druva
  • Black Corinth – en sorts korinter som även kan kallas Zante Currant
  • Rhoditis – en ljus röd grekisk druva

Dessa druvor blandas sedan med ett lagrat inhemskt grekiskt Muskatvin som tillverkas på de Egeiska öarna Samos och Lemnos.

Hur dricker man Metaxa?

För det första kan man naturligtvis läppja den neat, alltså helt det vill säga som i en konjakskupa som den är eller on the rocks.

Metaxa används även ofta i mixar för att göra cocktails som Metaxa Sour, Alexander eller andra kaffedrinkar eller till en grekiskt Mojito. Vi gillar Metaxa Ginger On the Rocks, en long drink som vi hittade på företagets hemsida och anpassat till våra egna smaker:

  • häll 5cl Metaxa och en liten gnutta riven ingefära
  • toppa upp med Ginger Ale
  • i ett stort vinglas med isbitar
  • garnera med en citronskiva

Det finns endast en Metaxa på Systembolaget, men googla Metaxa så får du upp både webbutiker och importör där du kan handla ifall du vill prova lite finare lagrad Metaxa.

Intresserad av att laga lite grekisk mat? Här hittar du artiklar:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy