Hur kombinera whisky och mat?

Vinjournalen.se är glada att presentera vår samarbetspartner,

det digitala magasinet Malter Magasin som skriver om nyheter

och spännande artiklar inom ämnet whisky

men även andra destillerade drycker!

Text: Anders Bizzozero

Foto: Ola Åkerborn

Malter Magasin   http://www.maltermagasin.se/ 

För de flesta av oss är det en främmande tanke att kombinera mat med whisky. Alla stora, kulinariska länder har sina viner och andra drycker som man kombinerar med mat, men just whisky och mat har inte varit så vanligt i Skottland eller andra whiskyproducerande länder.

Whisky förknippar man nog mest med cigarrer, en skinnfåtölj vid en öppen spis eller kanske med alla dessa nördar som har full koll på ph-värden och jästemperaturer vid whiskytillverkning. Men den som inte har testat att kombinera whisky med och till mat, har en intressant resa framför sig. Nu får jag nog vinkännarna efter mig, men whisky har en större palett av smaker och nyanser än vad vin har, vilket öppnar upp en helt ny värld när man kombinerar det med matlagning. Historiskt sett så har det inte varit så vanligt att kombinera denna ädla dryck med mat, förutom när man lagade Skottlands nationalrätt Haggis, där man då och nu, säkerligen drack en hel del av livets vatten både innan, under och efter matlagningen. Blev det något över så gjorde man en god whiskysås till haggisen. Whisky har historiskt sett varit en dryck för de lägre socialklasserna och de drack nog whiskyn utan tanke på vilken sås den skulle passa i. Kanske drack man whisky bara för att hålla sig varm i det bistra vädret. Överklassen drack rödvin eller brandy till maten.

Att börja prova whisky gynnas av att gå in med öppet sinne och stor nyfikenhet. Detsamma gäller konsten att kombinera mat och whisky. Man kan testa sig fram vad man tror kan passa ihop eller så tar man sig en funderare, gör det till en utmaning och sätter sin näsa och smaklökar i arbete. Ta en whisky du tycker är god, sniffa i whiskyglaset, smaka på whiskyn.

Vill man ha mat som matchar dofterna?

Vill man ha mat som harmoniserar med smaken eller vill man göra någon maträtt som är kompis med eftersmaken?

Det är helt upp till dig.

Det här med att matcha mat och whisky är ingen exakt vetenskap, utan man får ofta prova sig fram. Jag tycker att man kan hålla sig till två huvudspår när man försöker hitta ”the perfect match” och det är att man dels kan hitta en kombination som förbättrar och utvecklar smaken. Ett lätt exempel är att man häller några droppar whisky i en sås och får denna att blomma upp. Det andra sättet är att försöka hitta en bra harmoni, såsom att man äter ett fräscht ostron och sköljer ner med en mun rökig Caol Ila. En smakexplosion uppträder och ostronet tonar ner rivigheten i whiskyn och whiskyn reducerar ostronets ibland skarpa smak av hav och saltvatten. En perfekt kombination i min gom.

Whisky passar för den delen oftast väldigt bra ihop med skaldjur. Rökig whisky generellt tycker jag passar bra ihop med ostron. Som vi alla vet så finns det ju orökt whisky på Islay och rökig whisky på fastlandet, men för att se det lättare så beskriver jag det med de ”gamla” regionindelningarna.

Om man tar sig friheten att generalisera över whisky och dess ursprung och kombinera det med mat så kan man tänka i dessa banor:

  • Lowland whisky: mild i smaken, ofta blommig doft och smak, mjuk whisky.   Passar inte till mycket smakfull mat, utan behöver kombineras med rätter som själva är milda och lätta. Till exempel rätter med kyckling, torsk eller pilgrimsmusslor. Sushi.
  • Highland whisky: ofta mjuka, åt det söta hållet och komplexa. Ibland lite rök i bakgrunden.  Här får man ta i lite mer i rätterna. Rätter som passar kan vara lammrätter, charkuterier, lite starkare ostar. Viltkött. Sticky Toffee pudding.
  • Speyside whisky: åt det söta hållet, ofta sherrylagrat, komplexa, kryddiga. Här kan man kasta in de smakrika ostarna, de vilda fåglarna och lamm, nöt och fläskkött. Engelska fruktkakor och ren choklad sitter som en smäck med Speysidewhisky.
  • Islay whisky: rökig och komplex whisky. Som jag tidigare nämnt så passar den ofta bra ihop med skaldjur. Även rökt fisk såsom lax är en perfekt kombo. Mörk choklad. Blåmögelost. Haggis. Viltkött.
  • Bourbon whiskey: är ofta en söt dryck, beroendes på att den är gjord på mestadels majs. Lagras ofta på hårt rostade fat där rostningen gör att träets naturliga socker karamelliseras. Passar utmärkt till barbecue, grillat, kyckling, anka och fläsk.

Detta är bara ett fåtal exempel på mat som kan passa med whisky.

Om man ånyo skall jämföra whisky med vin så har en whiskyskribent nån gång skrivit att whisky som är lagrad i bourbonfat är åt det lättare hållet och funkar bra med rätter som man brukar använda vitt vin till och att whisky som är lagrad på sherryfat är åt det tyngre hållet och kan matchas med mat som man parar ihop med rött vin. Om det stämmer i praktiken har jag inte testat.

Whisky och ost är också en trevlig kombination. Här tycker jag att man inte ska ta i alldeles för mycket utan jag brukar prova i regel tre whiskies med tre ostar. Som tumregel har jag att lättare whisky testar jag med milda ostar och kraftfullare eller rökiga whiskies parar jag ihop med någon starkare ost såsom en mögelost. Man kan också göra som livsnjutaren Steffo Törnqvist som har injicerat diverse spritdrycker i ostar och sedan lagrat dem en tid innan de har inmundigats.

Whisky och choklad är en annan njutningsbar förening. Även här kan det vara klokt smakmässigt att inte prova för många whiskies, så testa med tre whisky av olika karaktär. Jag skulle föreslå en mjuk och lättdrucken, mild whisky, en Speysidewhisky full av smak samt någon rökig whisky. Vad det gäller chokladen tycker jag att det skall vara hög kvalitet. Inte tiokronorschoklad från snabbköpet. Men det är min personliga åsikt. Man kan ta en ljusare choklad med hög kvalitet på kakaobönorna, sedan kan man ta en mörkare choklad med smak och till sist en riktigt mörk choklad med hög kakaohalt.

Börja med att smaka whiskyn. Rulla runt i munnen och känn på smakerna. Använd några droppar vatten om du vill. När du svalt första klunken av whisky, ta ett bett av chokladen och låt den tumla runt i munnen och smälta ihop med resterna av whiskyn. Innan chokladen har försvunnit helt från munnen tar du ytterligare lite whisky. Jag lovar att du känner en hel del nya smaker i munnen. Fortsätt såhär med resten av whiskyn och chokladen. För mig personligen är kombinationen av en riktigt rökig, sherrylagrad whisky i kombination med en riktigt mörk choklad med hög kakaohalt det ultimata äktenskapet!

Man kan även använda whisky i mat på enkla sätt. Lite whisky i en sås kan göra underverk, whisky i marinader och dressingar kan förhöja smaken, lite rökig whisky i en chokladmousse kan ta efterrätten till nya höjder. Lägg torkad frukt i blöt med en sherrylagrad whisky och gör sedan en hederlig gammal engelsk fruktkaka. Häll någon matsked whisky i buljongen. Användningsområdet begränsas bara av fantasin!

Så nästa gång du vill testa något nytt, så stanna upp ett tag. Fundera på vad du har i glaset och vad den smakar och doftar och gå sedan ut i köket och experimentera…

 

 

Fler artiklar om whisky hittar du här:

 

 

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Fransac XO Cognac

En premium Cognac, med inslag av fatkaraktär, marmelad, apelsin och gula päron

Artikelnummer: 22601

Typ: Sprit

Land: Cognac, Frankrike

Alkohol: 40 %

Pris: 599 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna