Smarta tips för dig som är whisky-rookie!

Dricker du alltid samma whisky? Var inte orolig för att prova lite nya sorter som irländsk blended, en skotsk single malt, en skotsk blended, en amerikansk bourbon eller en kanadensisk whisky.  Här är några tips för dig som vill prova whisky men är nybörjare.

Våga prova nya sorter!

De flesta bukar börja med att provsmaka en bourbon som är finns på de flesta Systembolag, är prisvärd och samtidigt passar de flesta i smaken. Efter hand går många över till att våga sig på en skotsk whisky från exempelvis Oban som tillverkar en klassisk 14-årig single malt eller en whisky med liten rökighet, exempelvis 12-åriga Cragganmore. Men det finns många fina whiskys, så våga titta utanför boxen och prova dig fram redan idag, du kommer garanterat att hitta nya favoriter!

Strunta i snobbarna!

Det finns inget rätt och fel. Det är du som dricker och ska bestämma och hitta din individuella whiskysmak. Mixa en drink av Johnny Walker med ginger ale, om du vill. Lägg i en isbit i en 10-årig Laphroaig eller spetsa din bourbon med skvätt vatten om du känner för det. Många tycker det är fel om man inte dricker sin whisky ”neat”, outspädd och som den är. Men det är ju du som sätter dina egna regler, eller hur?

whiskytunnaTa ut svängarna!

Visst kan det bli dyrt om man enbart letar efter destillers editions som 10-årig  Hibernia Hyde No.1 Limited Edition Sherry Cask för 749 kr, men den hamnar ändå långt ifrån den allra dyraste klassen.  Whisky är ett dyrt nöje. Men det kan vara kul att ibland prova något märke med en dyrare prislapp och mer sällsynt. Men tänk på att ålder bara är en siffra. Dyrast och äldst är inte alltid bäst.

Svårt med uttalet?

Iriska eller ”Gaeilge”, som irländarna kallar det keltiska språket som talas på Irland, kan vara klurigt att uttala. Många whiskysorter har namn som är riktiga tungvrickare. Exempelvis Bunnahabhain (uttalas boona-havven) eller Allt-a-Bhainne (uttalas alt-a-vejn). Tips! Det finns en webbsida med uttal där du kan övar på uttal här>>

Lokalt är bra!

Det finns inte bara god whisky i Skottland. Visste du att vi i Sverige har ett tiotal destillerier som faktiskt gör riktigt goda whiskys. Här är några, fler är under uppbýggnad.

Box 

Mackmyra

Smögen Whisky                   

Gammelstilla                

Gnesta Bränneri

Gotland Whisky                         

Nordmarkens destilleri                

Norrtelje Brenneri                   

Spirit of Hven                    

Uppsala Destilleri       

XO Wine & Spirits       

Arboga Destilleri       

Allt behöver inte alltid vara så busallvarligt. Därför kör vi en favorit i repris: Kvarteret Skatan gjorde en rolig sketch om whisky för flera år sedan. Väl värd att se om!

Veuve Lafontan et Ses Enfants

Veuve Lafontan et Ses Enfants är från Bas-Armagnac i sydvästra Frankrike där vinrankorna växer i mager och sur lerjord med inslag av järn. Denna zon ger ljus, fruktig, delikat och välrenommerad eau-de-vie.

Artikelnummer: 321

Typ: Armagnac

Producent:Veuve Lafontan et Ses Enfants

Land: (Pepparmynta)

Alkohol:40 %

Pris:399 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna