Smarta tips för dig som är whisky-rookie!

Dricker du alltid samma whisky? Var inte orolig för att prova lite nya sorter som irländsk blended, en skotsk single malt, en skotsk blended, en amerikansk bourbon eller en kanadensisk whisky.  Här är några tips för dig som vill prova whisky men är nybörjare. lära sig dricka whiskey med oss.


Snabbmeny för denna artikel

Våga prova nya sorter!

De flesta bukar börja med att provsmaka en bourbon som är finns på de flesta Systembolag, är prisvärd och samtidigt passar de flesta i smaken. Efter hand går många över till att våga sig på en skotsk whisky från exempelvis Oban som tillverkar en klassisk 14-årig single malt eller en whisky med liten rökighet, exempelvis 12-åriga Cragganmore. Men det finns många fina whiskys, så våga titta utanför boxen och prova dig fram redan idag, du kommer garanterat att hitta nya favoriter!

Strunta i snobbarna!

Det finns inget rätt och fel. Det är du som dricker och ska bestämma och hitta din individuella whiskysmak. Mixa en drink av Johnny Walker med ginger ale, om du vill. Lägg i en isbit i en 10-årig Laphroaig eller spetsa din bourbon med skvätt vatten om du känner för det. Många tycker det är fel om man inte dricker sin whisky ”neat”, outspädd och som den är. Men det är ju du som sätter dina egna regler, eller hur?

Ta ut svängarna!

Visst kan det bli dyrt om man enbart letar efter destillers editions som 10-årig  Hibernia Hyde No.1 Limited Edition Sherry Cask för 749 kr, men den hamnar ändå långt ifrån den allra dyraste klassen.  Whisky är ett dyrt nöje. Men det kan vara kul att ibland prova något märke med en dyrare prislapp och mer sällsynt. Men tänk på att ålder bara är en siffra. Dyrast och äldst är inte alltid bäst.

Vinjournalens tips på öl


Niwakami Japanese Blended Whisky

Niwakami är en Japansk blended whisky Nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, honung, kanel, äppelblommor, marsipan, vanilj och apelsin.

 Japan | Art 2697 | 399 :-


Svårt med uttalet?

Iriska eller ”Gaeilge”, som irländarna kallar det keltiska språket som talas på Irland, kan vara klurigt att uttala. Många whiskysorter har namn som är riktiga tungvrickare. Exempelvis Bunnahabhain (uttalas boona-havven) eller Allt-a-Bhainne (uttalas alt-a-vejn).

Lokalt är bra!

Det finns inte bara god whisky i Skottland. Visste du att vi i Sverige har ett tiotal destillerier som faktiskt gör riktigt goda whiskys. Här är några, fler är under uppbýggnad.


Bildgalleri – Whisky för nybörjare

Tips på läsning: 8 Frågor och svar om japansk whisky

Dela med sig:

Frågor och svar

Vilken whiskey är bäst för nybörjare?

Många brukar ta första steget in i Whiskyvärlden genom rökig whisky, gillar man inte det kan man testa bourbon som är lite lenare, eller japansk whisky som vuxit stort i popularitet.

Finns det en mild whisky för nybörjare?

Irländsk och amerikansk whisky brukar vara lite mildare i smaken, speciellt i kombination med en isbit.

Kan man lära sig att dricka whiskey?

Det går absolut att lära sig dricka whisky, som med mycket annat gott behöver man utveckla sina smaklökar. Börja med mildare varianter och prova lite olika stilar så lär du dig i sinom tid.

Vad finns det för whiskeysorter?

Det finns massvis med olika whiskysorter, några av de vanligaste är Scotch, Irish, Bourbon, Rye och Japansk whisky.

Vad är skillnaden på whiskey och whisky?

Generellt sett med några undantag kommer whisky från Skottland, Kanada och Japan medan resten av världen använder sig av whiskey.

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.