8 frågor om japansk whisky som du alltid undrat över

omslag japansk whisky

Japansk whisky är för många av oss fortfarande en gåta. Men att Japan vill ligga i framkant på många områden har nog inte undgått någon. Man vill producera de bästa bilarna, de bästa datorerna man vill göra den allra bästa whiskyn och förfina den i minsta detalj. Och de senaste decennierna har fler whiskydestillerier startat upp i Japan och exporten har formligen exploderat på den internationella marknaden. Vi försöker svara på alla kluriga frågor och så provar vi en fräsch blended japansk whisky!

Först fem fakta om japansk whisky ….

  • Färg: från blek halmgul till rik bärnstensfärgad
  • Alkoholhalt: varierar men oftast kring 40%
  • Lagring: på träfat, ofta på japansk Mizunara-ek
  • Ingredienser: grain-whisky av spannmål, mältat korn, ris, majs, råg och andra spannmål
  • Populära cocktails: Japansk whisky kan med fördel användas till att göra många drinkar

Snabba svar på 8 frågor som alla vill veta

Du skriver ’whisky’ och jag skriver ’whiskey’ ….

Så, varför stavar de som på skotska (och på svenska) utan ’e’ och inte som vanligtvis som ’whiskey’ på engelska? Det är inte en felstavning. I motsats till den accepterade engelska stavningen av “whiskey” utelämnar japansk whisky “e” som i Skottland.  Detta beror på att destillerierna i Japan alltid – och förmodligen alltid kommer att inspireras och vurma för skotsk whisky. En hel del skotska destillerier är uppköpta och ägs idag av japanska företag. Man tar också efter det skotska sättet att tillverka whisky som är modellerad en skotsk modell med dubbeldestillering innan lagring på träfat.

japans whisky - 1 glas whisky

När gjordes den första japanska whiskyn?

I motsats till vad man kanske tror, så gjordes den första japanska whiskyn redan för ganska länge sedan. Allt började med en enda japan som 1918 åkte till Skottland för att plugga och blev imponerad skotsk whisky. Han lärde sig allt om skotsk whisky och började sen som Distillery Master på Suntory, som importerade västerländsk sprit till Japan. Man grundade då 1923 det första japanska whiskydestilleriet Yamazaki.  

Har japansk whisky en hög trendfaktor?

Absolut! Det är en relativ ny stjärna på whiskyhimlen. Fler och fler japanska whiskys har de senaste 10 åren lanserats på västerländska marknader och japansk whisky vinner konsekvent utmärkelser vid internationella tävlingar och slår till och med många gånger ut den skotska whiskyn i tävlingarna.

Redan 2012 vann Yamazakis 25-åriga lagrade whisky priset som världens bästa singelmalt vid World Whisky Awards. Även Taketsuru 17-åriga whisky har vunnit pris som världens bästa blended malt whisky.  På Systembolaget finns idag 65 japanska whiskys, varav 24 blended och 33 maltwhiskys. Totalt finns det 1304 whisky i sortimentet.

Vilka ingredienser använder man i whisky i Japan?

Man använder till stor del skotska ingredienser och de stora japanska destillerierna importerar de flesta av sina ingredienser från Skottland och tar ofta sitt mältade korn därifrån.

Den distinkta smakkaraktären och finjusteringarna i den japanska destilleringsprocessen, speciellt källvattnet och de gamla ekfaten som kallas Mizunara, eller ibland importerade bourbonfat, står Japan för.

japansk whisky - mount fuji

Är riswhisky samma sak?

Förutom japansk whisky gjord på mältat korn, så är ris en vanlig ingrediens, men är något annat än risvin eller saké som bryggs som öl snarare än att destilleras som sprit och ofta lagras den inte er än 6 månader. Shochu är en annan destillerad känd rissprit. Whisky kan destilleras med samma process oavsett den är gjord av ris, majs, vete, råg eller korn.

Hur smakar japansk whisky?

Japansk whisky är tillverkad enligt skotsk stil, påminner lite mellan Lowland och Speyside i stil. Den är lika delikat och smidig, lite parfymerad, lite blommig och en sötma av honung är typisk. Ibland kan den vara rökig. Idag får den japanska whisky med tiden en egen stil.

Titta längre ner så smakar vi en äkta japansk blended whisky. 

Hur gör man japansk whisky?

Precis som i Skottland är man starkt beroende av mältat korn som mosas och destilleras två gånger. Precis som i Skottland är det upp till destillatörens skicklighet att smaksätta whiskyn. Även den japanska whiskyn lagras på ekfat, ibland på amerikansk ek, ibland på sherryfat och ibland på japansk Mizunara-ek, vilket ger den unika smakegenskaper som exempelvis citrus, kryddor och rök.

Japanska destillerier fokuserar mer på delikat smakkaraktär än på konsistens och rökighet. Man tittar på små detaljer, fina aromer och perfektionism.

Är japansk whisky dyr?

Ja, en del konsumenter tycker det. När japansk whisky blev populär och började vinna priser, så hann man i Japan faktiskt inte ikapp efterfrågan och det priset har man aldrig justerat. Man ville ju också gärna göra whisky som lagrades längre, typ 15-20 år. Men man började även producera god yngre blended whisky, även om den inte är lika populär som deras malt whisky. Men medan vi kan hitta förlitliga skotska whiskys till schysst pris, så har japanska whiskys generellt hållit en ganska hög prisnivå. Vi ska prova en fräsch blended whisky, Niwakami Japanese Blended Whisky som finns i Systembolagets fasta sortiment.

niwakami flaska japansk whisky

Niwakami Japanese Blended Whisky

Niwakami Japanese Blended Whisky, ett flaggskepp från San Foods Co Ltd som både producerar både single malt och blended whisky i sitt whiskydestilleri vid foten av Mount Fuji, i nära ren natur, med rent vatten och på en helig plats ” Guds trädgård – Niwakami” – därav de finstämda smakerna som vi just skrev om.

Häll upp och det blir snyggt och vackert guldigt i glaset. Denna lättdruckna whisky är inte rökig, så den borde passa även den som inte är stora fans av någon utpräglad rökighet.

Whiskyn är gjord på kornmalt, majs och ris och har schyssta maltiga toner och en snygg ekfatskaraktär. Ingredienserna köps delvis utanför Japan men whiskyn har blendats, lagrats och buteljerats i producentens japanska destilleri.

Hur smakar den?

Den här whiskyn har en stark personlighet. Smaken är lätt och precis i linje med den japanska karaktären och påminner om rosa körsbärsblommor som tillsammans med torkad aprikos och stänk av apelsinskal samt sultanrussin ger ett sött och mycket nyanserat inslag och distinkta doft. Man får en lätt, luftig och frukt-framåt känsla och i smaken får man även lite äpplen och körsbär. Allt toppas sedan med bittersöt marsipan, cederträ och massor av vanilj och kanel. Vilken härlig och fruktig eftersmak detta blir med den härligt sköna ekfatskaraktären.

 

Tidigare artiklar om whisky:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Niwakami Japanese Blended Whisky

En blended whisky från Japan

Artikelnummer: 269701

Typ: Sprit, Whisky

Land: Japan

Alkohol: 40,5 %

Pris: 399 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna