Hem » Vin Fakta » 8 frågor om japansk whisky som du alltid undrat över

8 frågor om japansk whisky som du alltid undrat över

omslag japansk whisky

Japansk whisky är för många av oss fortfarande en gåta. Men att Japan vill ligga i framkant på många områden har nog inte undgått någon. Man vill producera de bästa bilarna, de bästa datorerna man vill göra den allra bästa whiskyn och förfina den i minsta detalj. Och de senaste decennierna har fler whiskydestillerier startat upp i Japan och exporten har formligen exploderat på den internationella marknaden. Vi försöker svara på alla kluriga frågor och så provar vi en fräsch blended japansk whisky!

Först fem fakta om japansk whisky ….

  • Färg: från blek halmgul till rik bärnstensfärgad
  • Alkoholhalt: varierar men oftast kring 40%
  • Lagring: på träfat, ofta på japansk Mizunara-ek
  • Ingredienser: grain-whisky av spannmål, mältat korn, ris, majs, råg och andra spannmål
  • Populära cocktails: Japansk whisky kan med fördel användas till att göra många drinkar

Snabba svar på 8 frågor som alla vill veta

Du skriver ’whisky’ och jag skriver ’whiskey’ ….

Så, varför stavar de som på skotska (och på svenska) utan ’e’ och inte som vanligtvis som ’whiskey’ på engelska? Det är inte en felstavning. I motsats till den accepterade engelska stavningen av “whiskey” utelämnar japansk whisky “e” som i Skottland.  Detta beror på att destillerierna i Japan alltid – och förmodligen alltid kommer att inspireras och vurma för skotsk whisky. En hel del skotska destillerier är uppköpta och ägs idag av japanska företag. Man tar också efter det skotska sättet att tillverka whisky som är modellerad en skotsk modell med dubbeldestillering innan lagring på träfat.

japans whisky - 1 glas whisky

När gjordes den första japanska whiskyn?

I motsats till vad man kanske tror, så gjordes den första japanska whiskyn redan för ganska länge sedan. Allt började med en enda japan som 1918 åkte till Skottland för att plugga och blev imponerad skotsk whisky. Han lärde sig allt om skotsk whisky och började sen som Distillery Master på Suntory, som importerade västerländsk sprit till Japan. Man grundade då 1923 det första japanska whiskydestilleriet Yamazaki.  

Har japansk whisky en hög trendfaktor?

Absolut! Det är en relativ ny stjärna på whiskyhimlen. Fler och fler japanska whiskys har de senaste 10 åren lanserats på västerländska marknader och japansk whisky vinner konsekvent utmärkelser vid internationella tävlingar och slår till och med många gånger ut den skotska whiskyn i tävlingarna.

Redan 2012 vann Yamazakis 25-åriga lagrade whisky priset som världens bästa singelmalt vid World Whisky Awards. Även Taketsuru 17-åriga whisky har vunnit pris som världens bästa blended malt whisky.  På Systembolaget finns idag 65 japanska whiskys, varav 24 blended och 33 maltwhiskys. Totalt finns det 1304 whisky i sortimentet.

Vilka ingredienser använder man i whisky i Japan?

Man använder till stor del skotska ingredienser och de stora japanska destillerierna importerar de flesta av sina ingredienser från Skottland och tar ofta sitt mältade korn därifrån.

Den distinkta smakkaraktären och finjusteringarna i den japanska destilleringsprocessen, speciellt källvattnet och de gamla ekfaten som kallas Mizunara, eller ibland importerade bourbonfat, står Japan för.

japansk whisky - mount fuji

Är riswhisky samma sak?

Förutom japansk whisky gjord på mältat korn, så är ris en vanlig ingrediens, men är något annat än risvin eller saké som bryggs som öl snarare än att destilleras som sprit och ofta lagras den inte er än 6 månader. Shochu är en annan destillerad känd rissprit. Whisky kan destilleras med samma process oavsett den är gjord av ris, majs, vete, råg eller korn.

Hur smakar japansk whisky?

Japansk whisky är tillverkad enligt skotsk stil, påminner lite mellan Lowland och Speyside i stil. Den är lika delikat och smidig, lite parfymerad, lite blommig och en sötma av honung är typisk. Ibland kan den vara rökig. Idag får den japanska whisky med tiden en egen stil.

Titta längre ner så smakar vi en äkta japansk blended whisky. 

Hur gör man japansk whisky?

Precis som i Skottland är man starkt beroende av mältat korn som mosas och destilleras två gånger. Precis som i Skottland är det upp till destillatörens skicklighet att smaksätta whiskyn. Även den japanska whiskyn lagras på ekfat, ibland på amerikansk ek, ibland på sherryfat och ibland på japansk Mizunara-ek, vilket ger den unika smakegenskaper som exempelvis citrus, kryddor och rök.

Japanska destillerier fokuserar mer på delikat smakkaraktär än på konsistens och rökighet. Man tittar på små detaljer, fina aromer och perfektionism.

Är japansk whisky dyr?

Ja, en del konsumenter tycker det. När japansk whisky blev populär och började vinna priser, så hann man i Japan faktiskt inte ikapp efterfrågan och det priset har man aldrig justerat. Man ville ju också gärna göra whisky som lagrades längre, typ 15-20 år. Men man började även producera god yngre blended whisky, även om den inte är lika populär som deras malt whisky. Men medan vi kan hitta förlitliga skotska whiskys till schysst pris, så har japanska whiskys generellt hållit en ganska hög prisnivå. Vi ska prova en fräsch blended whisky, Niwakami Japanese Blended Whisky som finns i Systembolagets fasta sortiment.

niwakami flaska japansk whisky

Niwakami Japanese Blended Whisky

Niwakami Japanese Blended Whisky, ett flaggskepp från San Foods Co Ltd som både producerar både single malt och blended whisky i sitt whiskydestilleri vid foten av Mount Fuji, i nära ren natur, med rent vatten och på en helig plats ” Guds trädgård – Niwakami” – därav de finstämda smakerna som vi just skrev om.

Häll upp och det blir snyggt och vackert guldigt i glaset. Denna lättdruckna whisky är inte rökig, så den borde passa även den som inte är stora fans av någon utpräglad rökighet.

Whiskyn är gjord på kornmalt, majs och ris och har schyssta maltiga toner och en snygg ekfatskaraktär. Ingredienserna köps delvis utanför Japan men whiskyn har blendats, lagrats och buteljerats i producentens japanska destilleri.

Hur smakar den?

Den här whiskyn har en stark personlighet. Smaken är lätt och precis i linje med den japanska karaktären och påminner om rosa körsbärsblommor som tillsammans med torkad aprikos och stänk av apelsinskal samt sultanrussin ger ett sött och mycket nyanserat inslag och distinkta doft. Man får en lätt, luftig och frukt-framåt känsla och i smaken får man även lite äpplen och körsbär. Allt toppas sedan med bittersöt marsipan, cederträ och massor av vanilj och kanel. Vilken härlig och fruktig eftersmak detta blir med den härligt sköna ekfatskaraktären.

 

Frågor och svar:

Varför stavas japansk whisky utan “e” som på engelska?

Japansk whisky stavas utan “e” för att det är inspirerat av skotsk whisky och följer den skotska stavningen.

När gjordes den första japanska whiskyn?

Den första japanska whiskyn gjordes 1923 när det första japanska whiskydestilleriet, Yamazaki, grundades.

Har japansk whisky en hög trendfaktor?

Ja, japansk whisky har blivit mycket populär de senaste åren och vinner ofta priser vid internationella tävlingar.

Vilka ingredienser används i japansk whisky?

Japansk whisky använder sig av spannmål, mältat korn, ris, majs, råg och andra spannmål. De stora destillerierna importerar ofta sina ingredienser från Skottland.

Hur smakar japansk whisky?

Japansk whisky har en delikat och smidig smak med inslag av honung, blommor och ibland en lätt rökighet. Den har en egen stil som liknar både Lowland och Speyside whiskys från Skottland.

Tidigare artiklar om whisky:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.