Din Guide: Allt om japansk whisky

Japansk whisky - omslagsbild en japan håller ett glas whisky

Här kommer en exposé om japansk whisky, en efterlängtad artikel för alla er som är japanska whisky fans! Vill du veta mer – följ oss!

Japansk whisky – lite historia

Visste du att man började göra whisky omkring år 1870 i Japan? Japans whiskyhistoria började med att Masataka Taketsuru åkte till Skottland och förälskade sig – i skotsk whisky. Han lärde sig allt han kunde om det skotska whiskyfenomenet från de gamla destillerierna. När han återvände till Japan anställdes han som destilleridirektör av Shinjiro Torii, som ägde en importfirma, Suntory, som importerade västerländsk sprit. Men nu ville de båda tillverka japansk whisky för japaner. Tillsammans grundade de 1923 det första japanska whiskydestilleriet Yamazaki. De båda föregångarna arbetade ihop fram till 1934, då Taketsuru öppnade sitt eget destilleri, som heter Yoichi.

Idag finns det 17 destillerier varav 10 är aktiva destillerier i Japan, som till största delen producerar blended och även malt whisky. Jättarna Nikka och Suntory står för nästan 90 procent av all whisky som tillverkas i Japan. Några internationellt kända destillerier ägs av bryggerijättar, som till exempel

  • Niwakami (ägs av Sun Foods Co)
  • Yamazaki  (ägs av Suntory)
  • Hakaushu (ägs av Suntory)
  • Yoichi (ägs av Nikka)
  • Miyagikyo (ägs av Nikka)
  • Akkeshi (ägs av livsmedelkedjan Kenten Co.)
  • Fuji Gatemba (ägs av Kirin)

Att japansk whisky idag har utvecklats till whisky i världsklass råder det ingen tvekan om. 2018 exporterade Japan totalt 6,2 miljoner liter.

japansk whisky - en flaska och 2 glas

Japansk whisky – olika stilar

Den genomgående röda tråden när man talar om japansk whisky, är att den främst liknar skotsk whisky. Ofta har whiskyn en fenomenalt fin rökighet, mycket likt den skotska supermjuka malt whiskyn, trots att den japanska whiskyn inte alls har samma långa, anrika whiskyhistoria som skottarna har. Det finns en hel del riktigt bra japansk whisky som imponerar. Idag finns det ett komplett utbud av japansk whisky om man ser till både stil, smak och pris. Och även om japanerna älskar sin malt  whisky, så dricks det också en hel del blended whisky som även används för drinkar.

I Japan skiljer sig produktionsprocessen och olika blends från den skotska produktionen. I Skottland får man ta delar av olika destillerier om man gör blended whisky och marknadsföra den som ett varumärke. I Japan äger ett whiskyföretag både destilleriet och varumärket, ganska likt det som gäller för malt whisky i Skottland. Japansk single malt whisky produceras på samma sätt som alla single malts i andra länder. Den destilleras från jäst, vatten och korn i ett enda destilleri. Sedan läggs den på ekfat i över tre år, alltså typ som man gör i USA, så att man får en stor och kraftig fatkaraktär i whiskyn.

Japansk whisky i jämförelse med skotsk whisky

Den största skillnaden mellan japansk whisky och skotsk är, som vi nämnde, att varje företag i Japan är självförsörjande. Medan man i Skottland skapar blandningar med olika whiskys, gör inte japanska destillerier på samma sätt. Men annars är likheterna många. I Japan använder man en tillverkningsprocess som är ganska lik den i Skottland, men man har inga krångliga regelverk. Den enda regel som gäller, är att whiskyn ska ha tillverkats i Japan.

Maltat korn som används i produktionen är ofta torvat och importerat från Skottland. Sedan destilleras det två gånger och körs genom kolonnstiller. Man använder också bourbonfat av amerikansk ek och begagnade sherryfat samt japanska fat av rökt sandelträ.

Den här stora variationen i produktionen ger också den japanska whiskyn stor flexibilitet. I förlängningen kan man säga att de 10-tal destillerierna alla faktiskt gör sin unika whisky som skiljer sig i både smak och stil och ibland har de olika tillverkningssätt. Destillerierna ligger också spridda runt om i Japan, så man har olika klimatförhållanden, men det betyder att de olika whiskymärken som säljs har en hög igenkänningsfaktor och en japansk whiskyentusiast kan lätt säga vilket destilleri en specifik whisky kommer ifrån, bara beroende på stil och smak.

Japansk whisky - en man som häller upp whisky ur en flaska

Japansk whisky på Systembolaget?

Det finns ett flertal japanska whisky sorter på Systembolaget. Nedan finner du ett urval:

Niwakami Japanese Blended Whisky | Fasta Sortimentet | 399 SEK

NIKKA Taketsuru Pure Malt Whisky | Beställning Sortiment | 699 SEK

Kurayoshi Pure Malt Whisky 12 Years | Beställning Sortiment | 974 SEK

Japansk whisky till mat?

Skulle en skotte hälla upp en malted whisky till maten? Nja, kanske tveksamt, men det beror på att man dricker sin whisky på lite annorlunda sätt i Skottland jämfört med hur man gör i Japan. I Japan blandar man ofta entusiastiskt whisky highballs och cocktails av en blended whisky, om man nu inte dricker den som skottarna, det vill säga rent eller ”neat”.  Den finare whiskyn dricks oftast helt rent eller med lite varmt vatten på vintern och lite kallt vatten på sommaren.   

I Japan dricks blended whisky – men även malt – ofta också med mat.  När japaner serverar mat till whisky, så ser de till att whiskyn är lite lätt kyld. De tar en liten klunk före eller strax efter att man tar en bit ost eller mat i munnen, men man rensar inte gommen med vatten mellan klunkarna.

Vad man äter beror förstås på om whiskyn har en rökt eller lätt framtoning och hur komplex i smaken den är. Och jodå, japansk whisky fungerar fint tillsammans med mörkt kött, kyckling, fläsk eller anka. Några sagolika matchningar i Japan är till exempel:

  • Lantpaté av anka som i sig är en kryddad och smakfull rätt kan kombineras med en 12 till 14-årig gammal fruktig och örtig whisky.
  • Rökta och skarpt aromatiska charkuterier, rökt lax, ostron och musslor som ibland kan ha toner av vitlök, kombineras gärna med en äldre, torvrökig whisky med inslag av örter, jord och gräs.
  • Nötkött som marmorerad biff eller Kobe-nötkött får en riktigt schysst framtoning av umami om den paras med en japansk blended whisky som är fyllig, kryddad och lite rökig i finishen.
  • I kryddad mat som en stark curry eller het chili con carne så verkar en medelfyllig lättare blended whisky svalka de heta kryddorna i maten. 

Läs fler artiklar om whisky:

Niwakami Japanese Blended Whisky

En blended whisky från Japan

Artikelnummer: 269701

Typ: Sprit, Whisky

Land: Japan

Alkohol: 40,5 %

Pris: 399 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna