Din Guide: Allt om japansk whisky

Japansk whisky - omslagsbild en japan håller ett glas whisky

Här kommer en exposé om japansk whisky, en efterlängtad artikel för alla er som är japanska whisky fans! Vill du veta mer – följ oss!

Snabbmeny för denna artikel

Japansk whisky – lite historia

Visste du att man började göra whisky omkring år 1870 i Japan? Japans whiskyhistoria började med att Masataka Taketsuru åkte till Skottland och förälskade sig – i skotsk whisky. Han lärde sig allt han kunde om det skotska whiskyfenomenet från de gamla destillerierna. När han återvände till Japan anställdes han som destilleridirektör av Shinjiro Torii, som ägde en importfirma, Suntory, som importerade västerländsk sprit. Men nu ville de båda tillverka japansk whisky för japaner. Tillsammans grundade de 1923 det första japanska whiskydestilleriet Yamazaki. De båda föregångarna arbetade ihop fram till 1934, då Taketsuru öppnade sitt eget destilleri, som heter Yoichi.

Idag finns det 17 destillerier varav 10 är aktiva destillerier i Japan, som till största delen producerar blended och även malt whisky. Jättarna Nikka och Suntory står för nästan 90 procent av all whisky som tillverkas i Japan. Några internationellt kända destillerier ägs av bryggerijättar, som till exempel

 • Niwakami (ägs av Sun Foods Co)
 • Yamazaki  (ägs av Suntory)
 • Hakaushu (ägs av Suntory)
 • Yoichi (ägs av Nikka)
 • Miyagikyo (ägs av Nikka)
 • Akkeshi (ägs av livsmedelkedjan Kenten Co.)
 • Fuji Gatemba (ägs av Kirin)

Att japansk whisky idag har utvecklats till whisky i världsklass råder det ingen tvekan om. 2018 exporterade Japan totalt 6,2 miljoner liter.

japansk whisky - en flaska och 2 glas

Japansk whisky – olika stilar

Den genomgående röda tråden när man talar om japansk whisky, är att den främst liknar skotsk whisky. Ofta har whiskyn en fenomenalt fin rökighet, mycket likt den skotska supermjuka malt whiskyn, trots att den japanska whiskyn inte alls har samma långa, anrika whiskyhistoria som skottarna har. Det finns en hel del riktigt bra japansk whisky som imponerar. Idag finns det ett komplett utbud av japansk whisky om man ser till både stil, smak och pris. Och även om japanerna älskar sin malt  whisky, så dricks det också en hel del blended whisky som även används för drinkar.

I Japan skiljer sig produktionsprocessen och olika blends från den skotska produktionen. I Skottland får man ta delar av olika destillerier om man gör blended whisky och marknadsföra den som ett varumärke. I Japan äger ett whiskyföretag både destilleriet och varumärket, ganska likt det som gäller för malt whisky i Skottland. Japansk single malt whisky produceras på samma sätt som alla single malts i andra länder. Den destilleras från jäst, vatten och korn i ett enda destilleri. Sedan läggs den på ekfat i över tre år, alltså typ som man gör i USA, så att man får en stor och kraftig fatkaraktär i whiskyn.

Japansk whisky i jämförelse med skotsk whisky

Den största skillnaden mellan japansk whisky och skotsk är, som vi nämnde, att varje företag i Japan är självförsörjande. Medan man i Skottland skapar blandningar med olika whiskys, gör inte japanska destillerier på samma sätt. Men annars är likheterna många. I Japan använder man en tillverkningsprocess som är ganska lik den i Skottland, men man har inga krångliga regelverk. Den enda regel som gäller, är att whiskyn ska ha tillverkats i Japan.

Maltat korn som används i produktionen är ofta torvat och importerat från Skottland. Sedan destilleras det två gånger och körs genom kolonnstiller. Man använder också bourbonfat av amerikansk ek och begagnade sherryfat samt japanska fat av rökt sandelträ.

Den här stora variationen i produktionen ger också den japanska whiskyn stor flexibilitet. I förlängningen kan man säga att de 10-tal destillerierna alla faktiskt gör sin unika whisky som skiljer sig i både smak och stil och ibland har de olika tillverkningssätt. Destillerierna ligger också spridda runt om i Japan, så man har olika klimatförhållanden, men det betyder att de olika whiskymärken som säljs har en hög igenkänningsfaktor och en japansk whiskyentusiast kan lätt säga vilket destilleri en specifik whisky kommer ifrån, bara beroende på stil och smak.

Japansk whisky - en man som häller upp whisky ur en flaska

Japansk whisky på Systembolaget?

Det finns ett flertal japanska whisky sorter på Systembolaget. Nedan finner du ett urval:

Niwakami Japanese Blended Whisky | Fasta Sortimentet | 399 SEK

NIKKA Taketsuru Pure Malt Whisky | Beställning Sortiment | 699 SEK

Kurayoshi Pure Malt Whisky 12 Years | Beställning Sortiment | 974 SEK

Japansk whisky till mat?

Skulle en skotte hälla upp en malted whisky till maten? Nja, kanske tveksamt, men det beror på att man dricker sin whisky på lite annorlunda sätt i Skottland jämfört med hur man gör i Japan. I Japan blandar man ofta entusiastiskt whisky highballs och cocktails av en blended whisky, om man nu inte dricker den som skottarna, det vill säga rent eller ”neat”.  Den finare whiskyn dricks oftast helt rent eller med lite varmt vatten på vintern och lite kallt vatten på sommaren.   

I Japan dricks blended whisky – men även malt – ofta också med mat.  När japaner serverar mat till whisky, så ser de till att whiskyn är lite lätt kyld. De tar en liten klunk före eller strax efter att man tar en bit ost eller mat i munnen, men man rensar inte gommen med vatten mellan klunkarna.

Vad man äter beror förstås på om whiskyn har en rökt eller lätt framtoning och hur komplex i smaken den är. Och jodå, japansk whisky fungerar fint tillsammans med mörkt kött, kyckling, fläsk eller anka. Några sagolika matchningar i Japan är till exempel:

 • Lantpaté av anka som i sig är en kryddad och smakfull rätt kan kombineras med en 12 till 14-årig gammal fruktig och örtig whisky.
 • Rökta och skarpt aromatiska charkuterier, rökt lax, ostron och musslor som ibland kan ha toner av vitlök, kombineras gärna med en äldre, torvrökig whisky med inslag av örter, jord och gräs.
 • Nötkött som marmorerad biff eller Kobe-nötkött får en riktigt schysst framtoning av umami om den paras med en japansk blended whisky som är fyllig, kryddad och lite rökig i finishen.
 • I kryddad mat som en stark curry eller het chili con carne så verkar en medelfyllig lättare blended whisky svalka de heta kryddorna i maten. 

Frågor och svar:

När började man göra whisky i Japan?

Man började göra whisky i Japan omkring år 1870.

Vilka är de största japanska whiskydestillerierna?

De största japanska whiskydestillerierna är Nikka och Suntory.

Hur skiljer sig japansk whisky från skotsk whisky?

En stor skillnad är att varje företag i Japan är självförsörjande, medan man i Skottland skapar blandningar med olika whiskys från olika destillerier. Dessutom används maltat korn som ofta är torvat och importerat från Skottland i produktionen av japansk whisky.

Finns det japansk whisky på Systembolaget?

Ja, det finns ett urval av japansk whisky på Systembolaget, bland annat Niwakami Japanese Blended Whisky, NIKKA Taketsuru Pure Malt Whisky och Kurayoshi Pure Malt Whisky 12 Years.

Kan man dricka japansk whisky till mat?

Ja, japansk whisky kan drickas till mat. Den kan kombineras med olika rätter beroende på dess smakprofil, till exempel anka, rökt lax, nötkött och kryddad mat som curry eller chili con carne.

Läs fler artiklar om whisky:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.