Veckans fråga: Smakar whisky bättre när den spätts ut med vatten?
”Ska man egentligen spä whisky med vatten eller isbitar? Varför gör man så och är det ett helt korrekt förfarande? Och hur mycket vatten ska man använda?
Hej!
Hur man upplever smaken och aromen i whisky är mycket individuellt. Många whiskyentusiaster lägger ju några droppar vatten i sin whisky och de påstår att det förhöjer smaken. Andra lägger i en isbit eller två för att få en mildare smak.
Men det är faktiskt också så att whiskyn i tillverkningsprocessen efter destillation och lagring på fat buteljeras och även då späs ner till 40 vol procent genom att man tillsätter vatten.
Björn Karlsson och Ran Friedman, forskare i kemi vid Linnéuniversitetet, har nu ett svar på varför vatten förbättrar smaken av whisky och som tittat lite närmare på whiskyns kemiska egenskaper.
Whisky är en kemiskt mycket komplicerad dryck. Utan att bli för detaljerad så kan man säga att smaken av whisky är primärt kopplad till vissa molekyler, bland annat är guaiacol en sådan molekyl som utvecklas över torvrök när man gör maltwhisky och ger den rökiga smaken till whiskyn. Genom olika datorsimuleringar har man nu kunnat studera hur vatten reagerar med en blandning av dessa guaiacol-molekyler och vid olika mängder av vatten och whisky. Det man fann var att vattnet bidrar till att uppnå både en bättre arom och smak och man påstår även att smaken blir mer uttalad om man späder sin whisky med vatten.
Men hur mycket vatten ska man ha i glaset för att få den bästa smakupplevelsen? Smaken upplevs så olika så det finns inget generellt svar på den frågan, enligt forskarna.
Vilket kort sagt betyder att du får prova dig fram till den optimala vatten/whiskyblandningen som passar för dig ?
Lyssna på Charlie MacLeans smarta råd!