Merrys goda whiskylikör – ett imperium av smaker!

Det doftar helt underbart härinne i fabriken av mängder av aromer, men ljudet är nästan öronbedövande. Hmm. Här ögrs whiskylikör. Vi befinner oss i det kända destilleriet Robert A. Merry & Co. som sedan 22 år tillbaka producerar ett sortiment av helt utsökta whiskylikörer i Clonmel, Co. Tipperary, på Irland. Detta är historien om Merrys som ingår i familjeföretaget Na Cuana som destillerar whisky, brygger öl, cider och skapar prisad irländsk gräddig whiskylikör.

Den som har varit på Irland tänker nog i första hand på whisky men kanske i andra hand på kor. Whisky och mejeri är två stora näringar på denna gröna ö. Här finns 18 000 mjölkbönder och 2016 översteg mjölkproduktionen sex och en halv miljarder liter. Irländsk Whisky gjordes redan på 700-talet av keltiska munkar och det är en av de äldsta spritdryckerna i Europa.

I Merrys destilleri går maskinerna varma.  Här produceras bland annat de whiskylikörer från Merrys som vi känner till i Sverige, Merrys Irish Cream Likör (87695) och Merrys White Chocolate Irish Cream Liqueur (art. nr 601).  Dessa likörer är en blandning av whisky, grädde och olika smaksättningar. Och det är just det. Sortimentet består av många olika smaker av denna ädla dryck. Men hur många olika smaker kan man egentligen skapa?

Näsa och gom för smaker

Bara några av de smaker som jag hittade på destilleriet var

 • vit choklad
 • jordgubb
 • vanilj
 • kola
 • knäck
 • pumpa
 • salt karamell
 • pavlova
 • cheesecake
 • körsbär
 • crème brulée
 • hasselnöt
 • pepparmynta
 • och nu till Halloween så producerar man Pumpkin Spice där pumpan så klart är den viktiga ingrediensen.

Eller vad sägs om karamell macchiato, dulche de leche, ingefära, capucchino, kokosnöt och lönnsirap med pecannöt?

Många smaker görs förstås i mindre serier andra som flaggskeppet Merrys Irish Cream Likör exporterad till nästan 40 länder världen över.

Näsan och gom bakom dessa smaker är Master Blender och General Manager på Merrys i Clonmel är Don Crowley. Som renommerad expert på perfekt blandade aromer och Master Blender är han den person som bestämmer och gör receptet för varje blandning.  I ryggen har han ett fantastiskt kompetent team.

Det visar sig att sortimentet kan produceras och anpassas till länder, smaker, efterrätter, speciella helger som för efterrätten Tiramisu i Italien eller Pumpkin Spice till Halloween.  Förutom detta så har man även en rad kända private-label kunder som man skapar unika likörer för.

Utan tvekan är varje likör med sin egna smak ett gediget hantverk och en smakfull utveckling av den ursprungliga Irish Cream likören med lång tradition eller så handlar det om att grädden kommer från lummiga förstklassiga betesmarker i Golden Vale.

Forskning & utveckling

”Vi vill aldrig stå till” säger eportchefen Peter Cooney på Na Ciana, ”Merrys har kontinuerligt satsat på forskning och utveckling. Bara för något år sedan investerade vi 2.5 miljoner euro i nya produktions- och lagerlokaler för att kunna parera en ständigt ökande internationell efterfrågan och nu har vi en tappningskapacitet på 15.500 enheter. ”

Whiskylikörer är en starkt konkurrensutsatt kategori, men Merrys verkar stå stabilt med ledord som kvalitet, färska råvaror, tradition och expertis.  E internationella matvarujättarna Walmart, Tesco och Aldi är storkunder. China och USA är stora marknader. Inte konstigt när 33 miljoner amerikaner säger att de har irländska rötter.

Vi skojade lite och undrade vad skulle man kunna göra för unik smak för oss svenskar. Det visade sig att man redan kände till vår vurm för semlor och hade funderingar kring det med toner av marsipan och grädde. Jag kan även tänka mig våra juliga smaker som pepparkaka eller sötlakrits. Vi får väl avvakta och se.

Du kan göra mycket gott av Merrys whiskylikör, se här: 

Frågor och svar:

Vilket företag producerar Merrys whiskylikör?

Robert A. Merry & Co.

Vilka smaker kan man hitta i Merrys sortiment?

Vit choklad, jordgubb, vanilj, kola, knäck, pumpa, salt karamell, pavlova, cheesecake, körsbär, crème brulée, hasselnöt, pepparmynta, karamell macchiato, dulche de leche, ingefära, capucchino, kokosnöt och lönnsirap med pecannöt.

Vem är Master Blender och General Manager på Merrys?

Don Crowley.

Vad har Merrys investerat i för att möta den ökande efterfrågan?

Nya produktionsoch lagerlokaler för 2.5 miljoner euro.

Vilka är några av Merrys stora kunder?

Walmart, Tesco och Aldi.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Merrys White Chocolate Irish Cream Liqueur
Merrys White Chocolate Irish Cream Liqueur
Robert A. Merry & Co är stolt väktare av en lång tradition av premium alkoholdrycksproduktion på Irland. Trogen sin mission ’Simplicity with Excellence’, insisterar Merry’s på att endast använda sig av de finaste, traditionella och naturliga ingredienserna.
Pris:185 :-
Artikel nr:60101
Mer information
Alkohol17 %AllergenerInnehåller: Sulfiter

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.