Vinfrågan om bubbel – ”Blanc de Blancs”?
Blanc de blancs är en term för mousserande viner. Men det är inte helt enkelt att reda ut, då mousserande viner generellt kans göras av vita druvor till och med röda.
Blanc de blancs är en fransk term som närmast förknippas med Champagne och översatt betyder ”vitt av vitt”. Den finns oftast som term på vinetiketter. I motsats till Blanc de Noir, ”vitt av svart” som också kan stå på champagne-etiketten, där man alltså använder blåa druvor som Pint Noir eller Pinot Meunier.
Men vänta, skrivs det med ett ”s” eller två? Det finns alltså ”Blanc de blancs” och ”Blanc de blanc”.
Lite beroende på hur det skrivs och titta noga:
- ”blanc de blancs” är mousserande viner som kan vara tillverkade av mer än en vit druvsort
- ”blanc de blanc” är tillverkat på vita druvor och uteslutande av sorten Chardonnay
Ser du nyansen? Det här är enkelt.
När det gäller Champagne som är gjord enligt den traditionella champagne-metoden så skriver man utan ”s” då man endast använt sig av Chardonnay-druvor. Eller? Det är ju Champagne? Men så är det inte alltid heller. Man kan ju faktiskt läsa denna term på etiketter även på mousserande eller sparkling viner som tillverkas runt om i världen. Dessa viner är ju inte Champagner, så de kan ju egentligen vara tillverkade av olika blandade druvor. Det finns ofta andra vita druvor förutom Chardonnay som är tillåtna. Men om en Champagne är en Blanc de blanc så är den gjord av endast Chardonnay.
Så vad är skillnaden? Både Blanc de blanc och Blanc de blancs är ju mousserande viner?
Blanc de Blancs – och varifrån?
Överallt där man odlar Chardonnay kommer man antagligen att producera både Blanc de blanc och Blanc de blancs även om alla viner inte är gjorde enigt Champagne-metoden.
Alla regioner som använder vita druvor, från spanska Cava till franska Crémant eller italienska Prosecco – använder ju olika druvor. Cava använder främst de lokala druvorna Macabeo, Xarel·lo och Parellada och kan ibland ha Blanc de blancs på etiketten. Prosecco, som är endast gjord på druvan Glera och med en helt annan metod. Här skriver man aldrig Blanc de Blanc. Så oavsett var vinerna tillverkas, så är det metoden som gäller.
Champagne får endast tillverkas i regionen Champagne enligt champagne-metoden, men mousserande viner från andra platser kan också göras enligt champagne-metoden. Då är det förstås inte Champagne men det kan ändå stå märkt Blanc de blanc eller Blanc de blancs på etiketten.
Hur ska man kunna välja?
Men måste man egentligen välja? Handlar det om priset? Kvaliteten? Vinstilen?
Blanc de blanc görs av en enda sort och oftast då av en kvalitetsdruva, nämligen Chardonnay. Därför kan de verka dyrare än många andra mousserande viner, men det behöver ju inte alltid så när man tittar på priset. Vad tycker du? En Cava kan ju vara helt underbar men bara kosta lite över hundringen.
Och när det gäller en bra matmatchning så passar både Blanc de blanc och Blanc de blancs bra med fisk, skaldjur, kaviar eller ostron. Allt beror på de unika smakegenskaperna hos ett unikt vin.
Vintips – 4 viner att prova nästa gång
Här är några klassade och oklassade men riktigt goda mousserande viner som vi vill tipsa om!
Cecilia Brut / nr 2389 / 149:-
God sparkling från Marlborough Nya Zeeland. Druvor: Chardonnay och Pinot Noir.
Crémant de Bourgogne / nr 84299 / 169:-
Fransk Crémant från Bourgogne, druva: Chardonnay
La Chouette de Champillon Blanc de Noirs / nr 77366 | 349:-
En Champagne på endast röda druvor: Pinot Noir och Pinot Meunier.
Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature Organic / nr 94721 /219:-
En spansk Cava enligt champagne-metoden, druvor: Macabeu, Xarel·lo och Parellada.
Frågor och svar
En mousserande vinflaska vänds och skakas varannan dag under jäsningen för att undvika att sedimentet trycks in i flaskans hals och det kallas för ”riddling”.
Antingen av att man gör en koldioxidinjektion eller av att koldioxid i vinmusten när vinet jäser, antingen i flaska eller i tankar.
Man trodde att det var Dom Pérignon om uppfann mousserande vin 1697 när ett vin hade jäst på nytt i sin flaska och fick bubblor.
Reims har krönts till Champagnes huvudstad i regionen Champagne i Frankrike och som görs enligt den traditionella metoden.
Mousserande viner kan sparras i 2-3 år. En kvalitets-champagne bör hålla i minst ett decennium.
Mer om mousserande vin och Champagne: