Mat, vin, whisky och drinkar – böcker i jul!

Här kommer julklappsböcker för alla vin-, dryckesälskare och hängivna matentusiaster. Det bästa av allt är att du hinner köpa dessa bekvämt på nätet, utan stress. Några har vi recenserat under året i Vinjournalen med ett länge inlägg men de tål att nämnas igen. Vin och whisky verkar vara populära teman för böckerna i år och en drinkbok. Alla böcker är nyheter för detta år.

Håkan Larssons bästa mat till vinet: nya frestelser och älskade favoriter

Författare: Håkan Larsson

Pris: 202 kr

Ofta väljer vi vin efter mat, men nu vänder Håkan Larsson på steken och visar hur bra det kan bli om vi väljer maten efter vinet istället. Detta är en kokbok med flera snabba och enkla recept, några favoriter ur hans tidigare böcker. Boken är indelad efter vin av olika smaker från bubbel till eleganta röda viner och maten väljs utifrån dessa smaker.

Vego & vin : rätt vin till vegetarisk mat

Författare: Peter Streijffert

Pris: 219 kr

Annorlunda vinbok med vegetariska matrecept. Inte så konstigt att den blev vald till ”Årets kokbok för mat och dryck i kombination” av Måltidsakademien. Här benar kocken och vinkännaren Peter Streijffert upp samspelet mellan gröna rätter och ädla drycker som rosévin, rosébubbel, Grüner Veltliner och Beaujolais kan kombineras på ett trevligt sätt tillsammans med vegomat. Läs gärna intervjun med Peter ”I mitt kök” där vi skriver mer om författare och bok.

Köksalmanack 2018

Pris: 127 kr

Vad ska vi äta idag? Denna så vanliga frågan behöver du inte ställa länge. Kul idé för en almanack som kan hänga i köket med praktiska tips och recept för att få variation under matveckan och samtidigt är en kalender med gott om utrymme att anteckna saker som du behöver. Bjuder också på en del bra artiklar om mat och dryck. Massor med middagsförslag från lättlagad vardagsmat till mer festligare middagar.

Mat & vin : recepten, vintipsen och konsten att kombinera

Författare: Anette Rosvall

Pris: 167 kr

Rätt dryck i glaset med en god middag är en oslagbar kombination som matkreatör och sommelieren Anette själv skriver: ”får smakerna att dansa”. Här finns massor av läckra recept med en internationell touch och inte alltid traditionella tips för vad man kan dricka till i form av exempelvis druvor eller rena smaker. Genomgående bra och goda mat- och vintips. Tjusig ge bort bok som vi skrivit med om i denna intervju med Anette. 

Vinet & maten: Grunderna, idéerna, det perfekta mötet

Författare: Michel Jamais

Pris: 239 kr

Bra referensverk som nu kommer i en utökad utgåva och pedagogiskt beskriver vin och mat och harmoniska kombinationer av smak- och vinspecialisten Michel Jamais med konkreta idéer kring råvaror, tillagning, smaker och texturer samt hur olika egenskaper matchas med vin. Bra och uttömmande där man lätt får en uppfattning om hur man kan kombinera ihop olika viner med rätt mat.

Whisky : upptäck, upplev och njut

Författare: Ingvar Rönde 

Pris: 58 kr

I boken har Ingvar Rönde, en av världens mest framstående whiskykännare, valt ut över 100 whiskyfavoriter från hela världen. Var inte orolig. Här hittar du inga extrema eller sällsynta whiskysorter som du inte kan få tag på, men prisvärd och lättillgänglig whisky i utförliga och detaljrika presentationer med tydliga diagram för rökighet, fruktighet, fyllighet och komplexitet.

101 Whisky du måste dricka innan du dör : 2017/2018

Författare: Örjan Westerlund 

Pris: 143 kr

Nionde utgåvan av boken kan vara ett bra klapptips för den som vill hålla sig à jour med de allra senaste trenderna inom whisky. Här finns inte bara skotsk och irländsk whisky, USA och Sverige får vara med på ett hörn och det finns ett 30-tal nya whiskysorter att lära känna. Du kan läsa omdömen med vedertagna uttryck som exempelvis smörkola, ek, knallpulver, popcorn och lakritsrot.

Cocktails på flaska

Författare: George Kaponis, Kristian Morén, Daniel Taube

Pris: 214 kr

Barchefen George Kaponis har samarbetat med kockarna och stamgästerna Daniel Taube och Kristian Morén i denna bok som beskriver hur du bäst och snabbast blandar bra drinkar för din privata fest. Här finns tips om hur du lättar ditt arbete om bartender umgås med gästerna istället om du väljer färdigblandade drinkar och att göra stora satser om går snabbare och blir minst lika gott som att blanda en cocktail i taget. Tanken med boken är att du ska kunna förbereda så långt det går och minska antalet moment utan att för den skull tumma på kvalitén.

Letar du efter fler fantastiska julböcker från tidigare år? Kolla här! 

Frågor och svar:

Vilka teman är populära för böcker om mat, vin, whisky och drinkar i år?

Vin och whisky verkar vara populära teman för böckerna i år, tillsammans med en drinkbok.

Vilken bok visar hur man kan välja maten efter vinet istället för tvärtom?

Håkan Larssons bästa mat till vinet: nya frestelser och älskade favoriter.

Vilken bok vann priset “Årets kokbok för mat och dryck i kombination” av Måltidsakademien?

Vego & vin : rätt vin till vegetarisk mat av Peter Streijffert.

Vilken bok beskriver hur man kan kombinera olika viner med rätt mat?

Vinet & maten: Grunderna, idéerna, det perfekta mötet av Michel Jamais.

Vilken bok ger tips om hur man bäst och snabbast blandar bra drinkar för sin privata fest?

Cocktails på flaska av George Kaponis, Kristian Morén, Daniel Taube.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.