Vilken är din franska favoritdruva?
Har du som vi fastnat för en speciell favoritdruva? I vilka regioner hittar du den då? Detta är enkelt att svara på för vinkonnässörer kanske, men en djungel för andra att hitta rätt.
Vi benar upp tre regioner och deras druvor, pratar appellationer, och pekar i rätt riktning! Det är naturligt för den som inte kan vinvärlden så bra, att fundera kring vilka regioner man ska fokusera på om de till exempel gillar fruktiga röda viner eller lätt syrliga vita. Här är några tips som hjälper dig att navigera på systemhyllan!
Detta är en allmän guide över 4 stora vinregioner i Frankrike: Bordeaux, Alsace, Rhône och Bourgogne. Titta generellt, det är inte bara den stora producentnamnen som strävar efter att få ut det bästa från sin mark och sina vinstockar.
Favoritdruva Cabernet Sauvignon och Merlot
Förutom Champagne så är det nog de röda vinerna från Bordeaux som många söt tänker på när man talar om regionen. Majoriteten av röda Bordeaux-viner är gjorda av den speciella blenden som regionen är känd för och där främst har en Cabernet Sauvignon är trumfkortet. Druvan odlas allra mest på vänstra stranden i exempelvis Médoc, Pauillac och Margaux. En annan populär druva är Merlot typiskt från Saint-Émilion och Pomerol på den hörgra sidan av floden Garonne. Merlot är ju lite mer stunsig och rund som druva medan Cabernet kan vara lite mer stram, strukturerad och ”cool”. Se på etiketten. Om du hittar ett prisvärt vin som är ungt och fruktigt och när du söker något till köttbiten. Många av dessa produceras i Côtes de Bordeaux.
Favoritdruva Syrah, Grenache & Rhône-blend
Rhône är också en region som är uppdelad i norra och södra sidan. Den mycket fruktiga och kraftfulla Syrah som med sin syra ger vinerna en spännande livlighet med ofta distinkta tanniner. Syrah är druvan som vunnit mångas hjärtan och som odlas på norra sidan främst i Saint-Joseph och Hermitage, Côte-Rôtie anses som mer eleganta. Om vinet kommer från Cornas så är det antagligen mer robust. Men i norra Rhône görs även vita viner som är trevliga att dricka, dock inte lika kända.
I södra Rhône har man utvecklat den unika röda Rhône-blenden där Grenache spelar en huvudroll och ofta får samsas med olika lokala druvsorter. Detta är en blend som ånga fastnar för men en rad trevliga matviner. Leta efter viner från Châteauneuf-du-Pape, Gigondas och Côtes du Rhône om du vill ha ett rött vin som är smakfullt, fruktigt och allround vin med relativt låg syra.
Favoritdruva Riesling, Pinot Gris och Sylvaner
Alsace är känt för sina vita viner och här produceras nästan alla viner av enstaka druvsorter som Riesling, Pinot Gris, Sylvaner och Gewürztraminer. Vinerna varierar förstås enligt respektive druva och är torra och halvsöta, fruktiga, syrliga, med mycket citrus-toner, ofta med ett perfekt avslut i klunken. Det finns inte så mycket att säga här för de flesta Alsace-vinerna tillverkas av olika lokala druvsorter som planteras på fantastiska terroirer som ger vinerna en speciell, komplex kvalitet. Säkra kort nästan överallt här!
Favoritdruva Pinot Noir och Chardonnay
Här måste du osökt snegla på en vinetikett från Bourgogne. Det finns nästan ett likhetstecken mellan regionen Bourgogne och en röd, fruktig och syrlig Pinot Noir med lätta tanniner eller en vit blommig lätt Chardonnay eller en mer komplex ekfatslagrad med sting av honung och smör.
Pinot Noir-viner – sök på Côte de Nuits, Côte de Beaune eller Pommard som är kända för att ha en utmärkt lagringspotential.
Vita viner täcker från lätta Chardonnay-viner med fin syra till mer krämig vita av umami-karaktär eller ypperliga fiskviner med mer exotiska frukter. Titta efter regioner som Côte d’Or, distrikt som Chassagne, Puligny, Meursault om du säker mer kraftfullt vitt eller viner från Mâconnais med sina distinkta toner av exotiska frukter. Bara att välja!
Frågor och svar
Det är just det som kan blir förvirrande ibland. Man pratar ofta om stil och inte namnet ’Chardonnay’ så det är vanligare att de är uppkallade efter sin ursprungsregion. Men då bör man veta vad som utmärker den stilen.
De mest kända är Bordeaux. Bourgogne, Champagne, Rhônedalen, Alsace, och Loire. Andra fantastiska regioner är förstås Armagnac och Cognac, Beaujolais, Provence med flera.
Rött vin dricks till 72% i Frankrike, vitt vin dricks till 25% och rosé till 3%.
Utöver att ha en social vintradition, så smakar ju det franska vinet gudomligt tillsammans med det franska köket. Vem kan motstå denna kombination?
Chablis är en vinregion i Bourgogne, där man tillverkar speciella Chardonnay-viner som sällan är eklagrade och skiljer sig från övriga Bourgogne, vilket resulterar i en helt annan unik stil och smakprofil som är populär över hela världen.
Vinguider relaterade till denna artikel