Hej,
I en artikel om tips på presenter på Fars dag tipsar ni om en Armagnac. Men vad är det egentligen för skillnad mellan konjak och Armagnac?
Hej,
Precis som Cognac (på svenska konjak) är Armagnac en fransk brandy. Även äppelbrännvinet Calvados är en brandy. Tror att konjak är mer känt i Sverige än Armagnac. De flesta har säkert hört talas om god- och dyrgripar som Martell, Rémy Martin och Hennessy för att ta några exempel på kända konjakproducenter. All brandy, både konjak och Armagnac är gjord på druvor, så det är egentligen destillerat vin men det finns även brandy som är gjord på annan frukt. De främsta likheterna och skillnaderna är:
- Konjak produceras i Cognacregionen i sydvästra Frankrike. Armagnac tillverkas i Armagnac regionen i Gascony, söder om Cognac.
- Konjak görs främst druvorna Ugni Blanc och Folle Blanche, men ibland kan även Colombard och Sémillon användas. Armagnac använder samma druvor men ibland också Baco Blanc, en druva som endast används för att göra Armagnac.
- Konjak destilleras två gånger. Den första destillationen kallas broullis och den andra kallas för eau de vie. Armagnac destilleras en gång men redan där får den sin brödigare arom.
- Konjak har en något högre alkoholprocent, som mest 72% alkohol. Armagnac har som mest en alkoholhalt på 55%.
- När det gäller åldern på en konjak är även det reglerat. Från VS (very special) som mint ska ha lagrats 2,5 år går klasserna sedan till Supérieur, Grande Sélection, VO (very old), VSOP (very superior old pale), Réserve, Grande Réserve VVSOP, Napoléon, Vieille Réserve, XO, Extra, Très Vieille Réserve och Hors d’Age, Héritage, Réserve de la Famille samt Vintage som är den äldsta.
- Armagnac använder till en del också dessa åldersbeteckningar men med en enklare rangordning som VS, VSOP och XO.
Kolla gärna när Mister Wine Tasting förklarar målande om skillnaderna mellan konjak och Armagnac i den här korta filmen
Mer om franska brandys kan du läsa om här: