Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin Skola

»  Konjak och Armagnac: lär dig skillnaden i denna veckas fråga.

Konjak och Armagnac: lär dig skillnaden i denna veckas fråga.

Konjak och Armagnac: lär dig skillnaden i denna veckas fråga.

Assistant Editor
Assistant Editor | 23 november 2017

Hej,

I en artikel om tips på presenter på Fars dag tipsar ni om en Armagnac. Men vad är det egentligen för skillnad mellan konjak och Armagnac?

Hej,

Precis som Cognac (på svenska konjak) är Armagnac en fransk brandy. Även äppelbrännvinet Calvados är en brandy. Tror att konjak är mer känt i Sverige än Armagnac. De flesta har säkert hört talas om god- och dyrgripar som Martell, Rémy Martin och Hennessy för att ta några exempel på kända konjakproducenter. All brandy, både konjak och Armagnac är gjord på druvor, så det är egentligen destillerat vin men det finns även brandy som är gjord på annan frukt. De främsta likheterna och skillnaderna är:

  • Konjak produceras i Cognacregionen i sydvästra Frankrike. Armagnac tillverkas i Armagnac regionen i Gascony, söder om Cognac.
  • Konjak görs främst druvorna Ugni Blanc och Folle Blanche, men ibland kan även Colombard och Sémillon användas. Armagnac använder samma druvor men ibland också Baco Blanc, en druva som endast används för att göra Armagnac.
  • Konjak destilleras två gånger. Den första destillationen kallas broullis och den andra kallas för eau de vie. Armagnac destilleras en gång men redan där får den sin brödigare arom.
  • Konjak har en något högre alkoholprocent, som mest  72% alkohol. Armagnac har som mest en alkoholhalt på 55%.
  • När det gäller åldern på en konjak är även det reglerat. Från VS (very special) som mint ska ha lagrats 2,5 år går klasserna sedan till Supérieur, Grande Sélection, VO (very old), VSOP (very superior old pale), Réserve, Grande Réserve VVSOP, Napoléon, Vieille Réserve, XO, Extra, Très Vieille Réserve och Hors d’Age, Héritage, Réserve de la Famille samt Vintage som är den äldsta.
  • Armagnac använder till en del också dessa åldersbeteckningar men med en enklare rangordning som VS, VSOP och XO.

Kolla gärna när Mister Wine Tasting förklarar målande om skillnaderna mellan konjak och Armagnac  i den här korta filmen

Mer om franska brandys kan du läsa om här:

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Brandy är ett samlingsnamn för vindestillerad sprit, vanligtvis gjort på druvan Ugni Blanc och som oftast lagrats på fat.

Konjak den mest kända typen av brandy och får endast får produceras i Cognacregionen i sydvästra Frankrike. Drycken är ett destillerat vin som måste lagras på ekfat i minst 2 år.

Armanjack kan drickas som ett vanligt vin. Eftersom drycken är starkare än ett vanligt vin kan det rekommenderas att ta det lite lugnare och smutta på drycken.

Calvados är en spritsort som är gjort på destillerat äppelcider, ibland med inslag av päron. Drycken är appellationskontrollerad vilket innebär att den endast för produceras i regionenCalvados i nordvästra Frankrike.

Både Cognac och Armagnac är franska “appellations contrôlées” vilket innebär att de produceras på en speciell plats eller region och har strikta regler för allt från druva till lagring. Konjak produceras i Cognacregionen i sydvästra Frankrike medans Armagnac tillverkas i Armagnac regionen i Gascony, söder om Cognac. Andra skillnader på Konjac och Armanjack är bland annat alkoholhalten och lagringstiden.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar