Hem » Vin Skola » Konjak görs på vin, men blir någonting annat

Konjak görs på vin, men blir någonting annat

glass-with-a-red-wine

Vinerna som används för att göra konjak är extremt torra och syrliga, är lätta och enligt experterna inte ens drickbara i detta stadie. De väljs för att de är perfekta för att destilleras och för att de kan lagras väl under lång tid. Därför finns det väldigt få druvsorter som är acceptabla.

De huvudsakliga druvsorterna som används för att göra konjak:

  • Ugni Blanc
  • Colombard
  • Folle Blanche

När druvorna har pressats och jästs i upp till tre veckor har vinet en alkoholhalt på bara 8%. Sedan destilleras det i kopparapparater två gånger. Storleken och designen på dessa destilleringsapparater kontrolleras noga för att garantera en hög kvalitet. Slutresultatet blir en genomskinlig vätska med 70% alkohol.

Efter att den andra destilleringsprocessen är klar lagras vätskan på ekfat från Limousin i minst två år. Sedan är konjaken redo för försäljning, men kan sparas i ektunnorna i årtionden innan de buteljeras eller används i blandningar.

Frågor och svar:

Vilka egenskaper har vinerna som används för att göra konjak?

Vinerna är extremt torra och syrliga, lätta och enligt experterna inte ens drickbara i detta stadie. De väljs för att de är perfekta för att destilleras och för att de kan lagras väl under lång tid.

Vilka druvsorter används huvudsakligen för att göra konjak?

Ugni Blanc, Colombard och Folle Blanche.

Hur många gånger destilleras vinet för att göra konjak?

Vinet destilleras två gånger i kopparapparater.

Hur länge lagras konjaken på ekfat innan den är redo för försäljning?

Konjaken lagras på ekfat från Limousin i minst två år innan den är redo för försäljning.

Kan konjaken sparas i ektunnorna i årtionden innan den buteljeras eller används i blandningar?

Ja, konjaken kan sparas i ektunnorna i årtionden innan den buteljeras eller används i blandningar.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.