Konjak görs på vin, men blir någonting annat
Vinerna som används för att göra konjak är extremt torra och syrliga, är lätta och enligt experterna inte ens drickbara i detta stadie. De väljs för att de är perfekta för att destilleras och för att de kan lagras väl under lång tid. Därför finns det väldigt få druvsorter som är acceptabla.
De huvudsakliga druvsorterna som används för att göra konjak:
- Ugni Blanc
- Colombard
- Folle Blanche
När druvorna har pressats och jästs i upp till tre veckor har vinet en alkoholhalt på bara 8%. Sedan destilleras det i kopparapparater två gånger. Storleken och designen på dessa destilleringsapparater kontrolleras noga för att garantera en hög kvalitet. Slutresultatet blir en genomskinlig vätska med 70% alkohol.
Efter att den andra destilleringsprocessen är klar lagras vätskan på ekfat från Limousin i minst två år. Sedan är konjaken redo för försäljning, men kan sparas i ektunnorna i årtionden innan de buteljeras eller används i blandningar.