Hem » Okategoriserade artiklar om vin » Armagnac, en brandy från Armagnac

Armagnac, en brandy från Armagnac

armagnac fat

Introduktion till armagnac, en brandy från Armagnac

Armagnac är en brandy som produceras i regionen Armagnac i Gascogne i Frankrike.

Historien om armagnac

Armagnac kan vara en av de äldsta spritdryckerna i världen och producerades ursprungligen som ett botemedel mot allehanda sjukdomar fram till dess att någon insett att om den lagrades blev smaken väldigt attraktiv.

Armagnac är ett av de tidigast kända destillerade vinerna i Frankrike. Armagnac har oftast producerats på druvan Folle men även andra druvor såsom Colombar och Ugni Blanc som alla bidragit till Armagnacens unika smak. Ursprungligen producerades Armagnac i kastruller men under 1800-talet blev destilleringsapparater vanligare. Den typ av destillering som används för Armagnac ger en fruktigare men mindre raffinerad smak än Cognacen. Det är just destilleringsprocessen som skapar den största skillnaden mellan armagnac och cognac.

Produktionen av armagnac

Det är inga större företag som producerar armagnac, de största producerar bara en till två miljoner flaskor per år. Den finaste armagnacen kommer från Bas cru där drycken kan lagras på ett mycket bra sätt men den största andelen av armagnac produceras i Tenarézè cru. Armagnacen är en av de minst industrialiserade spritdryckerna i Frankrike och en stor del av njutningen från armagnac kommer också från variationen som kan hänföras till den individualiserade produktionen som har sina rötter i bondesamhället.

Druvorna som skapar armagnac

Armagnac är som all annan brandy ett destillerat vin. Druvorna som ger oss armagnac är:

Folle Blanche

Folle Blanche är en druva som är svår att odla och de som trots det lyckas får kämpa med att druvan är känslig och har lätt att ruttna och mögla. Avkastningen per planta med Folle Blanche är också låg.  På grund av dessa utmaningar används Folle Blanche endast i tre procent av alla viner som produceras i Gascogne.

Ugni Blanc

Ugni Blanc är en av de druvor som är lättast att producera vilket gör att Ugni Blanc är en av de mest odlade druvorna i Gascogne.

Colombard

Colombard-druvan är mycket vanlig och ger armagnac en fräsch och ung arom.

Regioner där armagnac produceras

Gascogne är indelat i tre regioner som producerar Armagnac:

Bas-Armagnac

Bas-Armagnac – Armagnacen som produceras i Bas-Armagnac använder huvudsakligen Ugni Blanc-druvor. Bas-Armagnac sägs ha de bästa jordarna och producera den bästa armagnacen av de tre regionerna.  

Tenareze – Armagnac

Tenareze – Den här regionen är centralt placerad och använder framförallt druvorna Ugni Blanc och Colombard for produktionen av Armagnac.

Haut-Armagnac

Haut-Armagnac – Armagnacen som produceras här håller en lägre kvalitet jämfört med de två första regionerna.

Klassificering av armagnac

Precis som cognac har armagnac ett system för klassificering:

Trois Etoiles Armagnac

Trois Etoiles – Armagnac som har den här klassen måste ha lagrats under minst ett år i Frankrike medan den i Storbritannien och USA ska den lagras i minst tre år.

Very Special, V.S, Armagnac

Very Special, ofta förkortat till V.S. på flaskan är en armagnac som måste ha lagrats i trä under minst två år.

Very Superior Old Pale, V.S.O.P, Armagnac

Very Superior Old Pale – Förkortat V.S.O.P. på flaskan. V.S.O.P Armagnac måste ha lagrats i minst fem år.

X.O. Armagnac

Extra old – Förkortat X.O. på flaskan. X.O. Armagnac måste ha lagrats i minst sex år innan den tappas på flaska.

Hors d’ Age Armagnac

Hors d’ Age – En Armagnac som måste ha lagrats i minst tio år innan den tappas på flaska.

Avsmakning av armagnac

Armagnac ska smuttas på och avsmakas ungefär som vin.

Några saker att betänka när du avsmakar Armagnac:

Färgen – Färgen på armagnacen beror till stor det på hur länge den lagrats. Färgen blir starkare för varje år som Armagnac lagras i träfaten. Ung armagnac har en guldfärg medan äldre armagnac mer påminner om mahogny.

Aromen – Alkohol är den första aromen du känner när du luktar på en armagnac. När du väntat ett par minuter till så har du vant dig vid alkoholaromen så kommer du att känna av vanilj, trä, rostade nötter och lite av mörka frukter som torkat.

Smaken – Ta en liten smutt i munnen och låt den vila på din tunga och låt den sedan försiktigt rulla runt så du kommer förbi smaken av alkohol, då kan du njuta av alla subtila smaker av drycken.

Avsmakning av armagnac

Vi kan konstatera att cognacen nu blivit väldigt populär inte minst på grund av alla kända artister med flera som dricker cognac.

Man kan förstås se cognacens popularitet som ett hot mot armagnac men nu har armagnac än större potential att bli exklusiv. Om fler dricker cognac blir du mer speciell om du dricker armagnac och många av oss drömmer om att bli just speciella.

Frågor och svar:

Vad är Armagnac?

Armagnac är en brandy som produceras i regionen Armagnac i Gascogne i Frankrike.

Vad är historien bakom Armagnac?

Armagnac kan vara en av de äldsta spritdryckerna i världen och producerades ursprungligen som ett botemedel mot sjukdomar. Senare upptäcktes att den lagrade drycken hade en attraktiv smak.

Vilka druvor används för att skapa Armagnac?

Armagnac är ett destillerat vin som oftast produceras på druvan Folle, men även andra druvor som Colombar och Ugni Blanc används för att bidra till Armagnacens unika smak.

Vilka regioner i Gascogne producerar Armagnac?

Gascogne är indelat i tre regioner som producerar Armagnac: Bas-Armagnac, Tenareze-Armagnac och Haut-Armagnac.

Vilka är de olika klassificeringarna av Armagnac?

Precis som cognac har Armagnac ett system för klassificering: Trois Etoiles Armagnac, Very Special (V.S.) Armagnac, Very Superior Old Pale (V.S.O.P.) Armagnac, X.O. Armagnac och Hors d’Age Armagnac. Klassificeringen baseras på hur länge drycken har lagrats i träfaten.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.