Om Whisky har folk i många århundraden diskuterat och frågat sig om var whiskyn egentligen kommer ifrån – Skottland eller Irland? Och om du läste vår artikel här så fick du vetta lite mer kring detta.  Men frågar du vilken irländare som helst, så svarar de nog att Irland var först och att irländsk whisky inte bara är den finaste whiskyn i världen, men att det är också originalet. Det är här som kunskapen finns och det här som whiskyn bara blir bättre och bättre. Det säger irländarna.

Det var irländska munkar som på 1100-talet redan använde korn för att bygga öl och vid samma tidpunkt började de då även producera ett ”livselexir” mot alla otrevliga sjukdomar som man hade på den tiden. De kallade detta elexir för Aqua Vitae eller Uisce Beatha, ”livets vatten”, som vi skrev om förra veckan.

I början av medeltiden reste irländska munkar runt i hela Europa och lärde sig att destillera alkohol för olika produkter, inte enbart för att dricka. Tänk parfym. Munkarna samlade på sig en enorm kunskapsbank. Men Henrik den VIII upplöste klostren år 1541 och beslagtog allt de ägde, recept, alla apparater för destillation och över en natt så var whisky inte enbart munkarnas dryck utan hela irländska folkets.

Redan på 1800-talet var whiskyn en populär dryck och idag blommar den irländska whiskyindustrin som aldrig tidigare och man tar tillvara på arvet kunskapen och därmed blir kvaliteten bara bättre och bättre.

Kortfattat så har ingredienserna och metoderna för att göra whisky knappast förändrats även om maskinerna numera är moderna. Man använder fortfarande korn, ibland maltat korn, majs, vatten och jäst. Allt mals ihop och värms i kopparkittlar och man tillsätter jäst, det kokar, det börjar fermentera, vattnet ångar bort och alkoholen kondenserar det produceras ren alkohol. Traditionellt destillerades irländsk whisky 3 gånger.

Metoden har hållit i sig i flera hundra år, genom krig och i fred. Idag är irländsk whisky den snabbast växande whiskyindustrin i världen. Man utvecklar nya tekniker och ett flertal olika stilar och typer av whisky.

För dig som vill skratta lite avslutar vi med en film och de helt galna och hysteriska men mycket kunniga whisky-entusiasterna på Whiskey Vault i Austin, Texas


Vi har skrivit tidigare om whisky:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy