Hem » Vin Fakta » Reportage: Drömmar om whisky …
Vin Fakta

Reportage: Drömmar om whisky …

195 - Vinjournalen.se

Den 1 maj i år var en mycket speciell dag för George, Tony, John och Tim. Då öppnade deras hantverksdestilleri The Borders Distillery i Harwich, i distriktet Scottish Borders som ligger söder om Edinburgh i Skottland  och som producerar whisky. Det handlar ju om Skottland, malt whiskyns ljuva hem. Men av flera skäl är detta unikt. Ett skäl är naturligtvis att whiskydestilleriet är det första i Scottish Borders sedan 1837 och ett annat skäl är tillgången på naturresurser och råvaror samt den gedigna industriella traditionen. Men här saknas det idag jobb.

197 - Vinjournalen.se
Tim Carton, John Fordyce, Tony Roberts och George Tait

Som en parentes kan nämnas att det sista destilleriet i regionen låg i Kelso och stängde 1837, nästan för 200 år sedan. För er som inte vet något om Scottish Borders så var det här kashmir och tweed föddes. Man har haft en textilindustri sedan länge. Men destillerat whisky? Not so much.

Idén blir verklighet

Redan 2016 fick VDn Tim Carton och tre av hans tidigare kollegor som alla arbetat som destillatörer på William Grant & Sons, John Fordyce, Tony Roberts och George Tait planerna godkända för sitt destilleri som nu äntligen öppnades för allmänheten med pompa och ståt. De bildade Scottish Three Stills Company (TTSC) som äger The Borders Distillery® och finansiering har skett med hjälp av crowdfunding. Man lyckades förra året få säkerhet för en summa av 10 miljoner GBP.

The Borders Distillery som idag har 19 anställda ligger i en historisk gammal stenbyggnad från 1903 som man fullständigt har renoverat för att inhysa till ett fullt fungerande destilleri som sköter hela produktionen, från mältning, fermentering och till destillering.

198 - Vinjournalen.se

Man kan inte undgå att känna att entreprenörskänslan sitter i väggarna. Här kan man producera upp till två miljoner ren alkohol om året. Men det kommer att ta ytterligare minst 3 års lagring på whiskyfat innan deras nya produktion i Harwich kommer ut i affärerna. Under tiden har destilleriet har två whisky varumärken till salu: blended Scotch Whisky Clan Fraser (samt Reserve) och en blended Malt Skotsk Whisky som heter Lower East Side.

Satsa lokalt – agera globalt

Förutom att man skapat arbeten så spenderas mer än 65% av den offentliga tillverkningsbudgeten lokalt på plats. Maltwhisky görs av korn, vatten och jäst. Kornet odlas i Skottland och processvattnet hämtas lokalt genom ett borrhål i vattenbordet och kylvattnet tas från floden Teviot. Och precis så har alla textfabriker gjort i Harwich sedan urminnes tider.

Dessutom kanske det är intressant för den som reser runt i Skottland och vill besöka ett modernt whiskydestilleri och se hur whiskyproduktion går till och få insikt om hur ett kommersiellt destilleri fungerar.

Här finns ett besökscenter med en butik och en mysig bar. Ytterligare en spännande idé: företag eller privatpersoner som har råd kan beställa och få ett egen whiskyfat med en unik blend. Vanligtvis lagras i ett fat under en period av några månader innan tappning, antingen då blended malt eller grainFör att fira att man öppnat det första skotska destilleriet i Scottish Borders sedan 1837, släpper man totalt 1837 fat på exklusiv inbjudan med mängder av förmåner bland annat en ”1837 fat app”, man kan välja att fylla pp sitt fat på en speciell dag (födelsedag, jubileum etc), försäkring för de första 10 års lagring, gratis turer för besök och en massa annat VIP-godis. Kanske något för er whiskyentusiaster?

Är du sugen på att boka en guidad tur och prova lite whisky hos The Borders Distillery så gå in på hemsidan https://www.thebordersdistillery.com

Vill du läsa mer om whisky? 

Frågor och svar:

Vad öppnade den 1 maj i år i Scottish Borders?

Ett hantverksdestilleri som producerar whisky.

Varför är öppnandet av destilleriet unikt?

Det är det första destilleriet i Scottish Borders sedan 1837.

Vilka är grundarna av The Borders Distillery?

Tim Carton, John Fordyce, Tony Roberts och George Tait.

Vad kan besökare göra på destilleriet?

Besöka besökscentret, butiken och baren, boka en guidad tur och prova whisky, samt beställa ett eget whiskyfat med en unik blend.

Vilka whisky varumärken har destilleriet till salu?

Blended Scotch Whisky Clan Fraser (samt Reserve) och blended Malt Skotsk Whisky Lower East Side.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.