Reportage: Drömmar om whisky …

Den 1 maj i år var en mycket speciell dag för George, Tony, John och Tim. Då öppnade deras hantverksdestilleri The Borders Distillery i Harwich, i distriktet Scottish Borders som ligger söder om Edinburgh i Skottland  och som producerar whisky. Det handlar ju om Skottland, malt whiskyns ljuva hem. Men av flera skäl är detta unikt. Ett skäl är naturligtvis att whiskydestilleriet är det första i Scottish Borders sedan 1837 och ett annat skäl är tillgången på naturresurser och råvaror samt den gedigna industriella traditionen. Men här saknas det idag jobb.

Tim Carton, John Fordyce, Tony Roberts och George Tait

Som en parentes kan nämnas att det sista destilleriet i regionen låg i Kelso och stängde 1837, nästan för 200 år sedan. För er som inte vet något om Scottish Borders så var det här kashmir och tweed föddes. Man har haft en textilindustri sedan länge. Men destillerat whisky? Not so much.

Idén blir verklighet

Redan 2016 fick VDn Tim Carton och tre av hans tidigare kollegor som alla arbetat som destillatörer på William Grant & Sons, John Fordyce, Tony Roberts och George Tait planerna godkända för sitt destilleri som nu äntligen öppnades för allmänheten med pompa och ståt. De bildade Scottish Three Stills Company (TTSC) som äger The Borders Distillery® och finansiering har skett med hjälp av crowdfunding. Man lyckades förra året få säkerhet för en summa av 10 miljoner GBP.

The Borders Distillery som idag har 19 anställda ligger i en historisk gammal stenbyggnad från 1903 som man fullständigt har renoverat för att inhysa till ett fullt fungerande destilleri som sköter hela produktionen, från mältning, fermentering och till destillering.

Man kan inte undgå att känna att entreprenörskänslan sitter i väggarna. Här kan man producera upp till två miljoner ren alkohol om året. Men det kommer att ta ytterligare minst 3 års lagring på whiskyfat innan deras nya produktion i Harwich kommer ut i affärerna. Under tiden har destilleriet har två whisky varumärken till salu: blended Scotch Whisky Clan Fraser (samt Reserve) och en blended Malt Skotsk Whisky som heter Lower East Side.

Satsa lokalt – agera globalt

Förutom att man skapat arbeten så spenderas mer än 65% av den offentliga tillverkningsbudgeten lokalt på plats. Maltwhisky görs av korn, vatten och jäst. Kornet odlas i Skottland och processvattnet hämtas lokalt genom ett borrhål i vattenbordet och kylvattnet tas från floden Teviot. Och precis så har alla textfabriker gjort i Harwich sedan urminnes tider.

Dessutom kanske det är intressant för den som reser runt i Skottland och vill besöka ett modernt whiskydestilleri och se hur whiskyproduktion går till och få insikt om hur ett kommersiellt destilleri fungerar.

Här finns ett besökscenter med en butik och en mysig bar. Ytterligare en spännande idé: företag eller privatpersoner som har råd kan beställa och få ett egen whiskyfat med en unik blend. Vanligtvis lagras i ett fat under en period av några månader innan tappning, antingen då blended malt eller grainFör att fira att man öppnat det första skotska destilleriet i Scottish Borders sedan 1837, släpper man totalt 1837 fat på exklusiv inbjudan med mängder av förmåner bland annat en ”1837 fat app”, man kan välja att fylla pp sitt fat på en speciell dag (födelsedag, jubileum etc), försäkring för de första 10 års lagring, gratis turer för besök och en massa annat VIP-godis. Kanske något för er whiskyentusiaster?

Är du sugen på att boka en guidad tur och prova lite whisky hos The Borders Distillery så gå in på hemsidan https://www.thebordersdistillery.com

 

Vill du läsa mer om whisky? 

Caveau des Jacobins Chardonnay

Ett elegant och uttrycksfullt vin med hög mineralsälta, producerat av ett av Frankrikes äldsta vinproducentkooperativ.

Artikelnummer: 2292

Typ: Vitt Vin

Producent: Caveau des Jacobins/Chateau Béthanie

Land: Jura (Jura och Savoie)

Alkohol: 12 % Vol. %

Pris: 119 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Leave a Reply

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Notify of
senaste artiklarna