1495 var första gången som skotsk whisky skriftligen omnämndes. Den som höll i pennan var munken Jon Cor och som framställde whisky i destilleriet vid Lindores Abbey i Kingdom of Fife. I Skottland finns idag hundratals destillerier som producerar Scotch Malt Whisky och fortfarande enligt den gamla Pot Stills-metoden sedan 1800-talet.

Scotch Malt Whisky

Scotch Whisky är onekligen den ledande inhemska produkten som tillverkas i Skottland och därmed är den även avgörande för ekonomin inte enbart i Skottland utan även också för hela Storbritannien. Sedan mer än 100 år har man exporterat Scotch Whisky över hela världen vilket gör den till den viktigaste exportvaran.

Du vet väl att det finns olika kategorier av Scotch Whisky? Kategorierna reglerades i Scotch Whiskey Regulations år 2009 och beskrivningen på exakt vad det är för Scotch Whisky måste också framgå tydligt på flaskans etikett. Regleringen gav även ett skydd för de regionala namnen som informerar om var i Skottland som whiskyn har producerats som denna regionala information får endast stå på etiketten om whiskyn har destillerats i just den regionen:

  • Highland
  • Lowland
  • Speyside
  • Campbeltown
  • Islay

Man är noga med märkningen för Scotch Whisky och för att inte förvirra konsumenterna.

Det kan vara lite knepigt att förstå exakt vad varje kategori för Scotch Whisky betyder och den står för. Här är kategorierna som du hittar på flaskans etikett:

  • Single Malt Scotch Whisky – är destillerad enligt Pot Stills metoden i ett enda destilleri och producerad av vatten och mältade hela korn utan tillsats av andra spannmål. Sedan 2012 måste Single Malt Scotch Whisky var buteljerad i Skottland.
  • Single Grain Scotch Whisky – är destillerad i ett enda destilleri och producerad av vatten och mältade korn eller omältade och mältade andra spannmål, tillverkas då inte i linje med Single Malt.
  • Blended Scotch Whisky – en blandning av antingen en eller flera Single Malt Scotch Whisky eller en eller flera Single Grain Scotch Whisky.
  • Blended Malt Scotch Whisky – en blandning av en enda Malt Scotch Whisky men som har destillerats i mer än ett destilleri.
  • Blended Grain Scotch Whisky –  en blandning av Single Grain Scotch Whisky som har destillerats i mer än ett destilleri

Du kan läsa mer om whisky i dessa artiklar:

Frågor och svar

Vad är Singel Grain Whisky?

Single Grain Whisky destilleras i ett enda destilleri och producerad av vatten och mältade korn eller omältade och mältade andra spannmål. Tillverkningsmetoden för Single Grain skiljer sig alltså från Singel Malt.

Single Malt vs Blended?

Blended vs Single Malt, ja vad är skilnaden? Single Malt är en maltwhisky som har sitt ursprung i ett enda destilleri, medans om en whisky består av en blandning från två eller flera olika destillerier så kallar man den Blended Malt Whisky.

Vad är Blended Whisky?

En blend är en whiskey som är en blandning från två eller flera destilleri. Blended Whisky vs Single Malt är alltså ena en blandning från flera destillerier och andra från ett enda destilleri.

Single Grain vs Single Malt?

Singel Grain destilleras i ett enda destilleri och producerad av vatten och mältade korn eller omältade och mältade andra spannmål. Singel Malt är är destillerad enligt Pot Stills metoden i ett enda destilleri och producerad av vatten och mältade hela korn utan tillsats av andra spannmål.

Blended Whiskey vs Single Malt?

Blended Whisky är en blandning av två eller flera destilleri medans singel malt kommer från ett enda destilleri.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy