Hem » Vin Skola » Scotch Whisky – vad är Malt, Grain och Blended?
Vin Skola

Scotch Whisky – vad är Malt, Grain och Blended?

matlfront - Vinjournalen.se

1495 var första gången som skotsk whisky skriftligen omnämndes. Den som höll i pennan var munken Jon Cor och som framställde whisky i destilleriet vid Lindores Abbey i Kingdom of Fife. I Skottland finns idag hundratals destillerier som producerar Scotch Malt Whisky och fortfarande enligt den gamla Pot Stills-metoden sedan 1800-talet.

matl1 - Vinjournalen.se
Scotch Malt Whisky

Scotch Whisky är onekligen den ledande inhemska produkten som tillverkas i Skottland och därmed är den även avgörande för ekonomin inte enbart i Skottland utan även också för hela Storbritannien. Sedan mer än 100 år har man exporterat Scotch Whisky över hela världen vilket gör den till den viktigaste exportvaran.

Du vet väl att det finns olika kategorier av Scotch Whisky? Kategorierna reglerades i Scotch Whiskey Regulations år 2009 och beskrivningen på exakt vad det är för Scotch Whisky måste också framgå tydligt på flaskans etikett. Regleringen gav även ett skydd för de regionala namnen som informerar om var i Skottland som whiskyn har producerats som denna regionala information får endast stå på etiketten om whiskyn har destillerats i just den regionen:

  • Highland
  • Lowland
  • Speyside
  • Campbeltown
  • Islay

Man är noga med märkningen för Scotch Whisky och för att inte förvirra konsumenterna.

Det kan vara lite knepigt att förstå exakt vad varje kategori för Scotch Whisky betyder och den står för. Här är kategorierna som du hittar på flaskans etikett:

  • Single Malt Scotch Whisky – är destillerad enligt Pot Stills metoden i ett enda destilleri och producerad av vatten och mältade hela korn utan tillsats av andra spannmål. Sedan 2012 måste Single Malt Scotch Whisky var buteljerad i Skottland.
  • Single Grain Scotch Whisky – är destillerad i ett enda destilleri och producerad av vatten och mältade korn eller omältade och mältade andra spannmål, tillverkas då inte i linje med Single Malt.
  • Blended Scotch Whisky – en blandning av antingen en eller flera Single Malt Scotch Whisky eller en eller flera Single Grain Scotch Whisky.
  • Blended Malt Scotch Whisky – en blandning av en enda Malt Scotch Whisky men som har destillerats i mer än ett destilleri.
  • Blended Grain Scotch Whisky –  en blandning av Single Grain Scotch Whisky som har destillerats i mer än ett destilleri

Frågor och svar:

Vad är skillnaden mellan Single Malt och Single Grain Scotch Whisky?

Single Malt Scotch Whisky är destillerad enligt Pot Stills metoden i ett enda destilleri och producerad av vatten och mältade hela korn utan tillsats av andra spannmål. Single Grain Scotch Whisky är destillerad i ett enda destilleri och producerad av vatten och mältade korn eller omältade och mältade andra spannmål, men tillverkas inte i linje med Single Malt.

Vad är Blended Scotch Whisky?

Blended Scotch Whisky är en blandning av antingen en eller flera Single Malt Scotch Whisky eller en eller flera Single Grain Scotch Whisky.

Vad är Blended Malt Scotch Whisky?

Blended Malt Scotch Whisky är en blandning av en enda Malt Scotch Whisky men som har destillerats i mer än ett destilleri.

Vad är Blended Grain Scotch Whisky?

Blended Grain Scotch Whisky är en blandning av Single Grain Scotch Whisky som har destillerats i mer än ett destilleri.

Vilka regioner i Skottland är skyddade namn för Scotch Whisky?

Highland, Lowland, Speyside, Campbeltown och Islay är skyddade namn för Scotch Whisky och får endast stå på etiketten om whiskyn har destillerats i just den regionen.

Du kan läsa mer om whisky i dessa artiklar:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.