Hem » Vin Fakta » Möt whiskyfantasten Johan Blom – vi pratar fin-whisky, samlaryra och trender

Möt whiskyfantasten Johan Blom – vi pratar fin-whisky, samlaryra och trender

bild-1
Johan tillsammans med Tommy Isaksson som blev utnämnd till årets svenska whiskyambassadör 2014, Jeff Horowitz, grundare av Single Malt Monday och Martin Markvardsen, Senior Brand Ambassador för Highland Park tillsammans på Uppsala Beer and Whisky 2015.

Intresset för god och fin whisky ökar markant i Sverige. Whiskyklubbar där man träffas regelbundet poppar upp runt om i landet och den årliga whiskymässan i februari 2017 på Cinderella har varit fullbokad sedan länge.

Vi träffade Johan Blom, känd whiskyfantast och medarbetare på bloggen whiskynorden.se. Johan är med i Uppsala Whiskysällskap, en klubb för whiskyentusiaster samt även aktiv i eventet Single Malt Monday som träffas en gång i månaden för att prova, njuta och bedöma nya lanseringar.

 

Johan berättar hur hans whiskyintresse började:

– Under 90-talet reste jag en hel del med jobbet till Irland. Det är klart att smaken för öl och whisky smittade av sig ganska fort när man får prova riktigt goda whiskies. Det blev en helt ny värld på något sätt. Med whiskyprovningar växte intresset och undan för undan fick jag egna favoriter.  Jag bestämde mig också att köpa en ny whisky i månaden fram till dess att jag fyllde 40.

Smaken blir allt viktigare. De allra flesta verkar fortfarande föredra en single malt snarare än en blended whisky, men trenden verkar vända och många hittar numera sina favoriter med hjälp av smaklökarna.

bd-2
Single Malt Monday. Till vänster Martin Ahlquist, Tommy Isaksson, Jeff Horowitz, (grundare av Single Malt Monday) och John Blom.

Kan du nämna några egna favoriter?

– Den dyraste whiskyn behöver inte vara den godaste.  Men personligen gillar jag en lite rökig whisky med fatkaraktär. Varför inte en Laphroaig Triple Wood, en vällagrad islay malt som Lagavulin Destillers Edition från ’95 eller äldre eller en Port Ellen som tyvärr är nedlagt sedan 1983. Jag försöker också hitta rariteter och riktiga guldkorn från Longmorn och tidigare nämnt Port Ellen.

Vi har hört att du har en enormt fin samling…

– De senaste åren har väl samlingen tagit fart. Destillerier bjuder in till provning. Har idag en samling på närmare 300 enskilda sorter och enskilda prover.

– Sedan 6 år tillbaka är vi ett gäng som åker på den årliga Whiskymässan på Vikingline Cinderella. Det är alltid kul att träffa likasinnade och bygga upp ett internationellt nätverk med whiskyfantaster, så det har blivit en tradition. Det finns alltid något för alla smaker, men torsdagen är väl lite av en speciell dag, då de flesta Whiskynördar åker, de andra dagarna är lite mer party. 

– Har man tur så kan man prova några riktiga rariteter. Ibland från mytomspunna destillerier som nu är nedlagda efter Pattison-kraschen och även andra rariteter och limited editions. Erkänner att det blir lite nörderi att kunna köpa hem den där speciella samlarflaskan.

Enligt Whiskybarometern 2016 säger mer än varannan svensk att deras intresse för ”fin-whisky” med god smak har ökat. 41,2% dricker helst en rökig whisky, medan andra väljer frisk (32%) och fruktig (15,5%) whisky, så visst har vi blivit mer medvetna om smaken.

Ser vi ett ökande intresse för whiskey i Sverige?

– Whisky har alltid varit populärt i Sverige. Per capita har vi haft ett ganska högt intresse och destillerierna har ett gott öga till Sverige. Jag tror också att trenden just nu är att unna sig upplevelser, resor, god mat, prylar och självklart också goda drycker. Många börjar med vin och går över till whisky, men idag tittar man nog också på hantverksöl eller en fin rom eller tequila.

Dessutom ska man inte glömma att whisky har blivit pengar. Vi pratar om begränsade upplagor, rariteter och fonder handlar med whisky. Det finns en stor kundbas där. Idag finns det åtskilliga intressegrupper på Facebook som har tusentals följare för den som är whiskyintresserad.

johantunna
Johan med sitt sherrymättade gravityfat från Mackmyra

Hur tror du att svensk whisky står sig i konkurrensen?

– Jag tror att Sverige visar bra potential. Sverige har idag över 10 destillerier. Det finns destillerier i Smögen, på Ven, på Öland, Gotland och i Uppsala. Vid Höga kusten ligger BOX som är en av Sveriges största destillerier och sedan har vi Mackmyra, som också är välkänt och jag tycker de båda gör en riktigt bra whisky. På Mackmyra lyckades jag också få tag i ett unikt sherrymättat gravityfat med Mackmyras extra rökiga recept med förhoppning att det ska bli en slags Triple Wood. Vi får se.

Johans 3 tips:

– Det finns egentligen inga rätt och fel, gör det som du själv tycker smakar godast, det är det viktigaste.

  1. Whisky ska inte vara kyld, så drick den helt utan is eller vatten. Isen släpper för mycket vatten och dämpar smaken.
  2. Lufta whiskyn i glaset en liten stund, vissa sorter behöver mer än en kvart.
  3. Snurra på glaset som när du provar exempelvis vin, för att frigöra dofterna.

– Jag brukar nästan alltid dricka två olika whiskies åt gången, på detta sätt jämför jag alltid mellan olika karaktär, dofter och smaker.

Frågor och svar:

Hur började Johan Bloms whiskyintresse?

Johan Bloms whiskyintresse började under 90-talet när han reste till Irland med jobbet och fick prova riktigt goda whiskies.

Vilka är Johans egna favoriter?

Johan gillar en lite rökig whisky med fatkaraktär, som Laphroaig Triple Wood, Lagavulin Destillers Edition från ’95 eller äldre och Port Ellen.

Hur stor är Johans whiskysamling?

Johan har idag en samling på närmare 300 enskilda sorter och enskilda prover.

Ser vi ett ökande intresse för whiskey i Sverige?

Ja, enligt Whiskybarometern 2016 säger mer än varannan svensk att deras intresse för ”fin-whisky” med god smak har ökat.

Hur tror Johan att svensk whisky står sig i konkurrensen?

Johan tror att Sverige visar bra potential med över 10 destillerier, där BOX och Mackmyra gör en riktigt bra whisky.

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.