Klassisk svensk pannbiff kan varieras på många sätt. Här har vi valt att lyxa till det lite. När vi serverar, bygger vi på höjden som ser extremt festligt ut. Biffar, konjakssås, varm coleslaw och potatiskaka gör du på max en kvart när du förberett allt. Tillagningstiderna står inom parantes, så att du kan beräkna för att allt ska bli klart samtidigt. Till dessa saftiga biffar har vi valt ett kryddigt och mustigt rödvin från Portugal med smarriga övertoner och bra balans.
Biffar (10 min)
- 300 g nötfärs + 300 g blandfärs
- 1 gul lök
- 1 dl ströbröd
- 1 msk soja
- 0.5 dl mjölk + 0.5 dl grädde
- 1 dl vatten
- 2 äggulor
- salt + peppar
Till konjakssås (5 min)
- sky från stekningen
- 2 msk köttfond
- 2 msk vetemjöl
- 2 deciliter grädde
- salt och peppar
- 2 msk konjak
- Riv löken fint.
- Blanda gräddmjölken, äggulor, riven lök, ströbrödet och vattnen i en bunke och låt svälla en stund.
- Bland i färsen och sojan. Salta och peppra och blanda noga ihop till en jämn smet.
- Forma fyra stora pannbiffar (mer runda än platta) och stek dem sakta i smör och lite olja tills de är knaprigt bruna, 5 minuter på varje sida.
- I skyn från stekningen tillsätt fond, mjöl och grädde. Koka upp under omrörning och sjud i 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och konjak.
Varm Coleslaw (3 min)
Förbered coleslaw och stek snabbt så att den blir krispig.
- 1 msk olja
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- salt och peppar
- 1 msk olja
- ¼ vitkålshuvud, tunt strimlat
- 1 röd lök, tunt skivad
- 1 morot tunt strimlat
- 1 gult äpple, skala, urkärna och strimla tunt
- 1 gul paprika finhackad
- 4 vårlökar, tunt skivade på längden
- 2 tsk stark fransk senap
- 3 msk majonnäs
- Urkärna äpplet och strimla tunt.
- Gör coleslaw genom att värma oljan i en panna och stek kål, äpple, lök och vårlök lite lätt i 2-3 minuter. Ta av från plattan och lägg upp i en skål.
- Mixa senap och majonnäs och blanda över.
Potatiskaka (10 min)
- 600 gram mjölig potatis
- 1 schalottenlök
- salt och peppar
- rapsolja
- Riv potatis och schalottenlök grovt – du kan använda matberedare eller rivjärn.
- Lägg in potatismassan i ett durkslag och krama ur alla vätska.
- Platta ut rundlar i en stekpanna och stek på medelvärme ca 5 minuter på varje sida.
Vintips! Periquita Reserva 2014
- Område: Portugal Península de Setúbal
- Producent: José Maria da Fonseca
- Druvor: Castelão, Touriga Naçional, Touriga Francesa
- Art. nr: 2560
- Pris: 89 kr
Glöm inte bort Periquita Reserva som numera har blivit en klassiker och ett utomordentligt moget vin i en bra prisklass. Detta blåröda vin bjuder på rejält med frukt som mörka körsbär och plommon med toner kakao och vanilj som blandas med kryddig eftersmak. Druvorna är de klassiska portugisiska druvorna Castelão, Touriga Naçional och Touriga Francesa och vinet produceras i området Terras do Sado på Setúbalhalvön strax söder om huvudstaden Lissabon, bra läge och goda druvor som ger ett balanserat i medelfyllig stil med liten strävhet och fin fatkaraktär. Generöst och gott vin som smakmässigt har en mycket bra fyllig och mustig profil.