Hem » Vin Skola » Glencairn – historien om ett glas

Glencairn – historien om ett glas

The real deal

”Remember folks, if it has our name on it, it’s the real deal”

#glencairnglass

Snifter

Champagnen har sitt flöjtglas. Konjaken har sin kupa och vinet har många speciella glas att dricka ur. Men när det gäller whisky har det varit lite si och så. Förr i tiden använde så kallade ”snifters”, men eller utan ”pipa” för att dricka whisky, men det är kanske ett gas som är mer lämpat för a dricka konjak och det påminner om konjakskupan. Idag kan whisky serveras i allt från höga highball glas till kortare tumblers.

Många seriösa whiskyälskare anser dock att de allra bästa whiskyglasen är de typiska Glencairnglasen, som faktiskt också passar olika typer av whisky, från single malt, irländsk whisky och till och med amerikanske bourbons, om man så vill.

www.glencairn.co.uk

Glencairnglaset designades av Raymond Davidson på Glencairn Crystal Company för mer än 25 år sedan. Till sin hjälp tog han master blenders från några av de största whiskyproducenterna och det var långt senare som företaget började producera Glencairnglasen. Även om det idag finns många producenter liknande glas, så finns det bara ett officiellt och autentiskt Glencairnglas med en speciella gravyr under foten. Besök den vackra hemsidan  och njut av dessa sköngripar.

www.glencairn.co.ukstore

Glencairnglaset är cirka 115 mm högt, rymmer 175 ml och görs både i kristall (blyfritt) och i en billigare variant i vanligt pressat glas.

Idag använder de flesta destillerier Skottland, Irland och Wales Glencairnglasen. Detta avsmalnande samlar alla doftnyanser i din whisky och passar därför också perfekt till whiskyprovningar.

I filmen The Glencairn Glass – The story so far  berättar Raymond Davidson familjehistorien om dessa speciella whiskyglas.

Frågor och svar:

Vem designade Glencairnglaset?

Glencairnglaset designades av Raymond Davidson på Glencairn Crystal Company.

Vilka hjälpte Raymond Davidson att designa Glencairnglaset?

Raymond Davidson tog hjälp av master blenders från några av de största whiskyproducenterna för att designa Glencairnglaset.

Vad är speciellt med Glencairnglaset?

Glencairnglaset är avsmalnande och samlar alla doftnyanser i din whisky, vilket gör det perfekt för whiskyprovningar.

Vilka typer av whisky passar Glencairnglaset till?

Glencairnglaset passar olika typer av whisky, från single malt, irländsk whisky och till och med amerikanske bourbons.

Varför är det viktigt att köpa det officiella och autentiska Glencairnglaset?

Det finns många producenter som tillverkar liknande glas, men det finns bara ett officiellt och autentiskt Glencairnglas med en speciell gravyr under foten.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.