På Irland kallar man whisky för Uisce Beatha som betyder livets vatten. Och kanske finns det en anledning till detta gamla uttryck.

Nyligen kunde vi läsa om Jack Reynolds, i Derbyshire, i England, en 105-årig man som vittnade om att hans höga ålder faktiskt berodde på att han drack både en och två  dram  om dagen, alltså whisky.

“Han tar en whisky i sitt té varje morgon och på kvällen tar han två shots av Grouse i ett glas med pressad citron. Farfar tar whiskyn som sin medicin”, säger hans barnbarn. “I förkylningstider så ger han oss en whisky också och säger att det har inte gjort honom något illa, tvärtom!”

Men finns det något belägg för att detta är sant?

Vi har ju alltid hört om alkoholens faror, och visst finns dessa. Man hör ofta forskare säga att det egentligen inte finns någon helt säker nivå på hur mycket eller lite, man faktiskt kan dricka utan att leka med hälsan.

Men enligt en gammal studie från 1998 som genomfördes av Rowett Research Institute för Scotch Whiskey Research Institute så säger forskarna att både rött vin eller whisky kan bidra till att förebygga hjärt-och kärlsjukdomar.

Och oavsett, så svär 105-åringen Jack, att det är på grund av whiskyn som han levt så länge. Här måste definitivt något vara galet, för Jack är den äldsta mannen som någonsin deltagit i Ice Bucket Challenge och han har även Guinness rekord för att vara den äldsta personen att åkt berg-och dalbana. Han tatuerade sig för fösta gången när han var 104 år gammal.

Tidigare i år presenterades också en motstudie gjord av neurologerna på University of California för American Association for Advancement of Science där man direkt kopplade måttlig alkoholkonsumtion till ett längre liv.

Tidningen Irish Central har förstås radat upp några anledningar till att whisky faktiskt är livets vatten:

  • Whisky innehåller ellaginsyra som även finns i röda viners tanniner bland annat och är en stark antioxidant. Denna antioxidant kan eliminera skadliga, cancerfria fria radikaler i kroppen. Men faktum är att whisky faktiskt innehåller mer av dessa antioxidanter än vad rödvin gör.
  • Om vi pratar hjärta och hälsa, så kan måttfullt drickande av whisky minska risken för att få stroke eller hjärtinfarkt med 50%.
  • Att whisky dessutom stimulerar kreativiteten bevisade en studie gjord av University of Illinois som konstaterade att man blev mer kreativ om man hade 0,075 promille i blodet.

Här ser du en video om hur Jack, 105 år gammal, fördriver dagarna med lite olika aktiviteter. Sláinte!

 

 

Lite mer information om whisky:

Vinjournalen.se rekomenderar

Graves Supérieures Chateau Menota

Graves Supérieures Chateau Menota

Artikel:4087Volym:750 ml
Pris189/109 SEK (109 SEK för 375ml) :-

Faktaruta

Årgång2018DruvorSemillon 60%, Sauvignon blanc 30%, Muscadelle 10%Alkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy