Och nu blir det Single Malt Whiskey!

Reportage och provare för Vinjournalen.se : Johan Blom

Nyligen fick jag en inbjudan att delta i en digital whiskyprovning med tre Single Malt Whiskey. Det kändes extra spännande eftersom dessa samples (dessa prover) kom från ett för mig helt nytt destilleri. Det var Westland Distillery, som startades 2011 och som öppnade upp sina dörrar till sitt destilleri på den amerikanska västkusten i Seattle. Via livestream över Youtube tillsammans med whiskyexperten Christian Greus, Nigab som är välkänd för oss från olika whiskymässor runt om i Sverige, så arrangerades dessa provningar av bland annat Matt Hoffman, grundare och vd på Westland Distillery samt Master Distiller of the Year i USA, samt av Chris Riesebeck, internationell direktör Westland Distillery.

Lite praktiskt kring provningen

Att hålla vin- och spritprovningar online i rådande pandemi-tider har blivit vardag för oss som provar, likväl för producenterna, men visst fungerar det förvånansvärt bra och i förlängningen så tror jag att marknaden definitivt kommer att förändras, även om vissa bitar kommer att återgå till det normala.

Varje provning tog ungefär 30 minuter och de tre Drams som jag provade var

  • Dram #1, Westland American Single Malt Whiskey – American Oak
  • Dram #2, Westland American Single Malt Whiskey – Sherry Wood
  • Dram #3, Westland American Single Malt Whiskey – Peated

Dessa tre whisky ingår i serien Westlands Core Range och Matt berättar om företagets filosofi, men även om sin egen passion för American Single Malt Whiskey. Amerikansk Single Malt Whiskey är nu också på väg att standardiseras precis som Scotch Single Malt Whisky och man bildade 2016 en kommission, American Single Malt Whiskey Commission med syfte för att hitta en gemensam struktur och standardisering för amerikanska whiskyproducenter.
Chris Riesbeck, grundare och marknadsdirektör på Westland Distillery håller i själva provningen och presenterade företagets Core Range och gav oss information om de tre samples som vi hade i glasen.

Single Malt Whiskey - de 3 proverna

De 3 Drams som jag provade

Dram #1, Westland Single Malt Whiskey – American Oak, 46%
Pris: 799:-
SB artikelnr 40639
Lagrad på Bourbonfat och American Virgin Oak
”5-malt Recipe” samt Peated Malt

Färg: mörkt gyllengul
Doft: lite torv, lite honung, vanilj, karamell, lite sötma som från gelémarmelad och en svag hint av svavel och metall.
Smak: något ekad (ung), lite torvighet, grillad citron och vanilj.
Avslut: kort-medel och den unga eken slår igenom lite mer.

Dram #2, Westland American Single Malt – Sherry Wood, 46%
Pris: 899:-
SB artikelnr 40637
Lagrad på både Sherryfat och Amerikansk Ek, 1/3 PX och Oloroso, 1/3 American Oak och 1/3 Sherryfat och American Oak
”5-malt Recipe”

Färg: Bärnsten
Doft: honung, blodapelsin, sötma som från gelémarmelad samt sockerlag.
Smak: lite ek, lite örtighet, honung, sherrysötma och torkade frukter, mjölkchoklad. En oljigare munkänsla än American Oak
Avslut: kort med liten ekighet

Dram #3, Westland American Single Malt Whiskey – Peated, 46%
Pris: 899:-
SB artikelnr 40638
”5-malt recipe” samt rökig malt från norra Skottland

Färg: mörkt gyllengul
Doft: lite torv, lite rök, lite honung och lite sötma som från gelémarmelad.
Smak: ung ek, lite torv, lite rök, Medicinal, grillad citron och örter
Avslut: medel och ung ek, klart släktskap med American Oak

Hur jag provade och bedömde

Ska man prova whisky med eller utan vatten? Det enda rätta svaret är att det är helt upp till dig – det är ett personligt val men det är alltid bra att börja prova utan. I denna provning föredrog jag att prova samtliga tre drams utan vatten. Möjligtvis hade American Oak och Peated kunnat vinna på några droppar vatten för att öppna upp ännu mer.

Det är tre riktigt trevliga whiskeys! I American Oak och Peated hittar man definitivt ett släktskap bäst och jag antar att även dessa bäst representerar destilleriets signatur och profil. Dessa har en lite friskare karaktär med både citrus och med en kryddighet av den unga eken.

Men av dessa tre föredrar jag helt klart Sherry Wood. Det är definitivt ingen ”sherrybomb” utan snarare en trevlig ”vardagssherry” med en lite ”mörkare” smakbild men ändå välbalanserad och lite mer komplex. Den funkar bra både för whisky-nybörjaren och för mer erfarna whiskydrickare.

Stort tack till importören Nigab och producenten Westland Distillery för möjligheten att prova tre mycket goda och trevliga Single Malt.

Om Westland Distillery

Trots att detta är ett ungt destilleri, så har Westland Distillery redan hunnit få mängder av priser för sina whisky och de har lyckats bygga upp ett gott renommé i marknadssegmentet. Allt sedan början har man haft en uttalad och tydlig filosofi när det gäller recept, produktion och utveckling.
Här delar man tankesätten från öltillverkningen och man har bland annat en ”5-malt barley bill” där man använder sig av 5 olika kornvarianter i grundreceptet: 70% Washington Select Malt, 10% Munich Malt, 12% Extra Special Malt, 4% Brown Malt och 4% Pale Chocolate Malt. All malt är dessutom producerad lokalt i närområdet, Pacific North West.

Dessutom använder man sig av en ”Brewers yeast”, Belgian Saison Brewers Yeast som ger toner av citrus, grön klöver och med röda frukter i råspriten, men den kan sedan även hittas i den färdiga malt whiskyn.
Ytterligare en detalj som skiljer Westland Distillery från en del andra whisky- och malt-producenter är att företaget får hela och färdiga sherryfat skickade hela till sig men andra producenter oftast får sina fat levererade i stavar och där man sedan låter en fatmakare, en så kallad Cooperage, sätta ihop dem till fat på plats.

Single Malt Whiskey - Johan Blom

Om Johan Blom

Jag är en glad whiskyentusiast som blev allt mer intresserad av whisk(e)y efter flertalet resor med jobbet till Irland på slutet av 90-talet. Då fick jag upp ögonen för bland annat Powers och Connemara. Inför min 30-årsdag så bestämde jag mig för att köpa en ny flaska whisky i månaden för att ha en liten samling till födelsedagen och sedan rullade det på. Jag fick en rundvandring på Mackmyra i 40-årspresent som även ledde till mitt första egna whiskyfat som jag delade med vänner. Har även haft förmånen att få åka till Skottland och har besökt ca 20 olika destillerier där. För drygt 6 år sedan fick jag chansen att börja skriva för Whiskynördens blogg och har fortsatt med det sedan dess. Jag har även hunnit med att jobba på en hel del whiskymässor för olika utställare samt håller i whiskyprovningar. Jag hoppas att vi ses ute i whiskyvimlet eller på min Instagram,/@DjBloomingdale

Läs mer om whisky:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy