”Min farfar Bill Samuels Sr. Brydde sig mer om hantverket än om pengarna och han var mycket envis. Det tog honom 6 år att få det rätt men efter en del missar så föddes Maker’s Mark® ”

Det berättar Rob Samuels som är lika entusiastisk för familjens varumärke som hans farfar var för 40 år sedan. Maker’s Mark är endast en av de många whiskys som produceras i USA. Den får vara vår frontfigur i den här artikeln, eftersom vi tycker att den är god.

bourbon whiskey makers mark

Alla bourbon är whisky men inte all whisky är bourbon. Men vad skiljer egentligen amerikansk whisky från annan whisky?

Faktum är att man inte riktigt vet var och vem som började tillverka Bourbon, men troligtvis i Bourbon-County som bär namnet. Är fanns det en baptistpastor, Elijah Craig, som var den första att destillera sprit på majs på 1780-talet. En annan man i Kentucky, Jacob Spears, destillerade också något som han kallade för Bourbon Whiskey. Och man gör den idag som man alltid gjort i 200 år.

Men Amerikas historia är ju även full av invandrare från whiskyländerna Irland, England och Skottland, så antagligen tog de med sig en del kunskap hemifrån. Under förbudstiden fanns det bara några få destillerier i USA som fick tillverka drycken, dock endast för medicinskt bruk.

US regler – vad gäller?

Idag görs Bourbon inte enbart i Kentucky, men 95% av den görs i delstaten och en regel är ändå att den måste vara producerad i USA och framställd av, i alla fall, 51% majs och den får inte ha en högre alkoholhalt än 62,5 volymprocent.

Den berömda Maker’s Mark består till 70% av majs och man lagrar sin whisky på fat av rostad amerikansk ek. Enligt ett kongressbeslut från 1964 så finns det ingen direkt tidsangivelse stipulerad för hur lång lagringen måste vara. Den måste lagrats mer än två år får den kallas för ‘Straight Bourbon’. Idag har amerikanska producenter infört klassificeringar som exempelvis ‘single barrel’, ‘small batch’ med mera för att kunna konkurrera med internationella whiskyproducenter.

I filmen som följer berättar Rob Samuels, COO och ansvarig för destilleriet på Maker’s Mark om de 5 reglerna för att producera Bourbon. Hans mormor var den som kom på Maker’s Marks signum med den röda vaxade förslutningen. Filmen visar även hur man gör detta på fabriken.

Läs mer om whisky:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy