Historien om Whiskey Sour och så här gör du den!

Den allra första gången som drinken Whiskey Sour omnämndes var nog i landsortstidningen Waukesha Plain Dealer, som gavs ut i Wisconsin. Det sägs ha varit år 1870 och kanske var det också då när denna otroliga drink såg dagens ljus för första gången.

Till skillnad från många andra berömda cocktails med spännande historier om hur de kom till så har Whiskey Sour en enkel historia. Detta är dock en omåttligt populär drink som varje år den 25 augusti firas på Whiskey Sour Day i USA och kanske även på andra ställen runt om i världen.

Det finns många recept på denna drink och ibland kan de te sig lite olika. Det man inte ruckar på är att man använder Bourbon. Bourbon produceras till hälften av majs (tidigare använde men även rågwhisky) och sedan tillsätter man citronsaft, socker och eventuellt lite äggvita. Men Whiskey Sour med äggvita kan ibland kallas för Boston Sour och tillsätter man några stänk av rött vin eller Angostura på toppen så heter drinken ofta New York Sour.  

En Whiskey Sour skakas och serveras på is. Det finns alltid ett rött cocktailkörsbär och ibland även en halv apelsinskiva.

Det första klassiska och äkta dokumenterade receptet sägs ha skrivits av Jerry Thomas 1882 i “The Bartender’s Guide“, även om man redan tidigare kände till denna drink. Så här såg det receptet ut då:

Man blandar en stor tesked florsocker med lite sodavatten i ett dricksglas och sedan tillsätter man saften av en halv citron, häller på Bourbon (eller snarare rågwhisky) i ett glas fullt med is. Sedan häller man i de andra ingredienserna och garnerar med ett körsbär.

Idag har vi snitsat till denna drink betydligt godare även om drinktrender förändrar sig över tid, men vi lovar att den blir jättegod med följande recept:

  • 45-60 ml Bourbon
  • 30 ml färskpressad citronsaft
  • 15 ml sockerlag eller sirap
  • 7 ml äggvita

Ta fram en shaker som du blandar alla ingredienser i och skakar om.  

Om du använder äggvita kan du använda så mycket eller så lite i cocktailen som du själv vill ha.

Du kan justera förhållandet mellan enkel sirap och citronsaft till smak.

Lägg i is i shakern och skapa ordentligt så att drinken blir kall.

Använd ett drinkglas eller ett cocktailglas på fot, vilket du vill, så länge du kyler glaset.

Garnera med ett rött maraschinokörsbär.

Merrys White Chocolate Irish Cream Liqueur

Robert A. Merry & Co är stolt väktare av en lång tradition av premium alkoholdrycksproduktion på Irland. Trogen sin mission ’Simplicity with Excellence’, insisterar Merry’s på att endast använda sig av de finaste, traditionella och naturliga ingredienserna.

Artikelnummer: 601

Typ: Sprit

Producent:Paprika

Land: Irland (Parfymerat)

Alkohol:17 %

Pris:149 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna