Veckans läsarfråga handlar om Tequila!
”Varför dricker man Tequila med salt och lime? ”
Vi blev lite fundersamma kring den frågan eftersom man i Mexiko traditionellt varken dricker Tequila med lime eller salt. Vi bestämde oss för att ta reda på var det här med salt och lime kommer ifrån.
Jodå, det är faktiskt sant att man i Mexiko vanligtvis dricker Tequila som ren sprit i en drink som man sippar utan vare sig lime eller salt, alltså som vi skulle göra med en malt whisky. ’Tequila con limón’ är något som gringos dricker och som häller upp salt i lilla gropen på ovanhanden mellan tummen och pekfingret, häller upp ett shot i glaset och lägger en klyfta lime bredvid. Sedan är det bara att slicka i sig saltet, ta en shot rakt upp och ner och avsluta med en klyfta lime. Och man gör det gärna samtidigt med barkompisarna.
Anledningarna till man gör så här är faktiskt flera.
- En del anser att saltet motverkar den brinnande känslan som man får i halsen av Tequilan och att en bit sur lime sedan balanserar ut smaken.
- Andra säger att salt och lime användes för att maskera dålig Tequila eftersom man tidigare ofta fick Tequila av ganska dålig kvalitet. Saltet och limen tog bort den ruffa känslan som man fick av att dricka dålig Tequila.
Båda anledningarna håller i en diskussion.
Saker du kanske inte vet om Tequila:
- Tequila är framställd av 51% agave, resten är sockerrörsalkohol och smakämnen.
- Ju äldre Tequilan är desto mjukare är den i smaken så välj en mörkare ’añejo’ eller ’reposado’.
- Sangrita är en drink som mexikanerna gärna dricker. Den består av Tequila, sockerlag med citrusfrukter, varm tomatjuice och Worcestershire sås. Med malen peppar på toppen!
- Tequila är en relativt ny alkohol som introducerats i Amerika under kolonialtiden av spanska munkar som kom dit för att sprida kristendomen.
- Tequila blev riktigt populär genom västernfilmer på 50-talet där man dränkte sina sorger eller firade sina framgångar med en shot Tequila eller tio. Mycket macho!
Här hittar du några fler drinkar: