”Varför dricker man Tequila med salt och lime? ”

Vi blev lite fundersamma kring den frågan eftersom man i Mexiko traditionellt varken dricker Tequila med lime eller salt. Vi bestämde oss för att ta reda på var det här med salt och lime kommer ifrån.

Jodå, det är faktiskt sant att man i Mexiko vanligtvis dricker Tequila som ren sprit i en drink som man sippar utan vare sig lime eller salt, alltså som vi skulle göra med en malt whisky. ‘Tequila con limón’ är något som gringos dricker och som häller upp salt i lilla gropen på ovanhanden mellan tummen och pekfingret, häller upp ett shot i glaset och lägger en klyfta lime bredvid. Sedan är det bara att slicka i sig saltet, ta en shot rakt upp och ner och avsluta med en klyfta lime.  Och man gör det gärna samtidigt med barkompisarna.

Anledningarna till man gör så här är faktiskt flera.

  • En del anser att saltet motverkar den brinnande känslan som man får i halsen av Tequilan och att en bit sur lime sedan balanserar ut smaken.
  • Andra säger att salt och lime användes för att maskera dålig Tequila eftersom man tidigare ofta fick Tequila av ganska dålig kvalitet. Saltet och limen tog bort den ruffa känslan som man fick av att dricka dålig Tequila.

Båda anledningarna håller i en diskussion.

Saker du kanske inte vet om Tequila:

  • Tequila är framställd av 51% agave, resten är sockerrörsalkohol och smakämnen.
  • Ju äldre Tequilan är desto mjukare är den i smaken så välj en mörkare ’añejo’ eller ’reposado’.
  • Sangrita är en drink som mexikanerna gärna dricker. Den består av Tequila, sockerlag med citrusfrukter, varm tomatjuice och Worcestershire sås.  Med malen peppar på toppen!
  • Tequila är en relativt ny alkohol som introducerats i Amerika under kolonialtiden av spanska munkar som kom dit för att sprida kristendomen.
  • Tequila blev riktigt populär genom västernfilmer på 50-talet där man dränkte sina sorger eller firade sina framgångar med en shot Tequila eller tio. Mycket macho!

 

Här hittar du några fler drinkar:

 

Frågor och svar om Tequila

Hur dricker man Tequila

Man kan dricka Tequila på många olika sätt. Man kan bland annat dricka den som den är, som en drink eller som en shot med citron eller lime tequila och salt.

Varför tar man salt och citron till tequila

Just kombinationerna tequila salt eller tequila salt citron förhöjer smakupplevelsen. Både syrligheten och sältan hjälper till att balansera ut den annars starka spritsmaken. Om du ska dricka en tequila av hög kvalite så rekommenderas det att du dricker den smuttandes helt itan tillbehör, men om du ska dricka en tequila med lägre kvalité är

Vilka populära Tequila shot finns det?

Om du vill testa tequila shots som inte endast är ren tequila så finns det många att välja på. Apokalyps nu, Crouching Tiger, El Vocho, Mexikansk Samurai eller varför inte testa en Margarita Jelly Shot

Vad äter man till Tequila?

Tequila kräver den syrliga avslutningen av lime eller citron. Dels för att balansera smaken men syrligheten används även för att maskera smaken på sämre varianter av spriten.

Finns det Tequila drinkar?

Tequila är en vanlig ingrediens när det kommer till att göra drinkar. Klassisk Margarita och Tequila Sunrice är några av de vanligaste, men det finns mängder av drinkar som innehåller tequila så som Long island ice tea och Pink Señorita.

Vinjournalen.se rekomenderar

Crémant du Jura Brut

Crémant du Jura Brut

Artikel:242601Volym:750 ml
Pris159 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJuraÅrgångNVProducentFruitière Vinicole d’ ArboisDruvorChardonnay och Pinot NoirAlkohol12,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy