Inte utan en Campari!
1860-talet i Novara, väster om Milano, norra Italien.
Caféägaren Gaspare Campari började experimentera med allehanda destillerade drycker i sin källare, som exempelvis olika fruktsafter, kakao och vanilj med alkohol. En dag resulterade experimenten i en dryck som hade en distinkt bitter smak som han kallade för Bitter all’Uso d’Holanda, vilket på italienska betyder en slags biter örtdryck. Han hade bandat ihop lika delar alkohol, sockersirap, vatten och smaksatt allt med apelsiner, rabarber och blandning av örter.
Men vilka örter ville Gaspare aldrig tala om för någon annan levande själ. Det förblev en hemlighet och även idag på Camparia fabrik i norra Milano är man mycket förtegen och man vill inte berätta vilka örter det handlar om. Det råder fullständig sekretesshantering kring detta och vissa ingredienser till Campari anländer än idag till fabriken i bruna papperspåsar.
Ute på gatan är det tid för en aperitivo al tramonto, en ”aperitif vid solnedgången”, en vanlig välkomstdrink när man kommer hem från jobbet. Och som så brukligt i Italien, är detta just en Campari. För det finns säkert ingen italienare som inte vet vad han eller hon ska göra med den populära bitterlikören.
Italienarna har hundra sätt att dricka sin Campari på. Spä med lite vitt vin – Campari e Vino Bianco, eller en Spritz, där man mixar Campari med än ännu bittrare örtlikör och lite sodavatten. Allra bäst är den säkert helt utan tillsatser utom den lilla obligatoriska apelsinskivan och några cubetti di ghiaccio, isbitar i glaset. Italienarna svär på att Campari är extra bra att dricka efter maten. ”Den är så bra för magen och man smälter maten bättre.”
För vår del gillar vi den bittra drycken helt neat, det vill säga med lite is och serverad med en skiva stark mögelost och en och annan oliv. Detta är alltså om man uppskattar denna bittra örtlikören och inte vill ha en sötchock. Men varför inte prova två olika drinkar med Campari själv?
Vad sägs om en härlig Negroni?
Superenkel mix: du blandar bara
- 1 del gin
- 1 del röd vermouth
- 1 del Campari
- och slänger i ett apelsinskal. Enklare kan det inte bli!
Eller en sötare Blood Torpedo?
Sockerlag gör du av 1 del socker till 2 delar kokande vatten. Blanda sedan
- 2 msk sockerlag
- 4 cl Campari
4 cl rosévin - garnera med en blodapelsinskiva!
Längtar du efter lite fler goda drinkar?
- Med Campari – en prosecco- cocktail
- Campari – en av trenderna 2018
- Utan Campari – trevliga rosédrinkar